دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ , 23 Dec 2024
تاریخ انتشار :سه شنبه ۲۱ فروردين ۱۳۹۷ ساعت ۱۰:۱۱
کد مطلب : 18953
روابط ایران و گرجستان در سال 1396
به گزارش ایرنا جمهوری اسلامی ایران که توسعه رو ابط با همسایگان را از اولویت های عمده سیاست خارجی خود اعلام کرده است ، در سال گذشته نیز تلاش های خود برای تقویت مناسبات و تعاملات با کشورهای منطقه از جمله گرجستان را ادامه داد .
 
اقتصاد باز کشور چهار میلیون نفری گرجستان ، رتبه بالای این کشور در اقتصاد جهان ، روابط نزدیک با اتحادیه اروپا و از طرفی روابط خوب گرجی ها با کشورمان باعث شده است تا فعالان اقتصادی گرجستان را دروازه ورود ایران به اروپا بدانند.
گرجستان بعنوان یکی از کشورهای قفقاز جنوبی با مساحت 69.7 هزار کیلومتر مربع و با سه میلیون و 718 هزار نفر جمعیت با قرار گرفتن در ساحل دریای سیاه و داشتن مرز مشترک با چند کشور منطقه از موقعیت جغرافییایی مناسب برخوردار بوده و یکی از مسیرهای عمده ترانزیتی میان آسیا و اروپا به شمار می رود . پس از فروپاشی شوروی درسال 1991میلادی و اعلام استقلال گرجستان، جمهوری اسلامی ایران از اولین کشورهایی بود که استقلال این کشور را به رسمیت شناخت وپس از گذشت چند ماه از استقلال گرجستان، روابط دیپلماتیک بین دو کشور برقرار شد و کشور همکاری های منطقه ای و دو جانبه در دستورکارقرار گرفت .
ایران همواره از استقلال، حاکمیت و تمامیت ارضی گرجستان حمایت کرده و روابط سیاسی دو کشور و سفرهای مقامات عالیرتبه آنها در این دوره 27 ساله نشاندهنده اراده دو کشور برای توسعه همه جانبه مناسبات است.
- سفرظریف به گرجستان
سفر محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در فروردین ماه سال گذشته به گرجستان و دیدار «گئورگی کویریکاشویلی» نخست وزیراین کشور دراردیبهشت ماه از تهران، شاهد این ادعا است.
وزیر امور خارجه کشورمان دراین سفر با همتای گرجستانی ، رئیس جمهوری، نخست وزیر، رئیس پارلمان و وزیر اقتصاد گرجستان دیدار ودرباره توسعه روابط ایران و گرجستان در حوزه های مختلف از جمله تجاری، اقتصادی، بانکی، کشاورزی، تبادل زندانی ها و راهگذر ترانزیتی خلیج فارس - دریای سیاه گفت وگو شد.
ظریف در این سفر در همایش تجاری با شرکت فعالان اقتصادی دو کشوردر آن سخنرانی کرد ، یک هیات اقتصادی و صنعتی از بخش های دولتی و خصوصی نیز وزیر امور خارجه ایران را در این سفر همراهی کردند.
هر چند در سال های اخیر، هیات های مختلفی از دو کشور با یکدیگر دیدار داشته اند، اما اهمیت دیدار مقامات ارشد ایران و گرجستان به ویژه در سطح رئیس جمهور، نخست وزیر، رئیس پارلمان و وزیر امور خارجه، گویای اراده سیاسی رهبران دو کشور در بالاترین سطوح سیاسی است که می تواند زمینه بهبود و گسترش هر چه بیشتر روابط و تسریع در روند همکاری دستگاه های اجرایی دو کشور را فراهم سازد.
- سفر نخست وزیر گرجستان به ایران
سفر رسمی 'گئورگی کویریکاشویلی' نخست وزیر گرجستان در اردیبهشت ماه سال 1396 به ایران یکی از رویدادهای مهم در عرصه سیاسی روابط دو کشور بود.
دکترروحانی دردیدار با نخست وزیر گرجستان، گفت: ایران و گرجستان از ظرفیت ها و توانمندی های اقتصادی، علمی و فرهنگی گسترده ای برای تقویت همکاری ها برخوردارند اما از این توانمندی ها به خوبی بهره گیری نشده و این سفر می تواند زمینه مناسبی برای توسعه مناسبات مشترک ایجاد کند.
رییس جمهور با بیان اینکه ایران می تواند مسیر گرجستان و کشورهای منطقه به خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند باشد و گرجستان هم تسهیل بخش راه دسترسی ایران به دریای سیاه باشد، افزود: امروز ترانزیت در منطقه از اهمیت ویژه ای برخوردار است و با توجه به اتصال راه آهن ایران به آستارا و آذربایجان و ارتباطات ریلی و جاده ای مناسب در گرجستان، توسعه همکاری های تهران- تفلیس در این زمینه می تواند موجب تحول در منطقه شود.
- نشست چهارجانبه وزیران خارجه
نشست چهارجانبه وزیران امور خارجه ایران ، ترکیه ، جمهوری آذربایجان و گرجستان 24 اسفند سال 1396در باکو برگزار شد .
محمد جواد ظریف در ابتدای نشست چهارجانبه باکو بر اهمیت این نشست برای تقویت ثبات، امنیت و رونق اقتصادی در منطقه و مقابله با تهدیدات امنیتی مشترک مانند تروریسم و افراطی گری تاکید کرد.
در این نشست ،همکاری چهار کشور حاضر درباره تقویت صلح وثبات و امنیت منطقه ، همکاری های اقتصادی ، حمل و نقل ، انرژی ، گردشگری ، فرهنگی و دیگرموضوعات مورد علاقه بررسی می شود.

**روابط اقتصادی ایران و گرجستان
برگزاری ششمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و گرجستان در روزهای 17 و 18 مهرسال 1396در تفلیس پایتخت گرجستان از رویدادهای مهم اقتصادی میان دو کشور به شمار می رود.
علی ربیعی وزیرتعاون ، کار و رفاه اجتماعی و رئیس ایرانی کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی دو کشور در راس یک هیات اقتصادی کشورمان برای حضور در این اجلاس به تفلیس سفر کرد .
وی در این اجلاس گفت: با توجه به مناسبات گرجستان با اتحادیه اروپا ، این کشور مناسب ترین مسیر برای صادرات کالاهای ایرانی به اروپا است .
تسهیل روابط بانکی به عنوان زیر ساخت ارتباطات اقتصادی مهمترین محور مذاکره هیات ایرانی با مقامات گرجستانی در قالب این اجلاس و نیز دیدار های دوجانبه علی ربیعی با مقامات گرجستانی در این سفر بود .
توسعه همکاری ایران و گرجستان در حوزه حمل و نقل ، ایجاد کریدورهای جدید از جمله از خلیج فارس به دریای سیاه از طریق خاک دو کشور ، احداث یک کارخانه پتروشیمی در یکی از بنادر گرجستان از سوی بخش خصوصی ایران ، کشتی فراسرزمینی ، اجرای پروژه های تکمیلی با برند مشترک در حوزه های صنعتی از موضوعات مورد مذاکره در این سفر بود .
مقامات گرجستانی نیز در ششمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی اعلام کردند که گرجستان می تواند ایران را به بازارهای اروپایی نزدیک کند و ایران نیز مسیری مناسب برای دستیابی گرجستان به بازار 300 میلیون نفری منطقه است.
در پایان ششمین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و گرجستان تفاهم نامه همکاری امضا شد و این سند حاوی 16 ماده و شامل همکاری دو کشور در حوزه های نفت و گاز ، پتروشیمی ، انرژی ، تجارت ، سرمایه گذاری، حمل و نقل ترکیبی از جمله جاده ای ، ریلی ، هوایی ، دریایی ، ارتباطات و فن آوری ، گردشگری ، کشاوزی ، کار ، بهداشت ، استاندارد ، شهرداری ، آموزش و پرورش و فرهنگ بود .
همکاری ایران و گرجستان در حوزه حمل و نقل و ترانزیت از مهمترین موضوعات تفاهم نامه بود و همکاری دو کشور در این زمینه به معنی اتصال خلیج فارس به دریای سیاه و اروپا است که می تواند خدمات ارزنده ای در عرصه بین المللی داشته باشد.
در این نشست اعلام شد که حجم مبادلات دو کشور در دو سال اخیرو در فاصله برگزاری دو کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و گرجستان ، 50 درصد افزایش پیدا کرده و به 131 میلیون دلار رسیده که 83 میلیون دلار آن را صادرات ایران به گرجستان تشکیل می دهد
-همکاری منطقه ای درحوزه ترانزیت
در سال گذشته ایران و گرجستان در قالب همکاری های منطقه ای تلاش های خود جهت استفاده حد اکثر از ظرفیت های ترانزیتی منطقه ادامه دادند .
مسئولان راه آهن ایران ، جمهوری آذربایجان، گرجستان ، اوکراین و لهستان برای بررسی راهکارهای راه اندازی دالان حمل و نقل جنوب – غرب ، خرداد ماه سال 1396 در باکو گردهم آمدند .
کشورهای حاضر این نشست در باره هماهنگی فعالیت برای راه اندازی این دالان حمل و نقل در اسرع وقت و ایجاد کمیته هماهنگی برای توسعه این دالان و رفع هر گونه موانع به توافق رسیدند .
کارشناسان دالان جنوب – غرب را یک مسیر مناسب تر و باصرفه تر از نظر اقتصادی برای حمل ونقل محموله ها از هند و کشورهای جنوب شرقی آسیا و از طریق خلیج فارس و خاک کشورهای ایران ، جمهوری آذربایجان و گرجستان به اروپا و بالعکس می دانند .
رئیس راه آهن گرجستان در حاشیه این اجلاس پنج جانبه ، گفت : ایران از ظرفیت های ترانزیتی بزرگ برخوردار است و در راه اندازی کریدور حمل و نقل جنوب- غرب نقش مهمی دارد.
وی به اهمیت چشم انداز حمل و نقل بخشی از محموله ها از هند و از طریق دالان حمل و نقل جنوب -غرب اشاره کرد و گفت: در سال های اخیر حجم گردش تجاری میان ایران و اتحادیه اروپا افزایش یافته و این روند نیز بر اهمیت این دالان می افزاید .

**روابط فرهنگی
در سالی که گذشت همراه با حوزه های سیاسی و اقتصادی رویدادهای مهم در روابط فرهنگی ایران و گرجستان روی داد و در حوزه آموزش و مطالعات علمی و نیز تقویت همکاری های دانشگاهی گام های قابل توجه برداشته شد.
- تفاهمناه همکاری بین دانشگاه ها
در سال گذشته چند تفاهمنامه همکاری بین دانشگاه خلیج فارس ایران در بوشهر و سه دانشگاه گرجستان شامل دانشگاههای جاواخیشویلی (دولتی تفلیس)، گرجستان و ایلیا امضا شد .
این تفاهمنامه ها ، در جریان سفرهیاتی از دانشگاه خلیج فارس ایران به ریاست عبدالمجید مصلح رئیس این دانشگاه و برای گسترش همکاری های علمی و آموزشی و با هدف برگزاری دوره های کوتاه مدت آموزش و تقویت زبان فارسی و ایران شناسی برای دانشجویان دانشگاه های گرجستان طراحی شده است .
در جریان این سفر هیات ایرانی ضمن دیدار با روسای دانشگاه های یاد شده و بازدید از امکانات آموزشی و پژوهشی آنها آمادگی خود را برای گسترش همکاری در زمینه های مورد علاقه طرفین مانند طرح های مشترک آموزشی و پژوهشی و تبادل استاد و دانشجو، اعلام کردند.
- تاسیس مرکز علمی ایران و گرجستان
همچنین در سال گذشته مرکز علمی - تحلیلی روابط ایران و گرجستان با مشارکت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و دانشگاه بین المللی قفقاز در شهر تفلیس افتتاح شد .
همزمان با گشایش این مرکز علمی و تحلیلی ، همایش 'بررسی نقش و جایگاه ایرانشناسان گرجی در توسعه و تعمیق روابط دو کشور' نیز در محل سالن اجتماعات این دانشگاه در تفلیس برگزار شد .
- برگزاری جشنواره فیلم ایرانی
برگزاری جشنواره فیلم ایرانی در آذرماه سال گذشته از جمله رویدادهای مهم سال گذشته در روابط ایران و گرجستان به شمار می رود
این جشنواره در طول چهار شب ، میزبان 4 فیلم فصل نرگس، تمشک، رگ خواب و سارا و آیدا بود و « نگار آذربایجانی» کارگردان فیلم فصل نرگس، «سامان سالور» کارگردان فیلم تمشک و «سمیرا حسن پور» بازیگر نقش اول فیلم تمشک در طول جشنواره حضور داشتند.
گزارش از : تلمان زمان اف
  https://ccsi.ir//vdcfm1dy.w6dctagiiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عضويت در خبرنامه