قتل یک سرباز ایرانی در مرز جمهوری آذربایجان در هفته گذشته، جنجال زیادی در روابط دو کشور در پی داشت و بار دیگر تنش در روابط میان ایران و جمهوری آذربایجان را در اذهان عمومی مردم منطقه زنده کرد.
تنش های ایران و جمهوری آذربایجان از آن جهت اهمیت دارد که آذربایجان در دو سال اخیر به بزرگترین مرکز جاسوسی اسرائیل و آمریکا بر ضد ایران تبدیل شده است و هر اتفاق میان دو کشور را نمی توان بدن نادیده گرفتن این فاکتور تحلیل کرد.
به گزارش جهان، در همین ارتباط هفته نامه آینه چاپ جمهوری آذربایجان در یادداشتی با اشاره به قتل یک سرباز ایران در جمهوری آذربایجان، مدعی فشار ایران بر این کشور شد.
این هفته نامه چاپ باکو با اشاره به اظهارات مقامات هر دو طرف در باره این حادثه و نیز با اشاره به اظهارات تهدیدآمیز اخیر آیت الله مکارم شیرازی علیه دولت جمهوری آذربایجان به بررسی سیاست ایران نسبت به جمهوری آذربایجان پرداخت و مدعی شد: به عقیده کارشناسان سیاسی، نقض مرز از سوی طرف ایران نمی تواند جنبه تصادفی داشته باشد. این اقدام جنبه اعمال فشار به جمهوری آذربایجان را دارد.
این هفته نامه چاپ باکو افزود: چندی پیش جمهوری آذربایجان با ارسال یادداشت اعتراض آمیز به ایران اظهارات توهین آمیز فرمانده ایرانی (سرلشگر بسیجی فیروز آبادی) علیه دولت جمهوری آذربایجان و رییس جمهوری این کشور را غیر قابل قبول دانسته بود.
آینه ادعا کرد: کمی پیش از این نیز یک مرزبان آذربایجانی توسط مرزبانان ایرانی کشته شده بود. به طور کلی، حوادث مرزی بین جمهوری آذربایجان و ایران مدام به وقوع می پیوندد و به ویژه موارد نقض خشن مرزهای هوایی و دریایی جمهوری آذربایجان توسط ایران مدام مشاهده شده است.
این هفته نامه چاپ باکو در ادامه نوشت: اخیرا درمرزهای زمینی نیزچنین مواردی صورت می پذیرد.
این هفته نامه در ادامه با دفاع از قتل سرباز ایرانی توسط مرزبانان جمهوری آذربایجان نوشت: باکو اخیرا فعالیت خود را در سه راستا تحرک بخشیده است: اولا، این کشور تصمیم به شرکت فعال در طرح های اقتصادی و انرژی اروپا گرفته است؛
ثانیا، امیدوار به حمایت آمریکا در رابطه با تامین امنیت طرح های انرژی در خزر است و به همین دلیل چندی پیش سفر نمایندگان نهادهای امنیتی جمهوری آذربایجان به آمریکا انجام گرفت که در جریان آن آنها به فرا گرفتن تجارب آمریکا در زمینه تامین حفاظت طرح های انرژی دریایی پرداخته اند. ناگفته نماند که متیو برایزا سفیر آمریکا در آذربایجان اخیرا آمادگی کشور خود برای حمایت از آذربایجان در این زمینه را اعلام کرده است.
ثالثا، انتظار می رود رییس جمهوری آذربایجان در آینده نزدیک به دعوت دبیرکل ناتو به بروکسل سفر کند. در جریان این سفر پیرامون وضعیت امنیت منطقه ای، روند حل مناقشات راکد، تقویت همکاری با کشورهای شرکت کننده در عملیات نظامی در افغانستان، وضعیت موجود در زمینه های دفاعی و امنیتی آذربایجان و غیره مذاکرات انجام خواهد گرفت.
آینه در پایان نوشت: لذا می توان چنین نتیجه گرفت که اقدامات مزبور ایران با هدف اعمال فشار و تاثیر بر روی تصمیمات سیاسی، اقتصادی و نظامی کنونی جمهوری آذربایجان انجام می گیرد. باکو نیز در چنین شرایطی باید استراتژی دادن پاسخ فوری به این فشار ها را در پیش بگیرد.