دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ , 23 Dec 2024
تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۸ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۶:۲۵
کد مطلب : 14589
اجلاس مشترک برای ایجاد همکاری های بیشتر میان ایران، جمهوری آذربایجان و روسیه آن قدر اهمیت داشت که کماکان رسانه های جهان و بخصوص منطقه در مورد آن صحبت کرده و تحلیل ارائه می دهند.
دیپلماسی ایران مزیتی مهم در ورود به حل بحران قره باغ دارد؛ بازیگران مهم منطقه دور یک میز نشستند، خروجی آن خشم اسرائیل را برانگیخت
سیاست خارجی ایران در هفته ای که گذشت بسیار پر رونق بود و دست آوردهای دیپلماتیک بسیاری داشت، در این ترافیک دیپلماسی، رئیس جمهور کشورمان در رأس هیتی بلند پایه در نشست سه جانبه باکو، مسکو و تهران شرکت کرد، این نشست اقتصادی بعد از 25 سال در تاریخ دیپلماسی ایران شکل گرفت و در حالی انجام شد که منطقه آبستن حوادث سنگینی بود؛ آذربایجان درگیر مناقشات قره باغ بود و مسکو در گیر و دار آشتی کنان با رئس جمهور ترکیه.
در این میان برخی تحلیلگران ضمن مهم خواندن این نشست اینگونه ارزیابی کردند که ایران ممکن است در این سفر به عنوان میانجی، وارد قره باغ شود و برخی دیگر معتقد بودند که این نشست هیچ ربطی به بحران ها ندارد و تنها جنبه اقتصادی آن اهمیت دارد. اما با گذشت یک هفته از سفر رئیس جمهور به باکو برخی تحلیل ها تا حدودی درست از آب در آمده است چرا که از لحاظ اقتصادی ایران شاهد دست آورد بسیاری بود و یک موفقیت بزرگ دیگر در پسا برجام محسوب می شود.  در این باره سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو می گوید: "در اجلاس دو جانبه باکو شش سند همکاری به امضاء رسید که هر یک آثار فرهنگی،اقتصادی و سیاسی بی سابقه‌ای به همراه خواهد داشت". محسن پاک آیین سفیر تام الاختیار جمهوری اسلامی ایران در باکو، دستاوردهای نشست سه جانبه و پیامدهای آنرا در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین مورد بررسی قرار داده که از نظر می گذرانید:

 نشست سه جانبه باکو، تهران و مسکو در منطقه چه بازتابی داشت؟  برخی تحلیلگران می گویند بعد از نشست سه جانبه اروغان احساس کرده است که از غافله عقب مانده است و به این خاطر در فاصله ای کوتاه به مسکو رفت، نظر شما چیست؟

ما از اینکه روساي جمهوري ترکيه و روسيه در سن پترزبورگ در ديداري مهم تلاش کردند تا کدورت هاي اخير را کنار بگذارند، خرسند هستیم و فکر می کنیم این قبیل تعاملات مثبت در میان همسایگانمان می تواند به دوام ثبات و امنیت در منطقه کمک کند.البته اجلاس سه جانبه ایران،روسیه و آذربایجان دستورکار مشخصی داشت و بعید است دیدار اردوغان و پوتین به این نشست مرتبط بوده باشد. در عین حال ما از این قبیل فعالیت ها برای کاهش اختلافات همسایگان استقبال می کنیم و ديپلماسي منطقي ايران تلاش دارد تا دیدگاه های کشورهای دوست در منطقه را به یکدیگر نزدیک کرده و اجازه ندهد تا عوامل ثالث بخصوص رژیم صهیونیستی از اختلافات موجود در منطقه سوء استفاده نمایند. نگراني اسراييل از گفتگوهای ترکيه با روسيه و از نشست سه جانبه ایران،آذربایجان و روسیه، نشانه این است که این رژیم ایجاد همگرائی و ثبات در منطقه را در جهت منافع خود نمی داند. ايران، روسيه و ترکيه از بازيگران مهم در منطقه هستند و تداوم گفت وگو و همکاري میان آنان موجب اتفاق نظر برای حل مسائل موجود مثل مشکلات سوریه و عراق خواهد شد. در مجموع کشورهائی مثل ایران، روسیه، ترکیه و آذربایجان براي مبارزه مشترک با تروريسم، افراط گرايي و خشونت های فرقه ای نظراتی نزدیک به هم دارند و در مورد وحدت ارضي سوريه و اينکه بايد با داعش و جبهه النصره و ديگر تروريست ها برخورد شود، دارای ديدگاه مشترک هستند.

ایران تا کنون در مناقشات قره باغ موضع بی طرفی را در پیش گرفته است، با وجود اینکه روسیه قاطعانه از ارمنستان حمایت کرده است و ترکیه از آذربایجان، در خبر ها آمده بود که این نشست ممکن است به بحران قره باغ هم بپردازد، ایا ایران در این میان نقش میانجی را داشته است؟ 

به نظر من کشور یا کشورهائی که تنها با یکی از کشورهای آذربایجان و ارمنستان ارتباط  داشته باشند، نمی‌توانند به حل و فصل مناقشه قره‌باغ کمک کنند و مزیت سیاست خارجی ایران این است که با هر دو کشور رابطه دارد و می‌تواند در صورت لزوم برای استقرار صلح و امنیت در منطقه کمک کند. ختم مناقشه قره باغ و برقراری صلح نه تنها برای آذربایجان و ارمنستان، بلکه برای تمامی منطقه، از جمله برای ایران، به دلیل داشتن مرز مشترک با مناطق درگیری، مفید است و به همین دلیل معتقدیم مناقشه قره باغ باید در کوتاه مدت و با روش‌های صلح آمیز و در چارچوب احترام به تمامیت ارضی کشورها و مرزهای رسمی جغرافیائی حل و فصل شود. نقش ایران در جنبش عدم تعهد و عضویت در سازمان همکاری‌های اسلامی ظرفیت مهمی برای کمک به حل مناقشه است و ظرفیت روابط ایران با آذربایجان و ارمنستان این امکان را ایجاد می‌کند که بتوانیم به حل و فصل این مناقشه کمک کنیم.

به طور کلی پیامد این نشست را بر اوضاع فعلی منطقه چه طور ارزیابی می کنید؟

اجلاس مشترک برای ایجاد همکاری های بیشتر میان ایران، جمهوری آذربایجان و روسیه آن قدر اهمیت داشت که کماکان رسانه های جهان و بخصوص منطقه در مورد آن صحبت کرده و تحلیل ارائه می دهند. اهمیت این نشست سه جانبه در این بود که سه طرف در مسیر مقاوم سازی اقتصاد و کاهش وابستگی به درآمد نفت و گاز به دنبال راهکارهای جدید اقتصادی در حوزه های حمل و نقل ، تجارت، انرژی، گردشگری و کشاورزی هستند. در واقع نشست سه جانبه، روندی برای همکاری های مساعد در آینده است و روش نوینی برای همگرایی منطقه ای تلقی می گردد. در کنار همکاری های اقتصادی با توجه به اینکه سه کشور در معرض آسیب های تروریسم، افراط گرائی و قاچاق مواد مخدر هستند، می توانند از ظرفیت های منطقه ای و بین المللی خود برای مقابله با این تهدیدها،به صورت مشترک استفاده نمایند.
به نظر من ایجاد روابط حسنه بین این سه کشور میتواند نقش موثری برای حل مشکلات منطقه ای از جمله مناقشه قره باغ داشته باشد.  دولت یازدهم با هدف ترسیم روابطی درست و روبه جلو، متکی بر اعمال دیپلماسی برد ـ برد، از فرصت بهره کافی را برد و نشست سه جانبه، جایگاه ایران در منطقه بخصوص در حوزه قفقاز را به طور چشمگیری ارتقاء داد.


منبع: خبرآنلاین

 
https://ccsi.ir//vdcgyn9q.ak9t74prra.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عضويت در خبرنامه