چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳ , 22 Jan 2025
تاریخ انتشار :جمعه ۴ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۸:۰۲
کد مطلب : 19239
روند حل مناقشه قره باغ و عامل تهدیدآمیز «ترامپ»
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا روز پنجشنبه 24 ماه می در پیام تبریک خطاب به الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان به مناسبت یکصدمین سالگرد تاسیس این جمهوری تاکید کرد: "در ماه های آتی شاهد حل مناقشه قره باغ خواهیم بود و این موضوع شرایط بهتری را برای همکاری جمهوری آذربایجان و آمریکا فراهم خواهد ساخت."
اگر چه تاکید ترامپ در مورد حل مناقشه قره باغ را می توان اظهار نظری تشریفاتی دانست که به احتمال بسیار زیاد ممکن است در پیام مشابه ای که روزهای آتی به مناسبت یکصدمین سالگرد استقلال ارمنستان برای رئیس جمهوری و یا نخست وزیرارمنستان ارسال خواهد شد نیز تکرار شود، اما تاکید انجام گرفته در مورد حل مناقشه در ماه های آتی می تواند حکایت از تحولاتی غیر منتظره در آینده نزدیک داشته باشد.
اگرچه برخی از محافل داخلی از تاکید انجام گرفته در پیام ترامپ استقبال کرده و آن را پیامی خطاب به جمهوری آذربایجان برای قبول واقعیت های موجود در مورد جمهوری آرتساخ در سایه فضای ایجاد شده پس از انقلاب مخملی در ارمنستان دانسته اند، اما به این پیام ترامپ از جنبه ای دیگر نیز می توان نگریست.
نخست باید این نکته را مورد تاکید قرار داد که دونالد ترامپ برای حل مناقشات از راهبرد ویژه ای پیروی می کند. این راهبرد که کارشناسان سیاسی از آن تحت عنوان "تنش زدایی از طریق تشدید تنش" نام می برند، پیش از این در مورد بحران در شبه جزیره کره و با تشدید تنش با کره شمالی و همچنین مسئله فلسطین و با برسمیت شناختن بیت المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل آزموده شده است.
از سوی دیگر اقدام رئیس جمهوری آمریکا در برسمیت شناختن بیت المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل نشان داد که تصمیمات رئیس جمهوری آمریکا بر پایه واقعیت های تاریخی نبوده و بیشتر تامین کننده منافع آمریکا و متحدانش می باشد.
با توجه به ارتباطات تجاری میان جمهوری آذربایجان و رئیس جمهوری آمریکا (که همواره در کانون توجه رسانه ها بوده است) هرگونه راه حل "ترامپی" برای حل مناقشه قره باغ بی تردید به نفع طرف ارمنی نخواهد بود.
همچنین این نکته را نیز نباید فراموش کرد که در پی وقوع انقلاب مخملی در ارمنستان مقامات جدید این کشور برای آشنایی با زوایای مختلف روند مذاکرات صلح قره باغ نیاز به فرصت دارند.
با تقویت عامل آمریکا (و در واقع ترامپ) در روند حل مناقشه قره باغ از تاثیر عامل مشروعیت حکومت جدید در ارمنستان در تقویت موضع این کشور در مذکرات صلح کاسته خواهد شد، زیرا تجربه بین المللی ثابت کرده است هیئت حاکمه جدید آمریکا روابط بین المللی خود را نه براساس مشروعیت حکومت ها بلکه با در نظر گرفتن منافع خود تنظیم می کند.

منبع: سایت خبری ـ تحلیلی «دیدبان ارمنستان» https://ccsi.ir//vdcdnx0f.yt0ns6a22y.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عضويت در خبرنامه