این دیپلمات با سابقه کشورمان که بیش از سه دهه فعالیت دیپلماتیک را در کارنامه کاری خود دارد، چند ماهی است که اداره امور سفارت ایران در تفلیس را به عهده گرفته است.
وی ضمن مهم دانستن افزایش حجم تعاملات دو کشور سطح فعلی روابط اقتصادی ایران و گرجستان را حدود 130 میلیون دلار دانست و گفت که از این میان سهم واردات ایران 50میلیون دلار بوده و گرجستان هم در زمینه مواد پتروشیمی ، گاز و فرآورده های نفتی 80میلیون دلار از کشورمان واردات داشته است.
سید جواد قوام شهیدی سفیر کشورمان در تفلیس در گفتوگو با ایسنا، مهمترین تحولات در روابط تهران و تفلیس را شرایط حاکم بر منطقه قفقاز و به خصوص محیط پیرامونمان دانست و افزود: تحولات منطقه تغییراتی را به دنبال داشته است که در نهایت اهمیت ویژهای به مناسبات ما با گرجستان بخشیده است و این اهمیت به واسطه مشترکات تاریخی با بخش قفقاز جنوبی دو چندان میشود.
وی ادامه داد: فرصتهایی که در روابط ما با کشورهای قفقاز جنوبی به خصوص در حوزه حمل ونقل کریدور شمال – جنوب ، انرژی و تبادل برق بین ایران، آذربایجان، ارمنستان و گرجستان و جود دارد می تواند مناسبات نزدیک تری بین این کشورها را رقم بزند.
این دیپلمات کشورمان در پاسخ به این سئوال که تعاملات تهران و تفلیس در چه سطحی بوده و دورنمای همکاری های دو کشور به چه صورت است؟ گفت: لغو ویزای گرجستان با ایران که از اول جولای ۲۰۱۳ به حالت تعلیق درآمده بود مجددا بعد از توافق برجام در ۱۵ فوریه (۲۶ بهمن سال ۹۴) به صورت کامل اجرایی شد. همچنین تحولات منطقه و تغییراتی که در کشورهای همسایه رخ داده زمینه استقبال بیشتر گردشگران ایرانی برای سفر به گرجستان را فراهم کرده است.
قوام شهیدی که پیش از این دبیر کلی شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور را در پرونده کاری خود داشته است، با اشاره به استقبال هموطنانمان از سفر به گرجستان خاطرنشان کرد: در این زمینه با تحولی اساسی روبرو هستیم؛ چراکه حجم و تعداد گردشگران ایرانی به یکباره افزایش چشمگیری داشته است که خود برنامه ریزی دقیق و ساختاری را از مبدا و در مقصد برای اعزام این تعداد گردشگر میطلبد.
افزایش 438 درصدی سفر گردشگران ایرانی به گرجستان
وی با بیان اینکه برای بهبود شرایط گردشگری، سفر گردشگران دو کشور به ایران و گرجستان باید با تفاهمهایی همراه شود، افزود: این امر به ویژه با افزایش 438 درصدی سفر گردشگران ایرانی به گرجستان که آمار آن از سوی سازمان های گردشگری این کشور اعلام شده است بیش از پیش ضروری خواهد بود.
سفیر کشورمان در تفلیس در پاسخ به این سوال که آیا گردشگران گرجی هم به همین میزان برای سفر به ایران تمایل نشان می دهند؟ خاطرنشان کرد: ایران کشوری هشتاد میلیونی است و گرجستان تنها 5/3 میلیون نفر جمعیت دارد، بنابراین طبیعی است که ما در عرصه مبادلات گردشگر شرایط برابری نداشته باشیم. در هر صورت رویکردی که امروز گردشگران ما نسبت به گرجستان پیدا کرده اند به گسترش روابط تهران_تفلیس ضریب و وسعت بیشتری میبخشد.
وی ادامه داد: هرچند با توجه به جمعیت گرجستان نمی توانیم انتظار داشته باشیم به همان میزانی که ایرانی ها به گرجستان سفر می کنند اتباع این کشور هم به ایران بیایند، اما به واسطه همین سفرها آشنایی بیشتری بین شهروندان دو کشور ایجاد می شود که این امر می تواند فرصت های خوبی را برای توسعه روابط ما فراهم کند و به همین دلیل باید برای تحکیم و احیاء پیوندهای تاریخی و نزدیکی دو کشور از تمام ظرفیت های خود برای گسترش مناسبات تهران و تفلیس استفاده کنیم.
قوام شهیدی همچنین عوامل موثر در استقبال گردشگران ایرانی از سفر به گرجستان در مدتی کوتاه را ، تحولات در حوزه پیرامون منطقه و ناامنیهای به وجود آمده در برخی کشورهای همسایه دانست و گفت: این عوامل رویکرد و نگاه گردشگران را به نوعی تغییر داده و آنها را بر آن داشته است که به مقاصد جدیدی برای سفر روی بیاورند.
وی در پاسخ به این سئوال که آیا تفلیس آمادگی پذیرایی از این جمعیت گردشگران ایرانی را دارد؟ افزود: با وجود اینکه تعداد مسافران ایرانی نسبت به کل گردشگران این کشور خیلی زیاد نیست؛ اما ضعفهای ساختاری و محدودیت ظرفیت هایی وجود دارد که ممکن است گردشگران ما را با مشکلاتی مواجه کند.
موضوع دیگری که با سفیر کشورمان در تفلیس مطرح شد وجود برخی مسائل پیش آمده برای تعدادی از مسافران و اتباع ایرانی در سفر به گرجستان در مبادی ورودی و برنامه هایی که برای جلوگیری از تکرار آن اندیشیده شده ، بود که او در جواب گفت: ما با مشکلاتی روبرو هستیم که بخشی از آن به مبادی ورودی برمیگردد و بخش دیگر هم مربوط به تورهای ایرانی است.
قوام شهیدی در ادامه و در رابطه با اینکه سفارت کشورمان در تفلیس چه برنامههایی برای رفع اینگونه مسائل دارد و چه توصیهای به مسافران کشورمان میکنید؟ تاکید کرد :به منظور تسهیل امور گردشگران ایرانی و جلوگیری از تبعات و حاشیههای مربوط به سفر برخی گروههای خلافکار که احیانا می توانند از شرایط به وجود سوء استفاده کنند ، با مسئولین مختلف گرجی رایزنی های لازم انجام شده و تلاش شده تا قبل از برخورد با تخلفات به پیشگیری پرداخته شود.
برای تسهیل و ساماندهی امور گردشگران هم تلاش می شود با استفاده از مناسبات دولتی ترتیبات مطلوبی برای تحکیم پیوندهای عمیق تاریخی و حفظ مشترکات ایجاد شود و گسترش بسترهای گردشگری در گرجستان با مشارکت و برای هر ذائقه ایرانی طراحی شود
گفتوگو از خبرنگار ایسنا: آزاده تهرانی https://ccsi.ir//vdchqxnz.23n-zdftt2.html
ccsi.ir/vdchqxnz.23n-zdftt2.html