وی افزود: اعتراضات موجود به یک احداث مرکز تجاری موجب میشود که ابعاد زیادی پیدا کرد و این نکته را در ادبیات سیاسی به دهن متبادر میکند که برخورد نا مناسب با یک چالش اجتماعی در جوامع مدرن باعث انعکاس رفتارهایی اعتراضآمیز و پرهزینه برای دولتها میشود و نخستوزیر ترکیه با توجه به همین موضوع است که تلاش کرد در عین مقاوم نشان دادن نظام ترکیه و در عین دفاع از عملکرد دولت خود نقد موجود در عملکرد پلیس را هم بپذیرد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: به همین دلیل در روز گذشته شاهد فروکش کردن نسبی اعتراضات بودیم، اما این اعتراضات نشان داد دولت های مدرن باید بیاموزند برخورد با اعتراضات را به گونهای مدیریت کنند که در چارچوب قانون هم قاطعیت دولت را نشان داده شود و هم نقد پذیری آن ها برای مردم اثبات شود.
مطهرنیا درباره معترضین ترک گفت: در درجه اول باید بدانیم معترضین لاییک هستند و اساساً اعتراض آنها به سیاستهای اسلامگرایانه دولت ترکیه است ضمن اینکه عکسهايي در سایتهای خبری منتشر شده که تصویر یکی از بازیگران مشهور ترک را در میان تظاهر کنندگان نشان میدهد.
تحلیلگران مسائل سیاسی خاطرنشان کرد: این تظاهرات را می توان از نوع تحرکات اجتماعی دانست که اقدامات دولت ترکیه در راستای محدود کردن آزادی های اجتماعی را برنتافته و در مقابل آن به پا خواسته اند، در واقع باید گفت مسئله ای غیر سیاسی شکل گرفته اما بازتاب های آن سیاسی بوده و این احزاب سکولار و لائیک ترکیه هستند که خواستار تغییر سیاست های دولت ترکیه هستند.
مطهرنیا درباره آینده اعتراضات در ترکیه و اینکه آیا دولت اردوغان در برابر این اعتراض ها عقب نشینی خواهد کرد یا نه گفت: دولت اردوغان یک دولت عملگرا است و این دولت معمولاً نشان داده آماده است با عقب نشینیهای تاکتیکی جایگاه خود را مستحکم کند. همانطور که در موضوع کردهای ترکیه با یک عقب نشینی تاکتیکی توانست بخش مهمی از مشکلاتش با کردهای ترکیه را حل و فصل کند.
وی افزود: باید به خاطر داشت اردوغان توانست تهدیدهای اوجالان را تبدیل به فرصت کند و در حالی که فعال شدن کردهای علیه دولت ترکیه می توانست چالش و آسیب زیادی برای این کشور به همراه داشته باشد دولت ترکیه با یک برخورد معقولانه و مدبرانه آرام سخن گفت ولی قاطعانه عمل کرد، با کردها به مذاکره نشست و بحران کردها در ترکیه مدیریت شد.
مطهرنیا یادآور شد: اکنون باید دید آیا این بحران جدید هم در ترکیه به خوبی مدیریت می شود یا نه زیرا از آنچه که در سخنرانی دو روز گذشته اردوغان برمی آمد این است که وی سعی می کرد با نشان دادن قاطعیت و در عین حال نشان دادن عدالت در برخورد با پلیس ترکیه بتواند به موفقیت نسبی نائل بیاید.
اين تحلیلگر مسائل سیاسی خاطرنشان کرد: باید توجه داشت نظامیان ترکیه رویکردی لائیک دارند و از همین رو این سوال پیش می آید که آیا احزاب سکولار و لائیک متنفذ در پلیس ترکیه در برخورد با تظاهر کنندگان تعمداً با خشونت رفتار نکردهاند تا با برخوردهای خشن دولت را در برابر ملت قرار دهند و از این راه از دولت اردوغان انتقام بگیرند و آیا دولت متوجه این سناریو خواهد شد و از این دام احتمالی خود را رها خواهد کرد؟
وی افزود: در نهایت آنچه از سابقه دولت ترکیه در یک دهه اخیر برمی آید این است که نمی توان به این آشوب ها چندان امیدوار بود و به اعتقاد من این اعتراض ها و آشوب های خیابانی دوام چندانی نخواهند داشت و زمینه ساز فروپاشی دولت ترکیه را فراهم نخواهد کرد.
چالش جدی دولت ترکیه توسعه ناموزونی است که در این کشور بوجود آمده زیرا به دنبال یک دهه رشد اقتصادی توانسته است جزء ۲۰ قدرت نخست اقتصادی جهان در بیاید و امروز حتی با کشوری در حد و اندازه روسیه در بحران سوریه رقابت می کند و این ترکیه است که در اراضی جنوبی دولت روسیه برای موسکو چالش ایجاد می کند.
امروز اگر در ترکیه ناآرامی بوجود آمده باید دانست این ناآرامی ها به دلیل اعتراض به وضعیت بد اقتصادی نیست بلکه باید آن را محصول نوعی توسعه نامتوازن دانست که دولت اسلامگرای ترکیه دنبال کرده و اکنون احزاب سکولار به نتایج آین اعتراض میکنند.
منبع: افكارنيوز https://ccsi.ir//vdcf.ydviw6dexgiaw.html
ccsi.ir/vdcf.ydviw6dexgiaw.html