چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳ , 22 Jan 2025
تاریخ انتشار :چهارشنبه ۹ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۹:۴۷
کد مطلب : 19279
نخست وزیر جدید ارمنستان با بیان اینکه اکنون روابط تهران - ایروان در سطح بالایی قرار دارد، گفت: روابط دو کشور باید خارج از تاثیرات ژئوپلتیک باشد و ما اهمیت خاص و ویژه ای برای روابط دو کشور قائل هستیم.
در گفت‌وگوی اختصاصی با ایرنا؛ نخست وزیر ارمنستان: اهمیت ویژه ای برای روابط با ایران قائلیم
«نیکول پاشینیان» 43 ساله، روزنامه نگاری است که از روزنامه «دوران ارمنی» وارد دنیای سیاست شد و هدایت اعتراض های اخیر ارمنستان را بر عهده داشت و حالا بر مسند نخست وزیری این کشورِ قفقاز جنوبی تکیه زده است. مصاحبه با چنین سیاستمداری سهل و ممتنع است چرا که از یکسو با یک روزنامه نگار و از سوی دیگر با یک سیاستمدار مواجه می شوید.
پاشینیان سال 2009 به اتهام فعالیت برای براندازی محکوم به زندان شد و به زندگی زیرزمینی روی آورد تا اینکه پس از یک سال داوطلبانه خود را معرفی کرد و به هفت سال زندان محکوم شد، اما پس از دو سال به مناسبت بیستمین سالگرد استقلال ارمنستان مورد عفو قرار گرفت ودر سال ۲۰۱۲ به عنوان نماینده به مجلس ملی جمهوری ارمنستان راه یافت. او سال 2015 حزب «پیمان مدنی» را بنیان گذاشت و سال 2017 هم بنیانگذار ائتلاف «راه کار» شد که رهبری آن را تا امروز در دست دارد.
او درسال جاری میلادی (2018) به ابتکار «اقدام من» علیه سومین دوره حکومت «سرژ سرکیسیان» دست زد. رئیس جمهوری سابق می خواست پس از تغییر قانون اساسی نخست وزیر شود. پاشینیان در چارچوب این ابتکارش، فاصله بین شهر گیومری تا ایروان را پیاده پیمود و در این راه افراد بسیاری به او پیوستند تا اینکه شمار آنان به دهها هزار نفر رسید.
شکل گیری و تداوم اعتراض های گسترده ضددولتی در پایتخت و دیگر شهرها، سرکیسیان را وادار به استعفا از مقام نخست وزیری کرد و مبارزه مخالفان علیه حزب حاکم جمهوریخواه همچنان ادامه یافت تا این حزب راضی به پذیرش قدرت شد و پاشینیان را بر مسند قدرت نشاندند.
مجلس ارمنستان در پی کناره گیری سرکیسیان از نخست وزیری در هشتم مه ۲۰۱۸ با ۵۹ رای موافق و ۴۲ رای مخالف، پاشینیان را به عنوان نخست‌وزیر جدید این کشور انتخاب کرد.
به گفته مشاوران دفتر نخست وزیری، اکنون در ایروان «آشتی ملی» برقرار شده و دولت جدید درصدد برنامه ریزی برای آینده است.
هماهنگی برای انجام مصاحبه حضوری با نخست وزیر آنهم در تعطیلات سه روزه این کشور و مشغله بسیار این دولت نوپا برای تدوین برنامه آینده، کمی سخت بود اما سرانجام با رایزنی های بسیار، آقای نخست وزیر 30 دقیقه وقت خود را برای مصاحبه با ایرنا اختصاص داد.
پس از ورود نه چندان سخت به دفتر نخست وزیری و اندکی انتظار، آقای نخست وزیر در اتاق مخصوصی که منتظرش بودیم، حضور یافت. احوال پرسی گرمی کرد. آرامش خاصی داشت و از ایران و ایرانیان تعریف کرد و بارها گفت که هدفش گسترش روابط ایروان با تهران است.

مشروح مصاحبه ایرنا با نخست وزیر ارمنستان به شرح زیر است:

** نخست وزیر ارمنستان:
ابتدا تشکر و سلام می کنم به ملت و دولت دوست و همسایه ایران. می خواستم به این موضوع اشاره کنم که در ارمنستان همه برخورد گرمی نسبت به جمهوری اسلامی ایران و مردم ایران دارند. اینکه جامعه ارمنی در ایران به عنوان شهروندان کشور دوست در وضعیت مثبتی قرار دارند، قابل تقدیر است. شرایط خوب فعلی ارامنه ایران توسط مقامات بلندپایه دولت ایران فراهم شده است.

**همکاری های اقتصادی ایران و ارمنستان باید مانند روابط سیاسی در بهترین شرایط قرار گیرد

** ایرنا: آقای نخست وزیر! به ایران اشاره فرمودید نخستین سوال را در این باره می پرسم. سطح فعلی روابط ایروان با تهران را چگونه ارزیابی می کنید و چه برنامه هایی در این زمینه دارید؟

**نخست وزیر ارمنستان:
درباره روابط سیاسی ایران - ارمنستان باید تاکید کنم که این مناسبات اکنون در سطح بالایی قرار دارد. خیلی خرسندیم که این روابط در چنین وضعیت خوبی قرار گرفته و ما همه تلاش خود را به کار خواهیم برد تا روابط سیاسی دو جانبه را در شرایط بهتری قرار دهیم. در چند سال اخیر این مشکل وجود داشته که روابط اقتصادی ما با ایران همانند روابط سیاسی مان در بهترین شرایط نبوده است.
از جمله اولویت های دولت ما این است که سعی کنیم روابط تجاری و اقتصادی با ایران را نه تنها به سطح روابط سیاسی برسانیم بلکه آن را گسترش دهیم و این آمادگی دولت ایروان را در گفتگوی تلفنی اخیر با آقای دکتر روحانی رئیس جمهوری ایران مطرح کردم. نظر حزب ما حتی در زمانی که حزب مخالف بودیم نیز چنین بود که ارمنستان باید روابط ویژه ای با دو کشور همسایه نزدیک خود ایران و گرجستان داشته باشد که خارج از تاثیرات اوضاع ژئوپلتیک باشند.
تلاش خود را باید به کار ببندیم تا بتوانیم این سطح روابط را حفظ کنیم. البته ما با رئیس جمهوری اسلامی ایران قرار گذاشتیم در آینده نزدیک دیداری داشته باشیم. امیدوارم در این دیدار با رئیس جمهوری ایران بتوانیم در مورد گام های عملیاتی کردن این موضوع صحبت کنیم و روابط را گسترش دهیم.

**تصمیمات مقدماتی برای سفر به ایران

** ایرنا: آیا زمان دیدار شما با دکتر روحانی و سفرتان به ایران مشخص شده است؟

** نخست وزیر ارمنستان:
تصمیمات مقدماتی گرفته شده اما هنوز زمان دقیق تعیین نشده است و البته سفر به جمهوری اسلامی ایران یکی از اولویت های آینده نزدیک ما است.

*** امیدواریم بحران میان ایران و آمریکا از طریق مذاکرات حل و فصل شود

** ایرنا: آقای نخست وزیر! بعنوان همسایه ایران، نظرتان درباره توافق هسته ای و اقدام دولت آمریکا در خروج از این توافق بین المللی چیست؟

** نخست وزیر ارمنستان:
ما البته در رابطه با این وضعیت نگران هستیم. ما با آمریکا نیز روابط خوبی داریم و امیدواریم این بحران از طریق مذاکرات حل و فصل شود. در پاسخ به سوال قبلی تاکید کردم که ما روابط ارمنستان با ایران را طوری ارزیابی می کنیم که این مناسبات باید خارج از تاثیرات ژئوپلتیک باشد. ما در روابط با جمهوری اسلامی ایران دستورکار ژئوپلتیک نداریم و خواهان اقداماتی در راستای گسترش روابط دوجانبه هستیم. ما در روابط با ایالات متحده آمریکا نیز دستور کار ژئوپلتیک نداریم و طرفدار توسعه روابط دوجانبه هستیم. به نظر من برای جامعه بین الملل باید روشن شود که ما اهمیت خاص و ویژه ای برای روابط مان با ایران قائل هستیم و این روابط به هیچ وجه علیه هیچ کشور ثالثی نبوده و نخواهد بود.

** بازسازی بزرگراه شمال به جنوب ارمنستان برای افزایش گردشگران ایرانی

** ایرنا: برنامه دولت شما برای جذب بیشتر گردشگران ایرانی در ارمنستان چیست؟

** نخست وزیر ارمنستان:
ما مسئله حضور گردشگران ایرانی در ارمنستان را امری مهم می دانیم. این موضوع را طی ملاقاتی با قائم مقام سفیر جمهوری اسلامی در ایروان بررسی کردیم و این ملاقات حتی قبل از انتخابم به عنوان نخست وزیر و به ابتکار خودم انجام شد. در جلسه ای با همکاران بانک توسعه آسیایی اظهار تاسف کردیم که چرا ساخت بزرگراه شمال به جنوب ارمنستان از استان 'سیونیک' هم مرز با ایران آغاز نشده است. بازسازی این راه امکاناتی را فراهم خواهد کرد تا تعداد گردشگران ایرانی افزایش یابد.

***آمادگی جدی ارمنستان برای گسترش روابط اقتصادی با ایران

** ایرنا: آقای نخست وزیر! روابط اقتصادی میان ارمنستان و ایران را چگونه ارزیابی می کنید و برنامه شما برای افزایش روابط اقتصادی چیست؟

** نخست وزیر ارمنستان:
ما آمادگی بسیار جدی در مورد گسترش روابط اقتصادی با ایران داریم. در این رابطه می توانم به موضوع صادرات گوشت از ارمنستان به ایران اشاره کنم. همچنین گسترش روابط دوجانبه در بخش انرژی، عملیاتی کردن برنامه کریدور دریای سیاه - خلیج فارس که شامل بخش های ترانزیت کالا و انرژی است، توسعه حجم معامله گاز در مقابل برق، تاسیس نیروگاه آبی در مغری، ساخت خط سوم برق ولتاژ بالا، افزایش حجم واردات گاز از ایران، امکان وارد کردن گاز به وسیله سوآپ در دستور کار ما قرار دارد.
اکثر این پروژه ها جدید نیستند و برخی از این برنامه ها یا عملیاتی نشده یا تمام ظرفیت ها به علت موانع موجود در ارمنستان یا ایران مورد استفاده کامل قرار نگرفته است. تمام سعی خود را به کار می بندیم که این موانع را برطرف کنیم یا به حداقل برسانیم. امیدواریم که جمهوری اسلامی ایران نیز برای از میان برداشتن این موانع اقدام کند.
ما از جامعه جهانی جدا نیستیم و این مسئله را به خوبی می دانیم. در شرایط فعلی باید روابط سیاسی مستحکم تری با ایران ایجاد کنیم. روابط ما با کشورهای دیگر جهان تاثیر منفی بر روابط دوجانبه با ایران نخواهد گذاشت.روابط ما با سایر کشورهای جهان ضد ایران نخواهد بود.

**ایرنا: چه برنامه ای برای تسهیل سرمایه گذاری ها اقتصادی با همسایگان دارید؟

** نخست وزیر ارمنستان:
سرمایه گذاری های اقتصادی مسئله مهمی است که در دستور کار ما قرار دارد. ما قصد داریم شرایط سرمایه گذاری ها درارمنستان را بویژه برای سرمایه گذاران ایرانی بهبود ببخشیم. تجار ایرانی قبلا هم به ما اعلام کرده بودندکه در این مسیر برخی مشکلات وجود دارند. من پیشتر نیز به این موضوع اشاره کرده بودم که چالش هایی برای اینکه سطح روابط اقتصادی ما با ایران به سطح روابط سیاسی برسد، وجود دارد. امیدوارم که قراردادی که اخیرا میان جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اورآسیا منعقد شد، بزودی اجرایی شود. ارمنستان نیز به واسطه این قرارداد در شرایط خوبی قرار خواهد گرفت.

** در انقلاب مخملی ارمنستان هیچ کشور خارجی دخالت نکرد

** ایرنا: آقای نخست وزیر! روابط دولت شما با روسیه و همزمان با آمریکا چگونه خواهد بود؟ آیا تغییراتی در این روابط به نفع دیگری ایجاد خواهد شد؟

** نخست وزیر ارمنستان:
ما قبلا نیز اعلام کرده بودیم که در این انقلاب مخملی در ارمنستان هیچ کشور خارجی دخالت نکرده است. در سیاست خارجی ما چرخش بزرگی رخ نخواهد داد و امیدواریم در مناسبات خارجی مان روابط بهتری داشته باشیم. همچنین تاکید می کنم که با جمهوری اسلامی ایران و روسیه روابط چه بسا بهتری خواهیم داشت. همزمان با اتحادیه اروپا و آمریکا نیز روابط خیلی خوبی برقرار خواهیم کرد. دولت ما طرفدار کشور ارمنستان است. برای ما کشور ارمنستان و مستقل بودن کشورمان از هر چیزی مهمتر است. در روزهای انقلاب در ارمنستان تاکید کردیم که هیچ نیروی خارجی در این انقلاب دخالت نکرده است. مسئله اصلی مستقل بودن ارمنستان و منافع کشورمان و همزمان داشتن روابط دوستانه و صمیمی با کشورهای دوست است. برای ما این امر اولویت خیلی خاصی دارد.

**از نظر گروه مینسک، حرف آخر را در مناقشه قره باغ، مردم می زنند

** ایرنا: آقای نخست وزیر! مناقشه قره باغ یکی از موضوعات مهم دولت شماست. چه راه حل هایی برای حل این مناقشه دارید؟

** نخست وزیر ارمنستان:
«با چارچوبی که اکنون مسئله قره باغ در آن قرار دارد و مذاکرات در چارچوب گروه مینسک برگزار می شود، موافق هستیم. ما معتقدیم این مناقشه باید فقط به صورت مسالمت آمیز حل و فصل شود. در عین حال حاضریم از میهن و منافع ملی مان با تمام امکانات موجود دفاع کنیم ولی معتقدیم که به نفع منطقه و همه کشورهاست که مناقشه تنها از راه مسالمت آمیز حل شود. مطمئن هستم یکی از مشکلات در این مناقشه این است که مذاکرات در چارچوب درستی انجام نمی شود. طرفی که در نهایت باید منبع تصمیم نهایی باشد و حرف آخر را بزند از نظر گروه مینسک، مردم قره باغ هستند و این در همه اسناد کاری ثبت شده است. ولی در وضعیت فعلی جمهوری قره باغ در مذاکرات شرکت نمی کند. این اوضاع باید اصلاح شود. این نشانگر آن نیست که ما از شرکت در مذاکرات خودداری می کنیم. بالعکس ما آماده شرکت در مذاکرات هستیم. ولی ما سوال می کنیم آیا ما فقط به هدف مذاکرات مذاکره می کنیم یا برای حل و فصل مسئله؟ اگر این مذاکرات با قصد حل مناقشه انجام می شود پس باید منبع حل مسئله در روند مذاکرات حضور پیدا کند.»
به گزارش ایرنا، هنوز سوالات بسیاری برای پرسش از پاشینیان داشتیم که وقت مصاحبه نیم ساعته به پایان رسید و آقای نخست وزیر، در پایان این مصاحبه چنین گفت: ایران می تواند ارمنستان را به عنوان یک شریک سیاسی و اقتصادی قابل اعتماد برای خود تلقی کند و فکر می کنم که جمهوری اسلامی ایران نیز باید موضع خود را در آینده نزدیک در این راستا به صراحت اعلام کند.

گفت وگو از: اطهر اینانلو
خبرنگار اعزامی ایرنا به ارمنستان
https://ccsi.ir//vdchwinz.23nwqdftt2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عضويت در خبرنامه