به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، اعتراضات هزاران نفری پس از آن در قرقیزستان به راه افتاد که دو حزب تشکیلاتی که یکی از آنها به سورونبای جینبکف، رئیسجمهوری این کشور نزدیک بود، آرای انتخابات یکشنبه را از آن خود کرد.
پلیس قرقیزستان شامگاه دوشنبه برای متفرق کردن معترضان وارد عمل شد اما معترضان ساعاتی بعد به میدان مرکزی بیشکک، پایتخت این کشور بازگشتند و وارد ساختمانی شدند که محل استقرار ریاست جمهوری و پارلمان است. این ساختمان که در قرقیزستان به عنوان «کاخ سفید» نامیده میشود، صبح امروز دچار آتشسوزی شد.
معترضان سپس به سمت مقر کمیته امنیت ملی کشور قرقیزستان حرکت کردند و آلمازبیک آتامبایف، رئیسجمهوری سابق را که امسال به اتهام فساد به حبس محکوم شده بود، آزاد کردند.
رئیسجمهوری قرقیزستان شامگاه دوشنبه اعلام کرد، سهشنبه با رهبران تمام احزابی که در انتخابات مشارکت داشتند، دیدار میکند. در همین حال گروههای اپوزیسیون گزینه خودشان را به عنوان رئیس امنیت ملی منصوب کرده و فرماندهای را برای بیشکک تعیین کردند اما مشخص نیست آنها چه میزان قدرت دارند.
تصاویری از بیشکک نشان میدهد، صدها معترض به انتخابات این کشور که خواستار ابطال نتایج آن هستند، حتی اسناد را از پنجرههای دفتر سورونبای جینبکف بیرون ریختند و آن طور که به نظر میرسد بخشی از ساختمان را به آتش کشیدهاند.
این تحولات پس از آن روی داد که میان معترضان به نتیجه انتخابات و پلیس درگیری به وقوع پیوست و پلیس برای متفرق کردن معترضان از گاز اشکآور و خودروهای آبپاش استفاده کرد. معترضان نتایج انتخابات یکشنبه را قبول ندارند و میگویند تقلب شده است.
نتایج مورد مناقشه به این صورت بود که تنها ۴ حزب از میان ۱۶ حزب شرکتکننده در انتخابات پارلمانی توانستند به حد نصاب ۷ درصد برای راهیابی به پارلمان دست یابند؛ از میان این چهار حزب، سه حزب نزدیک به سورونبای جینبکف هستند.
روز دوشنبه، پلیس با استفاده از بمبهای صوتی سعی در متفرق کردن هزاران معترضی داشت که در میدان آلاتو تجمع کرده بودند و پس از آن به خیابانهای مجاور این میدان گریختند.
اما دقایقی بعد معترضان دوباره به هم پیوستند و مانند سیلی این میدان در مرکز بیشکک را تسخیر کردند آنها سپس به سمت ساختمان پارلمان رفتند و وارد ساختمان پارلمان شدند.
ویدیوهایی در شبکههای اجتماعی، معترضان را نشان میدهد که وارد محوطه پارلمان شدهاند و برخی از آنها از نردههای کنگره بالا میروند و بعضی دیگر در حال شکستن دروازه ورودی آن هستند. کمی بعد هم در این تصاویر دود غلیظی از این ساختمان بیرون میآید.
معترضان گفتهاند میدان آلاتو را تا زمانی که رهبران حکومت را نبینند، ترک نخواهند کرد. پیشتر گزارش شد که حدود ۱۲۰ تن در جریان درگیری با پلیس ضد شورش مجروح شدند که حدود ۶۰ تن از آنها افسران پلیس بودند. براساس گزارش اسپوتنیک، یک تن کشته و ۵۹۰ تن زخمی شدهاند.
چندین تن از مصدومان در وضعیت وخیم جسمی قرار دارند، اما بنا بر بیانیه وزارت بهداشت قرقیزستان، این تجمعها و درگیریهای ناشی از آن تاکنون کشتهای بر جای نگذاشته است.
معترضان میگویند، حلقه نزدیک به رئیس جمهوری قرقیزستان اقدام به خرید آراء و ارعاب رایدهندگان کرده است. اتهامی که ناظران بینالمللی بر انتخابات یکشنبه در قرقیزستان هم آن را "معتبر" ارزیابی کردهاند. ۱۲ حزب مخالف دولت اعلام کردهاند که نتایج انتخابات را به رسمیت نخواهند شناخت.
این کشور آسیای میانه با جمعیت ۶.۵ میلیونی از متحدان نزدیک روسیه است و سابقه ناآرامی سیاسی دارد. در ۱۵ سال گذشته، دو تن از روسای جمهوری قرقیزستان با ناآرامیها سرنگون شدند.
https://ccsi.ir//vdcayenu.49neo15kk4.html
ccsi.ir/vdcayenu.49neo15kk4.html