دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ , 24 Feb 2025
تاریخ انتشار :جمعه ۸ آذر ۱۳۹۲ ساعت ۱۸:۱۷
کد مطلب : 7691
عليرضا بيكدلي در دیدار با اعضای انجمن خبرنگاران دیپلماسی ترکیه: ایران و ترکیه دو عنصر مهم جهان اسلام هستند
عليرضا بيكدلي، سفير جمهوري اسلامي ايران در تركيه، امروز جمعه 8 آذرماه 1392 در دیدار با اعضای انجمن خبرنگاران دیپلماسی ترکیه که در محل سفارت ایران برگزار شد، گفت: ترکیه یکی از دوستان ایران است.

بیکدلی با اشاره به اینکه در ۱۱ سال گذشته روابط دو کشور در مسیر مناسبی هدایت و پیشرفت کرده است ، افزود : دو کشور در روابطشان از آزمون های سخت با رو سفیدی خارج شده اند و دلیل این مساله خواست دو ملت بر تعامل و همبسنگی است و دولت ها و مجالس نیز باید در راستای خواست مردم گام بردارند.

او به جریان هایی که خواستار تقابل در روابط دو کشور بوده و این جریان ها درصدد تاثیرگذاری بر روابط دو جانبه هستند نیز اشاره کرد و اظهارداشت : در صحنه سیاسی امروز خواست ملت ها محور اصلی تحولات بین المللی است و جریان اصلی و مردمی در دو کشور نیز خواستار تعامل است.

بیکدلی به تبریک مقامات و مردم ترکیه پس از توافق در مورد پرونده هسته ای ایران و گروه ۱+۵ و نیز ارسال پیام های تسلیت از سوی مقامات دولتی و مردم ترکیه پس از حادثه تروریستی در مقابل سفارت ایران در بیروت اشاره و ضمن قدردانی از این پیام ها افزود : ترکیه ثابت کرده است که دوست ملت ایران است . ترکیه دوست روزهای سخت ایران بود و انشاء الله در کنار هم روزهای بزرگ و توام با موفقیت در منطقه را نیز شاهد خواهیم بود.

سفیر ایران در ترکیه در این نشست در پاسخ به پرسشی در باره سفر هفته جاری ˈ احمد داوداوغلو ˈ وزیر امور خارجه ترکیه به ایران و طرح بررسی مساله سوریه در دیدارهای وی با مقامات بلندپایه جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: در دیدارهای داوداوغلو با رییس جمهوری ، رییس مجلس و وزیر امور خارجه ایران موضوع سوریه نیز بطور گسترده مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و در این مذاکرات دو طرف بر مشترکات در حل و فصل مساله سوریه تاکید کردند.

وی با اشاره به اینکه برای کاهش برخی اختلاف نظرهایی که کماکان بین دو کشور وجود دارد طرفین تلاش می کنند، اظهارداشت : در این گفت وگوها بر اهداف مشترک تاکید می شود و سه هدف استقرار امنیت و ثبات در سوریه و منطقه ، حفظ تمامیت ارضی و یکپارچگی سوریه و مبارزه با تروریسم مورد تاکید قرار گرفته است.

بیکدلی در ادامه گفت: دو طرف در مذاکرات تهران به راه حل هایی مبنی بر توقف جنگ داخلی و آتش بس ، بازگشت آوارگان و کمک انساندوستان به مردم سوریه، عدم وجود راه حل نظامی و امنیت روند راه حل مسالمت آمیز و حمایت از برقراری امنیت و مبارزه با تروریسم دست یافتند.

وی بیان کرد که از نگاه ایران مساله سوریه در اوایل سال ۲۰۱۴ می تواند به راه حلی منتج شود و پیروزی دیپلماسی در مقابل جنگ مطمئنا دستاوردی بزرگ برای همه کشورهای منطقه می تواند ،باشد.

سفیر ایران در آنکارا با تاکید بر اینکه نقش ایران و ترکیه در این موفقیت می تواند بسیار مهم باشد ، خاطر نشان کرد که پیش از نشست مذاکرات ژنو دو برای یافتن راه حلی برای پایان دادن به بحران در سوریه ، وزیران و معاونان وزارت امور خارجه دو کشور برای نزدیک سازی بیشتر دیدگاه های طرفین دیدارهایی با یکدیگر انجام خواهند داد.

وی نشست ژنو ۲ را فرصتی برای حل سیاسی مساله سوریه و منطقه خواند و گفت : این نشست گامی بسیار مهم برای مبارزه با تروریسم و افراط گرایی است و به نظر من در هر دو هدف هم کشورهای منطقه به ویژه ایران و ترکیه و هم کشورهای غربی اتفاق نظر دارند.

بیکدلی بیان کرد : ایران اعلام کرده است که بدون پیش شرط آماده شرکت در ژنو ۲ است و حضور ایران در این نشست نمادی از جدی بودن مذاکرات و نیز نتیجه مذاکرات خواهد بود.

وی با تاکید بر اینکه از نگاه ایران یک سلسله از موضوعات سوریه حق مردم این کشور ، افزود : تعیین سرنوشت سوریه و حکومت آینده آن باید بدست مردم سوریه صورت گیرد و تمامی کشورها و سازمان های بین المللی باید کمک کنند مردم سوریه در شرایط امن برای تعیین سرنوشت خود وارد عمل شود.

سفیر ایران در ترکیه صندوقهای رای را ملاک عمل در سوریه و تمامی کشورها خواند و گفت : توافقات مرتبط با سوریه در نشست لندن وقتی مورد تایید می تواند باشد که مورد تایید مردم سوریه قرار گرفته باشد و در چنین صورتی می تواند ملاک عمل باشد.

بیکدلی در پاسخ به سووالی در باره توافق هسته ای ایران با گروه ۱+۵ و تاثیر آن در گسترش روابط تجاری ترکیه و ایران گفت: پرونده هسته ای ایران ابعاد سه گانه حقوقی ،فنی و سیاسی داشت . تکلیف ابعاد حقوقی و فنی مشخص بود و با آژانس بین المللی انرژی اتمی مذاکرات خوب در این زمیه صورت می گرفت و این مذاکرات ادامه دارد .

مشکل سیاسی مساله هسته ای ایران مشکلی جدی بود که به علت بی اعتمادی موجود دستیابی به توافق را امکان ناپذیر می کرد.

وی با اشاره به اینکه در بعد حقوقی و فنی تاکید به حقوق ایران منتج از معاهده ˈان.پی.تیˈ است و ایران که یکی از اولین امضاء کنندگان این معاهده بوده است و مسوولیتهای خود را نیز به جای می آورد، گفت: ایران بطور ذاتی طبق این معاهده حق بهره برداری از انرژی صلح آمیز هسته ای را دارد . در حال حاضر در جهان ۴۰ کشور که یکی از آنها نیز ایران است غنی سازی اورانیوم را انجام می دهد.

ارزش توافق ژنو در این بود که از نظر سیاسی طرف مقابل وارد یک مرحله جدید شد و این امر باعث حاکم شدن یک فضای جدید در روند مذاکرات و پرونده هسته ای شد و از نگاه ما اصول مورد نظر مردم ایران در این سند و مذاکرات مورد تاکید قرار گرفته است و اعتماد برای ادامه مذاکرات طراحی شده است و توافق ژنو نقشه راهی برای حل مساله هسته ای در یک فضای بدور از مناقشه است.

وی محورهای مهم توافق ژنو را ، تاکید بر حق ایران در استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای و حق غنی سازی ، اثبات این نکته که تنها راه تعامل با ایران تکریم و احترام است نه نهدید و تحریم خواند.

بیکدلی در ادامه متذکر شد که توافق ژنو پیروزی گفت وگو بر خشونت و جنگ طلبی است و در راستای توافق های انجام شده هیچ مرکز غنی سازی ایران تعطیل نمی شود و ایران برای اعتماد سازی و اثبات صلح آمیز بدون فعالیتهایش برخی گام ها را برمی دارد و در مقابل نیز طرف مقابل از اعمال تحریم های جدید خودداری و برخی تحریم ها را کاهش می دهد.

سفیر ایران در ترکیه با تاکید بر اینکه کاهش تحریم ها قطعا تاثیرات مثبتی در روابط ترکیه و ایران خواهد گذاشت ،گفت: اصل مهم سیاست خارجی ایران اولویت دادن به رابطه با کشورهای همسایه به ویژه کشورهای اسلامی است و در سیاست خارجی ایران رابطه با جمهوری ترکیه یک جایگاه ویژه و مشخصی دارد.

هر تحولی در سیاست خارجی ایران عمدتا با هدف توسعه روابط با همسایگان انجام می شود و سیاست خارجی هر کشوری از همسایگان آغاز ، با آنها توسعه و تحکیم می شود و کشورهای و سازمانهای موفق ، در نتیجه همکاری موفق با مجموعه پیرامون خود موفقیت ها را کسب می کنند.

وی گفت : هر کشوری با همسایگانش مشکل داشته باشد و یا همسایگانش را به سوی مشکل سوق دهد، روزگار خوشی را تجربه نکرده است و تلاش ایران توسعه روابط با تمامی همسایگان به ویژه ترکیه است .

تحریم ها هم فرصت ها و هم موانعی در توسعه روابط دو کشور ایران و ترکیه ایجاد کرده بود، آشنایی و سرمایه گذاری شرکت های ایرانی در ترکیه در طول سه سال گذشته و نیز آشنایی با ظرفیتهای مختلف ترکیه از دستاوردهای تحریم ها بود و در طول سه سال گذشته پیوندهای مناسبی در این راستا شکل گرفته است ولی به موازات آن موضوع گردش مالی و برخی محدودیت ها مانع فعالیت های مطلوب شد و ما در ماه های آتی انتظار داریم که هم حجم تجارت خارجی ایران و هم حجم روابط تجاری ایران
و ترکیه افزایش یابد.

وی در پاسخ به خبرنگار روزنامه زمان که به مواضع ضد ایرانی اشتهار دارد و ادعاهایی مبنی بر دستگیری جاسوسان ایرانی وتلاش ایران برای ایجاد اختلاف بین علویان و مسلمان سنی در ترکیه گفت: یکی از اتهام هایی که امروز غربی ها به ترکیه می زنند صمیمانه بودن روابط بین سیستم های امنیتی ترکیه و ایران است. وقتی بین دو کشور روابط توسعه یافته شکل می گیرد یکی از بارزترین نمادهای آن توسعه روابط امنیتی دو کشور است. روابط امنیتی بین دو کشور بزرگ باید بزرگ باشد .

با شکل گیری روابط بین سیستم های امنیتی ادعاهای جاسوسی نیز مضحک است و در فضای تعامل بین ایران و ترکیه برای ادعاهای از این قبیل جایی وجود ندارد.

از نگاه ایران، ترکیه یک کشور قدرتمند و یک ملت یکپارچه است و زمانی که سخن از مشترکات با ترکیه به میان آورده می شود این مناسبات با اقشار مختلف ترکیه در جاهای مختلف مطرح است . علوی ها بخشی از ملت ترکیه هستند که با مردم ایران علایقی دارند و مثل دیگر آحاد ترکیه آنها نیز عامل پیوندهای دو کشور هستند. ما مایل هستیم که از همه علایق و مشترکات دو کشور برای توسعه مناسبات دوجانبه استفاده کنیم.

بیکدلی با تاکید بر اینکه برخی مطالب مندرج در زمان های خاص در برخی روزنامه های ترکیه مصرف روزانه داخلی دارد ، گفت: بطور نمونه طرح ادعای مبنی بر شش بار سفر فرمانده سپاه پاسداران ایران به شمال عراق از این قبیل است . آنهانی که این ادعا را مطرح می کنند نه ایران ، نه سپاه پاسداران و نه فرمانده سپاه پاسداران را نمی شناسند.

اختلاف علوی- سنی مخالف سیاست ایران است چرا که ایران از وحدت جهان اسلام بیشترین نفع را می برد . مناسبات برادرانه ایران و ترکیه الگوی همزیستی مسالمت آمیز مذاهب در جهان اسلام است.

دستهایی در پی سیاه نمایی از اسلام هستند و هم ایران و هم ترکیه از پیشگامان وحدت اسلامی هستند و موفقیتهایی نیز در این راستا داشته اند.

ایران و ترکیه رویکردهای خشونت آمیز تحمیلی به نام اسلام در منطقه را محکوم و به عنوان مشکل ترین مساله منطقه با آن مواجه هستند.

بیکدلی در پاسخ به سووالی در زمینه افزایش میزان خرید طلا از ایران در پی کاهش تحریم های اعمال شده علیه تهران گفت: افزایش حجم تجارت طلا بین ایران و ترکیه در سال ۲۰۱۲ میلادی بدلیل برخی مسایل ناشی از تحریم ها بود و تجارت طلا بین دو کشور انجام خواهد شد ولی فکر نمی کنم نیازی باشد که این تجارت در سطح قبلی انجام شود . در حال حاضر زمینه های مختلف تجارت بین دو کشور وجود دارد و ما باید سعی در فعال کردن این زمینه ها کنیم.

وی با اشاره به اینکه در روزهای آتی یک هیات تجاری ایرانی از ترکیه دیدار خواهد کرد، گفت: در این دیدار مساله تجارت ترجیحی بین دو کشور مورد بررسی قرار خواهد گرفت و متعاقب آن با دیدار ˈظفر چاغلایانˈ وزیر اقتصاد ترکیه در اواسط ماه ژانویه از تهران راه های گسترش روابط تجاری بین دو طرف مورد تبادل نظر قرار خواهد گرفت.

وی در پاسخ به سووال دیگری در باره نحوه همکاری های دو کشور در مساله سوریه و بهبود روابط آنکارا با دمشق نیز گفت: ترکیه و سوریه هر دو از عناصر ثبات در منطقه بودند و به هر دلیل روابط دو کشور در سالهای اخیر در شرایط خاصی بوده است و از نگاه ایران با توجه به ظرفیت های ترکیه عادی سازی روابط این کشور و سوریه در یک دوره مشخص امکان پذیر است و ایران نیز از تمامی امکانات خود برای تحقق این امر مهم استفاده خواهد کرد.

وی در باره ادعاهایی در خصوص اعدام اکراد در ایران نیز گفت این ادعاها در محافل خاصی مطرح می شود و در روند مثبت توسعه روابط ایران و کشورهای جهانی ما پیش بینی می کنیم آنهایی که از این توسعه روابط ناخرسند هستند اینگونه مسایل را مطرح می کنند. جو اتهام زنی و دست زدن به یکسری اقدام های تروریستی از جمله حمله به پاسگاه های مرزی در شرق ایران و انفجار در مقابل سفارت جموری اسلامی ایران در بیروت نیز از جمله این توطئه ها هستند.

وی در پاسخ به سووالی در باره ادعاهای غربی ها مبنی بر دادن اسامی جاسوسان ایرانی موساد به ایران توسط سازمان اطلاعات و امنیت ترکیه گفت :

من از این مساله اطلاعی ندارم و در آن زمان سفیر نبودم و اعتقاد دارم که ایران و ترکیه حق دارند هر رابطه ای که دیگر سازمانهای اطلاعات و امنیتی جهان دارند را با یکدیگر داشته باشند. این مساله برای تامین امنیت دو کشور، منطقه و حتی جهان ضروری است.

وی با اشاره به اینکه کشورهای غربی ، دو کشور ایران و ترکیه را در مقابله با مهاجرت و قاچاق تشویق به همکاری می کنند، گفت: این مساله در ارتباط با منافع آنهاست و به این دلیل این همکاری ها را تشویق می کنند.

برخی حوزه ها وجود دارد که منافع دو کشور ایران و ترکیه در آن است و هیچ کس حق ندارد همکاری در این حوزه ها را به عنوان نقطه ضعف و یا نقطه تاریکی در روابط دو کشور جلوه دهند.

وی در پاسخ به این پرسش که موضع ایران در روند حل مساله کردها در ترکیه چیست ، اظهارداشت : ایران به دفعات حمایت خود را از این روند اعلام کرده است. ما اعتقاد داریم که این روند می تواند هم بدلیل تاثیر بر ثبات ترکیه به نفع ایران باشد و هم بدلیل تاثیر در توسعه مناطق شرق ترکیه که همجوار ایران است، مهم است.

مساله کرد ابعاد مشترک منطقه ای نیز دارد و باید مذاکرات منطقه ای نیز برای حل این مساله صورت گیرد.

تحولات ترکیه در مسیری که مردم ترکیه انتخاب می کنند در حال سیر و حرکت است. نقش تعیین کننده ملت ها در تعیین سیاست داخلی روزبه روز در کشورهای مختلف منطقه از جمله ایران و ترکیه در حال افزایش است.

وی در زمینه نقل و انتقالات مالی از طریق بانک های ترکیه نیز گفت: یکی از تحولات پس از توافقنامه ژنو بین ایران و گروه ۱+۵ این مساله خواهد بود . در دو سال گذشته ˈخلق بانکˈ ترکیه به اعتبار مدیریت عاقلانه موفقیت های چشمگیری هم در ارتقای روابط ایران و ترکیه با ایفای یک نقش موثر و اعتمادسازی و هم بردن بهره از ادامه روابط با ایران داشته است.

به گفته بیکدلی ، خلق بانک ترکیه نمونه موفق کار یک سازمان اقتصادی ترکیه با ایران است و با کاهش ریسک و کاهش تحریمها دیگر بانکهای ترکیه نیز دست همکاری بسوی ایران دراز خواهند کرد ولی وضعیت خلق بانک مطمئنا حفظ خواهد شد.

سفیر ایران در پاسخ به سووالی در باره دیدگاه ایران در مورد امضای قرارداد نفتی ترکیه با منطقه کردستان شمال عراق گفت: قراردادهای اقتصادی از منطق اقتصادی تبعیت می کند و در چارچوب منافع شرکتها و کشورها شکل می گیرد. قراردادهایی که ترکیه با کشورها و شرکتها در حوزه نفت و گاز منعقد می کند به ترکیه و آن کشور ارتباط دارد. در مورد توافق نامه ترکیه با منطقه کردستان عراق نیز باید دید ترکیه این توافق نامه را در روابط خود با دولت مرکزی عراق چگونه تحلیل می کند.

سفیر ایران در آنکارا در مورد اینکه آیا ایران از کارشکنی های اسراییل در توافق ژنو نگرانی دارد یا نه؟ گفت: ماهیت رژیم صهیونیستی بر خشونت ، جنگ و تروریسم مبتنی است. رژیم صهیونیستی در یک منطقه امن و باثبات به یک موجودیت منزوی و روبه زوال تبدیل خواهد شد و به همین دلیل آنها با هر گامی در منطقه خواه از سوی ایران و خواه از سوی دیگر کشورهای منطقه که به سوی صلح و ثبات برداشته شود مخالفت می کند چرا که خود را در انزوا و خطر می بینند.

این رژیم در رابطه با ایران از ترور دانشمندان تا ترورهای مختلف پرونده های قطوری دارد و در مورد کشتی مرمره آبی متعلق به ترکیه که با تلاش برای صلح در حرکت بود بدانگونه مقابله کردند.

رژیم صهیونیستی حتی در جریان مذاکرات نیز ماهیت تهاجمی خود را نشان داد.

بیکدلی در پاسخ به سووالی در مورد برگزار نشدن نشست همکاریهای امنیت مرزی دو کشور نیز افزود: نشست همکاریهای مرزی دو کشور در ارتباط با وزارت کشور است و این نشست ها ارتباطی با سازمان های اطلاعاتی دو کشور ندارد. در حال حاضر مرزبان‌های دو کشور در دیدار با یکدیگر مسایل را به راحتی حل و فصل می کنند ولی ما درصدد برگزاری نشست های این کمیته هستیم. 


منبع: ايرنا

https://ccsi.ir//vdce.o8fbjh8pz9bij.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عضويت در خبرنامه