به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، این کشور آسیای مرکزی بارها از سوی گروههای حقوق بشر مورد انتقاد قرار گرفته بود که برگزاری تجمعات را منوط به صدور مجوز از سوی مقامات میدانست. این در حالی است که "قاسم جومارت توقایف"، رئیس جمهوری اواخر ماه گذشته قانونی را به تصویب رساند که به موجب آن این ماده حذف شد.
مقامات میگویند، با اینکه قانون فوق به طور رسمی از امروز در مقام تأثیرگذاری قرار گرفته، قبل از عملیاتی شدن نیاز به بازه ۵ روزه اطلاعرسانی دارد. آنها همچنین اعلام کردند که گروههای مخالف این موضوع، موفق به آگاهسازی مقامات درباره برنامهشان برای تجمعات نشدهاند؛ ضمن آنکه در حال پیروی از قوانین فاصلهگذاری اجتماعی بیماری کووید ۱۹ نیز بودهاند.
پلیس، از جمله نیروهای ضدشورش، در میدانهای اصلی "آلماتی" و خیابانهای نزدیک به این ناحیه، بر سر پست حفاظتی خود مستقر شدند. در این نواحی حداقل ۱۰۰ فعال حضور داشتند که پلیس آنها را به گروههای کوچکتر در هم شکست.
یکی از گروههای معترضان و فعالان، بنر "نمیتوانم نفس بکشم" را در دست داشتند؛ اشارهای به مرگ جورج فلوید، سیاهپوست آمریکایی غیرمسلح که تحت بازداشت پلیس مینیاپولیس جان سپرد و جرقه شورشهای بسیاری در سراسر ایالات متحده شد.
برخی از معترضان همچنین شعار "پیرمرد، برو! " سر دادند که به قدرت گسترده "نورسلطان نظربایف"، رئیسجمهور سابق در این کشور استقلال یافته از شوروی سابق اشاره داشت.
برکناری قاسم جومارت توقایف، رئیس جمهوری فعلی قزاقستان و متحد نظربایف که به دنبال استعفای او بر سر کار آمد، و توزیع عادلانهتر ثروت، از دیگر تقاضاهای معترضان بود. بر روی یکی از بنرها نوشته شده بود "چرا در کشوری که نفت و گاز دارد، مردم فقیر هستند؟"
بعد از مقابله کوتاهمدت بین پلیس و معترضان، پلیس دهها معترض را دستگیر و آنها را با مینیون از محل خارج کرد.
قزاقستان، کشور نفتخیز با ۱۹ میلیون نفر جمعیت به دنبال افت قیمت نفت خام و رکود ناشی از ویروس کرونا، آسیب شدیدی دیده است. بر اساس آمار رسمی، بیش از ۴ میلیون نفر طی قرنطینه ۲ ماهه که ماه گذشته پایان یافت، منبع درآمد خود را از دست دادهاند.
https://ccsi.ir//vdcbfwb5.rhb5zpiuur.html
ccsi.ir/vdcbfwb5.rhb5zpiuur.html