به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، این نشست بنا به تصمیم رئیس جمهور جمهوری آذربایجان الهام علیاف درمورد "دومین اجلاس رهبران مذهبی جهان باکو" و همچنین در رابطه با هفتاد سالگی شیخ الاسلام الله شکور پاشازاده، رئیس دفتر مسلمانان قفقاز و چهلمین سالگرد فعالیت وی برگزار شد.
رئیس جمهور آذربایجان طی سخنرانی خود خاطر نشان ساخت که در دنیای معاصر ما شاهد روند خطرناکی هستیم. کمپینهایی وجود دارند که علیه ارزشهای دینی در جهان فعالیت میکنند. وی همچنین خواستار محافظت از نسل جوان در برابر تبلیغات ضد دینی و نامناسب شد. رئیس جمهور جمهوری آذربایجان گفت: "نسل جوان باید از تبلیغات نامناسب محافظت شود. در بعضی موارد، جرایمی تحت شعارهای شبه مذهبی مرتکب میشوند."
الهام علیاف گفت: "نمایندگان همه مذاهب در آذربایجان آزادانه زندگی میکنند، آیینها و مناسک خود را انجام میدهند." وی همچنین به نقش آذربایجان در توسعه گفتگو بین مذاهب اشاره کرد. رئیس جمهور آذربایجان تأکید کرد: "این واقعیت که اجلاس سران مذهبی در باکو در حال برگزاری است طبیعی است. جمهوری آذربایجان یک سنت دیرین دارد، قرنهاست که اقوام مختلفی در کشور ما در شرایط دوستی و تفاهم متقابل زندگی میکنند. این بزرگترین گنج ما است، که به ثبات کمک کرده، و مبتنی بر مدارای مذهبی و ارزشهای چندفرهنگی است".
این اجلاس به مدت دو روز، 14 و 15 نوامبر در باکو، با حضور رهبران و نمایندگان بیش از 70 کشور جهان از پنج قار، 25 دین سنتی و جنبشهای مذهبی از جمله حدود 500 نماینده عالی رتبه از ده سازمان معتبر بین المللی از جمله سران و رهبران نهادهای مذهبی مناطق فدراسیون روسیه برگزار شد.
به گزارش وب سایت رسمی کلیسای مسکو، پاتریارک مسکو و کل روسیه کریل نیز به باکو آمده بود. هیئت کلیسای ارتدکس روسیه شامل رئیس اداره روابط خارجی کلیسای جامع مسکو، متروپولیتن هیلاریون ولکولامسک، رئیس دبیرخانه اداری کلیسای مسکو، اسقف پاولوو-پوسادسکی توماس، رئیس بخش سینودال در روابط کلیسا با جامعه و رسانهها، ولادیمیر لِگُویدا، نایب رئیس اداره روابط خارجی کلیسایی، آرکیماندریت فیلارِت (بولِکوف)، پروتوپریست، آندری باندارِنکو در این اجلاس حضور داشتند.
هدف از این اجلاس، توسعه گفتگوی بین دینی در فضای جهانی، تبلیغ و تکامل ارزشهای همگانی انسانی از جمله درک متقابل و همبستگی بیان شده بود.
در چارچوب این اجلاس، مباحثی پیرامون موضوعات زیر برگزار شد: "نقش آذربایجان در ارتقاء چند فرهنگی، مدارا و همبستگی بین دینی" ، "سهم الله شکور پاشازاده به عنوان یک رهبر دینی و چهره عمومی در همکاری بین دینی و بین تمدنی"، "رهبران مذهبی در برابر تروریسم، تجاوز، بیگانه هراسی، اسلام هراسی، یهود ستیزی و مسیحی هراسی "،" اهمیت فعالیتهای مشترک رهبران مذهبی، شخصیتهای دولتی، علمی و عمومی در حمایت از حقوق زنان و کودکان، آموزش جوانان."
الله شکور پاشازاده در آستانه این اجلاس یادآور شد: مبتکر اجلاس رهبران مذهبی جهان در جمهوری آذربایجان رهبر ملی این جمهوری حیدر علیاف بود. "به توصیه او، و به دستور او، اولین اجلاس جهانی درباره گفتگوی بین ادیان را در باکو برگزار کردیم."
الله شکور پاشازاده تأکید کرد: "این اجلاس نتایج خوبی را به همراه خود آورد، تعداد زیادی از رهبران مذهبی در آن شرکت کردند، رئیس جمهور الهام علیاف الهام بخش ایدئولوژیک اجلاس دوم شد، با حمایت مادی و معنوی وی توانستیم این قدم را برداریم."
پس از این اجلاس، اعلامیه باکو به تصویب رسید.
در این سند آمده است که جمهوری آذربایجان به توسعه همکاریها بین کشورها، شکل گیری روابط بین دین و دولت، تقویت روابط بین تمدنی و بین دینی، حفظ ارزشها و سنتهای مختلف ملی و معنوی و سنتهای چند فرهنگی اهمیت زیادی قائل است.
در اعلامیه باکو از دستورات رئیس جمهور الهام علیاف مبنی بر برگزاری اجلاس دوم سران رهبران مذهبی جهان در باکو و مراسم بزرگداشت به مناسبت هفتاد سالگی شیخ الاسلام الله شکور پاشازاده و چهلمین سالگرد فعالیت وی به عنوان شیخ الاسلام، و همچنین مشارکت و سخنرانی رئیس دولت در اجلاس قدردانی شده است.
علاوه بر این، بر اهمیت "روند باکو" که به ابتکار الهام علیاف آغاز و اجرا شده، برنامههای بین المللی که در چارچوب سال چندفرهنگی و سال همبستگی اسلامی برگزار شده، سهم نخستین اجلاس سران دینی جهان باکو، مرکز بین المللی همکاری بین مذهبی و بین تمدنی باکو در توسعه روابط بین فرهنگها و مذاهب گوناگون، از جمله در ایجاد محیط اعتماد متقابل تاکید شده است.
در اعلامیه باکو به نقش پاتریارک مسکو و کل روسیه کریل در همکاریهای بین تمدنی و بین دینی و همچنین نقش مهم وی در حفظ صلح و رفاه در منطقه و در سراسر جهان، از جمله در ایجاد فضای اعتماد متقابل اشاره شده است.
در اعلامیه توجه ویژهای به این نکته شده است که در جریان سفر هیئت واتیکان به باکو در تاریخ 2 نوامبر 2016، پاپ فرانسیس از گفتگوی بین تمدنی و بین دینی در جمهوری آذربایجان تمجید کرده، و سپس سند مشترک "برادری انسانی" در 4 فوریه امسال بین پاپ فرانسیس و امام الازهر شیخ احمد الطیب در ابوظبی به امضا رسید.
در این بیانیه تأکید بر خدمات بزرگ کلیسای جامع ارتدوکس گرجستان، ایلیای دوم، در حمایت از محیط مدارای دینی سنتی در ناحیه قفقاز، در دستیابی به صلح و سعادت در منطقه و همچنین در تعمیق تفاهم بین دینی برای این اهداف شده است.
در این سند به سهم رهبران مذهبی قفقاز و مناطق همجوار، و کشورهای آسیای مرکزی در توسعه همکاریهای مذهبی و حمایت از ارزشهای معنوی اشاره شده است.
نویسندگان این اعلامیه، بر اهمیت مواضع مشترک رهبران مسلمانان، مسیحیان، یهودیان، بودائیان، هندوها و سایر جوامع مذهبی مناطق مختلف جهان درمورد موضوعاتی که دنیای مدرن را تهدید میکند، از جمله ساماندهی منظم چنین رویدادهایی برای نشان دادن اهمیت همبستگی بین دینی و بین تمدنی تأکید داشتهاند
https://ccsi.ir//vdcguz9x.ak9x34prra.html
ccsi.ir/vdcguz9x.ak9x34prra.html