پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ , 26 Dec 2024
تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۲ دی ۱۳۹۱ ساعت ۰۹:۳۴
کد مطلب : 5648
تلاش امریکا برای تشنج آفرینی در منطقه و چشم انداز روابط امریکا و روسیه

«آندره آرشف» (Andrei Areshev) کارشناس موسسه تحقیقات دریای خزر و سیاه در روسیه در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس ضمن اشاره به چرایی اقدامات خصمانه اوباما علیه ایران، آینده روابط ۲ قدرت روسیه و آمریکا را پرتنش و دارای چالش‌های جدی در منافع و آینده سیاست خارجی دانست.

پرسش: به نظر شما چشم انداز مسائل ایران از نظر آمریکا چگونه است؟

آرشف: از یک طرف جهان حول محور آمریکا در حال تغییر است از طرف دیگر دولت آمریکا از هر حزبی که باشد به دنبال توسعه طلبی در جهان است این امر را می‌توان از تلاش و خواست آمریکا برای روی کار آمدن افرادی در مصر سخن گفت که گرایش بیشتری به غرب داشته باشند. رفتار آمریکا در سوریه و تجاوز علیه لیبی هم در همین راستا قابل ارزیابی است.
در همین حال قابل ذکر است که اهداف ژئوپلتیک آمریکا و مجریان سیاست‌های آن در منطقه برپایه ایده نظم نوین جهانی قرار دارد و تلاش‌های آمریکا را نیز می‌توان در این چارچوب دانست.
پس بنابراین در این چارچوب بود که خصوصا در دوره اول ریاست جمهوری اوباما اقدامات خصمانه علیه ایران به اوج خود رسید. و در دوره جدید روی کارآمدن وی نیز، مناظره‌ها در مورد سیاست خارجی آمریکا نشان می‌دهد که خاور نزدیک چه نقش مهمی برای آمریکا دارد که پیشکسوتان سیاست خارجی آمریکا را نیز وادار به اظهار نظر کرده است تا در مورد فجایع جنگ با ایران بیشتر فکر کنند.

اما من تصور می‌کنم که این اظهار نظرات بدان معنا نیست که آمریکا دست از ایجاد بی ثباتی در ایران بردارد بلکه او می‌خواهد به هر ترتیب که امکانش هست از خرابکاری‌های مالی و اقتصادی گرفته تا ترور شخصیت‌ها به اهداف خود جامه عمل بپوشاند.

در همین راستا و بنابر گزارش رسانه‌های آمریکایی، افراد عضو سازمان مخالف ایران (سازمان مجاهدین خلق) و به گزارش NBC مسئول قتل و ترور فیزیکدانان هسته‌ای ایران، آموزش‌های ترور را در ایالت نوادا در آمریکا می‌دیدند.

همه اینها، روش‌های جنگی جدیدی است که توسط آمریکا در منطقه جریان دارد، در مصر، سوریه، لیبی و ایران که همه اینها تهدیدی مستقیم برای روسیه و دیگر کشورهای منطقه نیز تلقی می‌شود.

تشنج حول محور ایران به طور تصنعی ولی حاد و به هر بهانه‌ای در حال شکل‌گیری است. این تشنج‌ها از حل مسائل هسته‌ای ایران از نظر دیپلماتیک و یا اظهارات جنگ طلبانه گرفته تا فتنه‌های سیاسی که هدف اصلی ایجاد تشنج در داخل کشور است، که باید دولت و نظام ایران هوشیارانه با آن مقابله کند. 


پرسش: به نظر شما چشم‌انداز روابط آمریکا و روسیه در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری اوباما چگونه است؟

آرشف: به نظر من دولت اوباما به خوبی می‌داند که روسیه کشوری است که بدون حضور وی نمی‌توان مشکلات بوجود آمده را به طور اساسی حل کرد، دلیلش هم حوادث بوجود آمده در سوریه است.

به طور قطع و یقین موضع سیاسی و محکم مسکو توانسته است از حمله آشکار به سوریه زیر پرچم سازمان ملل جلوگیری کند.

این مسئله خشم آشکار واشنگتن را برانگیخته است و شکی نیست که در چهار سال آینده تلاش‌هایی در جهت تحت فشار قرار دادن روسیه در جهات مختلف از داخل و خارج از کشور ادامه پیدا خواهد کرد.

همچنین استقرار مسئله دفاع ضد موشکی، مداخله واضح آمریکا در امور داخلی روسیه است و همچنین تلاش برای نفوذ به قفقاز و آسیای مرکزی موانعی هستند که بر سر راه روابط آمریکا و روسیه قرار دارد.

در همین حال، با به عضویت درآمدن روسیه در سازمان تجارت جهانی نقطه مثبت و بارقه امید در فضای روابط روسیه و آمریکا هم کور شد، زیرا با وخیم شدن اوضاع اقتصادی روسیه، مسئله بهبود روابط با آمریکا تحت الشعاع قرار خواهد گرفت.

قابل ذکر نیز است که آمریکا بدنبال فشار بیشتر به مسکو از طریق محدود کردن ظرفیت این کشور در کنترل و انتقال منابع انرژی به کشورهای منطقه برآمده که این مسئله می‌تواند از اهمیت ویژه‌ای برخوردار باشد.

همچنین اقدامات راهبردی آمریکا در افغانستان در جهت حضور دراز مدت در این کشور و کشورهای همسایه ادامه داشته و تروریسم بین‌المللی را تغذیه می‌کند که خود عامل تاثیرگذار و مستقیم بر ثبات کشورهای آسیای مرکزی و در نهایت فشار بر مسکو است.

همه این مسائل سوالات زیادی را برای روسیه ایجاد می‌کند، از مواد مخدر و انتقال روز افزون آن در منطقه گرفته تا شیوع تروریسم و... تلاش برای بهبودی روابط را بی نتیجه کرده است در این رابطه اظهارات علنی مقامات دو کشور دلیل این ادعا می‌باشد.

قابل ذکر است که آمریکا به جهت نوع نگاه به مسائل جهانی امکانی برای وفق دادن باشرایط جدید نداشته و با نگاهی از بالا و سلطه طلبانه به موضوعات مینگرد که این مسئله بدون شک مشکلات مضاعفی را در گفت‌وگو با مسکو ایجاد خواهد کرد.

البته آمریکا تلاش می‌کند که در لفافه نظرات خود را اعمال کند که البته برای طرف مقابل این حالت قابل قبول نیست و به نظر می‌رسد که دوره آسانی در گفت‌وگوهای بین روسیه و آمریکا وجود نخواهد داشت. 


منبع: فارس

https://ccsi.ir//vdce.e8nbjh8pv9bij.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عضويت در خبرنامه