در ادامه نشست آقای دکتر گودرز رشتیانی استادیار گروه تاریخ دانشگاه تهران در سخنرانی با عنوان «جنگهای ایران و روسیه در قرن نوزدهم و تاثیر آن بر روابط دو کشور در خزر» به بررسی پیشینه تاریخی روابط ایران و روسیه با تکیه بر تحولات در موضوع دریای خزر از اواخر دوره صفوی تا بسته شدن پیمان ترکمانچای پرداختند.
سپس آقای کاوه بیات پژوهشگر برجسته تاریخ قفقاز، آسیای مرکزی و تاریخ معاصر ایران در سخنرانی با عنوان «قرارداد 1921 و آثار آن در خزر» به رویداد مهم انقلاب اکتبر 1917 و تاثیر آن بر روابط ایران و روسیه و روندهای منتهی به بسته شدن پیمان مودت 1921 میان ایران و شوروی پرداختند.
در ادامه آقای دکتر عباس ملکی، استاد دانشگاه صنعتی شریف و معاون پیشین وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در سخنرانی با عنوان «تاثیر روابط دو کشور از دهه 1930 تا پایان دوره شوروی بر خزر» به بررسی بحرانها و همکاریهای ایران و شوروی از دهه 1930 پرداخته و به بررسی قرارداد 1940 ایران و شوروی و تاثیر آن در چارچوب بهرهبرداری از دریای خزر توسط هر یک از این دو کشور پرداختند.
در پایان نشست نیز شماری از حضار از جمله آقای نعمتالله ایزدی (آخرین سفیر جمهوری اسلامی ایران در شوروی و نخستین سفیر کشور ایران در روسیه) برخی نکات تکمیلی در مورد نخستین گامهای مربوط به مذاکرات در مورد رژیم حقوقی دریای خزر و نوع استفاده ایران و شوروی از دریای خزر، پیش از فروپاشی شوروی بیان داشتند.
در برگزاری این نشست بنیاد مطالعات قفقاز و انجمن ایرانی مطالعات منطقهای با مرکز مطالعات اوراسیای مرکزی دانشگاه تهران همکاری داشتند.
https://ccsi.ir//vdcgxq9x.ak9zx4prra.html
ccsi.ir/vdcgxq9x.ak9zx4prra.html