در این نشست که با اظهارات خانم دکتر کولایی آغاز شد، ایشان ضمن خوشآمدگویی به مهمانان داخلی و خارجی نشست، در ابتدا به توضیحاتی در مورد فعالیت و برنامههای مرکز اوراسیای مرکزی دانشگاه تهران پرداختند و در ادامه با اشاره به فرهنگ، تاریخ و سنن مشترک ایران و ازبکستان و غفلت از این ظرفیتها در سالهای گذشته برای همکاری و گفتوگو گفتند که دانشگاه تهران و موسساتی چون مرکز اوراسیای مرکزی این دانشگاه و بنیاد مطالعات قفقاز و آسیای مرکزی، پتانسیل زیادی برای برقراری ارتباط میان دو طرف، بهخصوص تبادلات و گفتگوهای علمی دارند، گفتوگوهای که میتواند به ارتقای همکاری در سایر حوزهها منجر شود. ایشان و دیگر اساتید ایرانی حاضر در نشست با اشاره به ارتباط مراکز علمی و دانشگاهی ایران با برخی از کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز متذکر شدند که ازبکستان از جمله کشورهای بوده که بهرغم مولفههای مشترک، ارتباط شایسته و بایستهای با آن برقرار نبوده و امید است با حضور هیئت آکادمیک دانشگاه دولتی شرق شناسی تاشکند، این ظرفیتها فعال شده و همکاری علمی در قالب چاپ آثار علمی مشترک (مقاله، کتاب و...)، حضور در همایشها، نشستها و جلسات مجازی و حضوری، گسترش یابد. دکتر کولایی خاطرنشان کردند ما باید همدیگر را بدون واسطه و از زبان همدیگر بشناسیم. شناختی که ازبکها از ایران دارند از دریچه رسانههای غربی است این شناخت نمیتواند دقیق باشد. ما خودمان می توانیم در کنار هم بنشینیم و مسائلمان را رودررو بدون حضور و دخالت دیگران مورد بررسی قرار دهیم. ازبکستان کشور بسیار مهمی در آسیای مرکزی است.
هیئت دانشگاهی شرق شناسی تاشکند نیز به سرپرستی دکتر خواجه قولاف به فرصت فراهم شده برای حضور در نشست حاضر اشاره و از برگزارکنندگان این نشست به عنوان آغازی برای توسعه همکاریها در آینده تشکر کردند. در این نشست دکتر خواجه قولاف به نمایندگی از هیئت دانشگاهی ازبک گفتند تا پیش از انقلاب اسلامی ایران و فروپاشی شوروی، مراودات دانشگاهی و علمی بین دو کشور و رفتوآمد اساتید و دانشجویان وجود داشت، اما بهخصوص پس از فروپاشی شوروی، تبادلات علمی-فرهنگی از تبادل استاد و دانشجو تا گفتوگوهای آکادمیک کاهش یافت و امیدواریم این همکاریها دوباره احیا شود. به ویژه با توجه به تاریخ و فرهنگ مشترک میان دو کشور و از آنجایی که دو طرف تنها با دو کلمه میتوانند همدیگر را بفهمند، این فرصت مغتنمی است که باید از آن استفاده شود. ایشان با توجه به همکاریهای گسترده که بین دانشگاهها و مراکز علمی کشور ازبکستان با کشورهای چون چین، ژاپن و هند وجود دارد، به جای خالی چنین روابطی میان دانشگاه و موسسات علمی ایران و ازبکستان اشاره و گفتند امیدوار هستند که ضمن آغاز همکاریهای علمی مشترک، تفاهمنامهای بین دانشگاهها دو طرف برای تقویت این ارتباطات امضا و اجرا شود.
همچنین در این نشست آقای خاشع مدیر عامل بنیاد مطالعات قفقاز و آسیای مرکزی، ضمن اشاره به اهمیت برگزاری نشست مذکور به عنوان شروعی برای همکاری بیشتر در آینده، به زمینهها و ابعاد مختلف جهت تقویت روابط دانشگاهی، بهخصوص آمادگی کامل بنیاد زیر مجموعه خود برای توسعه این تبادلات و همکاریها پرداختند.ایشان خاطرنشان کردند که سال گذشته همایش بینالمللی همسایگان ایران و تحولات نوین منطقهای در دانشگاه تهران برگزار شد. در این همایش از کشور ازبکستان تنها یک استاد مشارکت کردند. امیدوار هستیم همایش دوم که در حال برنامه ریزی هستیم به همت اساتید و دانشجویان ازبک، مشارکت بیشتری از سمت جامعه علمی و دانشگاهی ازبکستان شاهد باشیم.
لازم به یادآوری اساتید زبانشناسی دانشگاه شرق شناسی تاشکند پیش از حضور در نشست مشترک به همراهی آقای خاشع، بازدیدی از کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران داشتند و با گردشی کوتاه در محوطه دانشگاه با برخی از بخشها، دانشکدهها و فعالیتهای فرهنگی این دانشگاه آشنا شدند.
https://ccsi.ir//vdcfcmd0.w6dtcagiiw.html
ccsi.ir/vdcfcmd0.w6dtcagiiw.html