به عقیده کارشناسان، برقراری روابط نزدیک آمریکا با ازبکستان دلایل مختلف دارد از جمله اینکه تاشکند از سازمان پیمان امنیت جمعی که در آن کشورهای شوروی سابق قرار دارند خارج شد و به نوعی در این زمینه مطیع دستورات روسیه نیست.
ازبکستان در سال ۲۰۱۲ میلادی عضویت خود را در این پیمان متوقف کرد. هم اکنون ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه و تاجیکستان اعضای سازمان دسته جمعی هستند.
«شربت الله صادقاف» کارشناس روس در این زمینه افزود: موضوع مبارزه با گروههای تروریستی برای ازبکستان هم مرز با افغانستان، کشوری که در آن «طالبان» دارای قدرت هستند، مهم است. ازبکستان علاقمند به مبارزه با گروههای تروریستی داعش است، ولی در چه شرایطی؟ پاسخ این سئوال سخت است. خروج ازبکستان از پیمان امنیت برای آن امکان تصمیم گیری مستقل را فراهم خواهد کرد ولی از طرف دیگر با ورود به ائتلاف ضد داعش چه عواقبی به دنبال این کشور خواهد بود. ازبکستان از لحاظ قلمرو از منطقه فعالیت گروه تروریستی داعش دور است، بدین دلیل فعالیت وی در مبارزه با گروههای تروریستی ممکن است فقط با تبادل اطلاعات محدود باشد و امکان مبارزه مستقیم با گروههای تروریستی و اعزام نظامیان این کشور به این منطقه وجود ندارد. ازبکستان میتواند به ظاهر در مبارزه با گروههای تروریستی با حضور در گفتوگوی موثر شرکت کند و گامهای عملی در این مسیر به احتمال قوی برداشته نخواهد شد.
«الکساندر پیرینجی یف» کارشناس سیاسی منطقه افزود: آمریکا در تلاش است کشورهای مختلف را درگیر مبارزه گروههای تروریستی کند و در این زمینه اهداف خود را دنبال کند. اگر ازبکستان وارد ائتلاف ضد تروریستی شود آن وقت ممکن است پیامدهای ناگوار برای این کشور و رهبران آن در بر داشته باشد. آمریکا با این درخواست در نظر دارد تا به هر نحوی خود را به کشورهای آسیای مرکزی از جمله ازبکستان و تاجیکستان نزدیک کند. در صورتی که ازبکستان وارد ائتلاف ضد داعش شود بدون شک در آینده با مشکلاتی روبه رو خواهد شد و تنها راه نجات خود آمریکا را میبیند و این موضوع آغاز وابستگی شدید تاشکند به واشنگتن میباشد.
به اعتقاد کارشناسان، در صورت حضور ازبکستان در ائتلاف ضد داعش، آمریکا نیز به منظور کمک به تاشکند وارد منطقه خواهد شد و معادلات سیاسی را برهم خواهد زد. https://ccsi.ir//vdcexf8z.jh8zxi9bbj.html
ccsi.ir/vdcexf8z.jh8zxi9bbj.html