چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳ , 29 Jan 2025
تاریخ انتشار :سه شنبه ۳۰ مرداد ۱۴۰۳ ساعت ۱۷:۵۸
کد مطلب : 25363
سفر دو روزه پوتین به باکو؛ سیگنال به ایروان و تضعیف نفوذ ترکیه
به گزارش بنیاد مطالعات قفقاز به نقل از وبسایت یرکراماس، سفر ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به  جمهوری آذربایجان در 18 تا 19 سپتامبر مورد توجه ارمنستان قرار گرفت، زیرا بدیهی بود که موضوع ارمنستان بدون بحث باقی نمی ماند. پوتین آمادگی روسیه را برای تسهیل امضای معاهده صلح بین ایروان و باکو ابراز کرد و قول داد که نیکول پاشینیان نخست وزیر را از نتایج مذاکرات مطلع کند. این اظهارات تمایل مسکو برای حفظ نقش خود به عنوان میانجی در روند صلح ارمنستان و آذربایجان را تایید کرد، علیرغم این واقعیت که مقامات ارمنستان ترجیح می دهند آن را نادیده بگیرند.

گسترش چشمگیر روابط روسیه و جمهوری آذربایجان
نتایج این دیدار حاکی از تقویت روابط روسیه و جمهوری آذربایجان در زمینه های مختلف است. همکاری های اقتصادی بین کشورها همچنان به رشد خود ادامه می دهد و حجم مبادلات تجاری به 4.3 میلیارد دلار در سال 2023 رسیده است که نسبت به سال قبل 17.5 درصد افزایش داشته است. موافقت نامه هایی برای توسعه مشارکت در زمینه های بهداشت، آموزش، علم و محیط زیست امضا شد. علاوه بر این، ساخت مشترک تانکرهایی برای حمل فرآورده های نفتی اعلام شد که باید به افزایش عرضه منابع انرژی به بازارهای جهانی کمک کند.
توجه ویژه ای به پروژه های حمل و نقل شد. اجرای پروژه شمال-جنوب مورد بحث قرار گرفت که روسیه را از طریق خاک آذربایجان به ایران متصل می کند و فرصت های جدیدی را برای همکاری های تجاری و اقتصادی ایجاد می کند. امکان استفاده از کریدور گاز جنوبی برای تامین گاز روسیه به اروپا نیز مورد توجه قرار گرفته است که می تواند پیامدهای ژئوپلیتیکی قابل توجهی داشته باشد.
در بعد ژئوپلیتیکی، سفر پوتین نشان دهنده تمایل روسیه برای تقویت موقعیت خود در منطقه و حفظ نقش خود به عنوان میانجی در مناقشه ارمنستان و آذربایجان بود. روسیه حمایت خود را از ارتقای جایگاه آذربایجان در سازمان همکاری شانگهای و علاقه این کشور به همکاری با بریکس اعلام کرده است که نشان دهنده تمایل مسکو برای تقویت موقعیت خود در جهان چند قطبی و ایجاد وزنه تعادلی در برابر نفوذ غرب است.
تقویت روابط اقتصادی روسیه و آذربایجان می تواند پیامدهای گسترده ای برای توازن قوا در قفقاز جنوبی داشته باشد. به گفته کارشناسان، توسعه پروژه های حمل و نقل، به ویژه در بخش انرژی و لجستیک، می تواند تصویر ژئواکونومیک منطقه را تغییر دهد.
 
پیام برای ایروان
در همین حال، با وجود تلاش مقامات ارمنستان برای فاصله گرفتن از نفوذ روسیه، مسکو به دنبال ایفای نقش مهمی در سیاست منطقه است. پوتین آمادگی روسیه را برای تسهیل امضای معاهده صلح بین ارمنستان و آذربایجان ابراز کرد و بر تمایل این کشور برای حفظ نقش میانجی خود در حل مناقشه تاکید کرد.
موضوع حل و فصل ارمنستان و آذربایجان یکی از موضوعات کلیدی سفر ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به باکو بود. پس از وقایع اخیر در قره باغ کوهستانی، زمانی که این منطقه به تصرف آذربایجان درآمد و جمعیت ارمنی به طور دسته جمعی قره باغ را ترک کردند، ایروان شروع به فاصله گرفتن بیشتر از میانجیگری روسیه در درگیری کرد.
در همین حال، ولادیمیر پوتین در جریان مذاکرات با الهام علی یف، بر دخالت تاریخی روسیه در اوضاع قفقاز جنوبی و لزوم مشارکت در فرآیندهای منطقه ای علیرغم بحران هایی که روسیه به ویژه در مسیر اوکراین با آن مواجه است، تاکید کرد. وی همچنین خاطرنشان کرد که قصد دارد نتایج مذاکرات با رئیس جمهور آذربایجان را به اطلاع نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان برساند.
به گفته استانیسلاو پریچین، رئیس بخش آسیای مرکزی IMEMO، در شرایط کنونی برای مسکو بسیار مهم است که حضور خود را در منطقه نشان دهد و شدت گفت‌وگوی سیاسی با جمهوری‌های قفقاز جنوبی را حفظ کند.
سورن سورنیانتز، کارشناس سیاسی ارمنستان معتقد است که پوتین و علی یف می توانند به توافقات خاصی دست یابند که رئیس جمهور روسیه قصد دارد نخست وزیر ارمنستان را در جریان آن قرار دهد. به گفته سورنیانتز، علی یف قبلا رضایت پاشینیان را برای مذاکره مستقیم و بدون واسطه کسب کرده بود و بعید است که علاقه مند به بازگشت به سکوی روسیه باشد. با این حال، این کارشناس معتقد است که علی یف با توجه به موضع ضد روسی پاشینیان، آشکارا میانجیگری روسیه را رد نخواهد کرد.
هاکوب بدالیان، تحلیلگر سیاسی معتقد است که سفر پوتین به باکو حامل سیگنالی است که روسیه، با وجود درگیری در اوکراین، قصد تضعیف نفوذ خود در منطقه قفقاز را ندارد. سورنیانتز همچنین خاطرنشان کرد که در روند حل و فصل روابط ارمنستان و آذربایجان موثرترین میانجی می توانند کشورهای منطقه و در درجه اول روسیه باشند. وی در عین حال تاکید کرد که این نظر به هیچ ترجیح ژئوپلیتیکی مربوط نمی شود.
 
هدف اصلی روسیه تضعیف ترکیه است
هاکوب بدلیان، تحلیلگر سیاسی پیشنهاد می کند که سفر پوتین به باکو را در چارچوب منطقه ای گسترده تر بررسی کنیم. وی معتقد است که هدف اصلی روسیه در این مرحله تضعیف نفوذ ترکیه در منطقه است. این فرض با دیدار اخیر معاون وزیر امور خارجه روسیه و سفیر ترکیه در مسکو تقویت می‌شود که در آن طرف روسی از آنکارا خواست تا «سیاست مخرب غرب جمعی» را کنار بگذارد. این تحلیلگر به سرد شدن روابط روسیه و ترکیه اشاره می کند و خاطرنشان می کند که پوتین سفر خود به ترکیه را برای مدت طولانی به تعویق انداخت، اما به سرعت سفر خود را به آذربایجان ترتیب داد. قابل توجه است که سفر به باکو در سطح دولتی انجام شد که بر اهمیت آن تاکید دارد.
بدلیان همچنین به تماس اردوغان با علی یف در آستانه سفر پوتین اشاره می کند که به نظر وی نشان از سازماندهی عجولانه سفر روسیه و تلاش ترکیه برای حفظ نفوذ خود در منطقه دارد. بنابراین، به گفته هاکوب بدلیان، رویدادهای جاری بازتاب یک بازی پیچیده ژئوپلیتیکی است که در آن روسیه به دنبال تقویت خود است.
 
https://ccsi.ir//vdcippar.t1awq2bcct.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عضويت در خبرنامه