چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳ , 22 Jan 2025
تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۰۱
کد مطلب : 17998
سفیر ایران: راه اندازی دوباره سوآپ نفت با قزاقستان درحال پیگیری است
سفیر جمهوری اسلامی ایران در قزاقستان، از پیگیری موضوع راه اندازی دوباره سوآپ نفت با قزاقستان خبر داد و گفت: قزاقستان به عنوان بزرگترین و با ثبات ترین جمهوری آسیای مرکزی، جایگاه مهمی در راهبرد منطقه ای ایران دارد.
 
مجتبی دمیرچی لو، روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، افزود: در دولت یازدهم و دوازدهم بویژه پس از توافق هسته‌ای، قزاقستان از جمله کشورهای پیشرو بود که علاقه مندی خود را برای توسعه همکاری اقتصادی با ایران در قالب اعزام هیات‌های متعدد تجاری به کشورمان نشان داد .
بیش از هفت سال از توقف سوآپ نفت خام کشورهای حاشیه دریای خزر از مسیر ایران می گذرد و با کاهش توجیه اقتصادی ترانزیت و انتقال نفت خام از مسیرهای جایگزین ایران در کشورهای گرجستان، جمهوری آذربایجان، ترکیه و روسیه، بار دیگر مسیر کم هزینه سوآپ نفت ایران مورد توجه کشورهای نفت خیز منطقه دریای خزر قرار گرفته است.
سوآپ معامله پایاپای، معاوضه، مبادله و جانشین کردن است که به‌ صورت تخصصی این‌گونه تعریف شده است که، یک کالا را از نقطه‌ای تحویل و دقیقاً همان میزان کالا را در نقطه‌ای دیگر تحویل داده شود.

** راه اندازی سرکنسولگری قزاقستان در بندر عباس نیز در دستور کار قرار قرار دارد .
سفیر کشورمان در بخش دیگری از مصاحبه تفصیلی خود گفت: به دلیل گستره وسیع روابط و وسعت جغرافیایی قزاقستان، ایران علاوه بر سفارت در آستانه، در شهر آلماتی و بندر آکتائو در ساحل دریای خزر دارای سرکنسولگری است و سرکنسولگری قزاقستان نیز در گرگان فعالیت می کند و راه اندازی سرکنسولگری این کشور در بندرعباس نیز در دستور کار قرار دارد.

** نشست آتی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران - قزاقستان بزودی در آستانه برگزار می شود
دمیرچی لو در بخش دیگری از سخنانش اظهار داشت : نشست آتی کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور به زودی در آستانه برگزار خواهد شد.
وی در مورد فعالیت اقتصادی در قزاقستان گفت : باید در نظر داشت که بازار قزاقستان مورد توجه همه کشورهاست و بازار رقابتی سختی دارد.
بنابر این توصیه می شود شرکت های ایرانی علاقه مند قبل از اقدام برای حضور در قزاقستان، اطلاعات مورد نیاز را از منابع معتبر از جمله اتاق بازرگانی، سازمان توسعه تجارت، انجمن دوستی و نهادهای اقتصادی کشورمان کسب کنند تا از مشکلات احتمالی در آینده جلوگیری شود.

**مجتبی دمیرچی لو سفیر کشورمان در قزاقستان گفت وگوی مفصلی با خبرنگار ایرنا داشته که مشروح آن در ادامه می آید:

ایرنا: لطفا روابط ایران و قزاقستان را در مقطع کنونی تشریح بفرمایید.

مجتبی دمیرچی لو: با استقلال قزاقستان در سال 1370، جمهوری اسلامی ایران جزو اولین کشورهایی بود که با به رسمیت شناختن آن، سفارت خود را در پایتخت این کشور افتتاح کرد و در 25 سال گذشته روابط ایران و قزاقستان که ریشه در مشترکات تاریخی، دینی و فرهنگی دو ملت دارد، خوب و مبتنی بر منافع متقابل و رو به رشد بوده است.
قزاقستان به عنوان بزرگترین و با ثبات ترین جمهوری آسیای مرکزی، جایگاه مهمی در راهبرد منطقه ای ایران دارد. علاوه بر سطح بالای مناسبات سیاسی دو جانبه، دو کشور در مجامع منطقه ای و بین المللی مانند سازمان ملل و نهادهای وابسته به آن، سازمان همکاری اسلامی، اکو، کنفرانس تعامل و اعتماد سازی آسیا -سیکا - و مجامع پارلمانی آسیایی و بین المللی، همکاری های خوبی دارند و در بسیاری از موضوعات و ابتکارات جمعی، از مواضع یکدیگر حمایت می کنند.
قزاقستان در حال حاضر عضو غیر دائم شورای امنیت است و بارها در تحولات بین المللی همچون مسأله سوریه مواضع همسو با ایران اتخاذ کرده است.
به دلیل گستره وسیع روابط و وسعت جغرافیایی قزاقستان، ایران علاوه بر سفارت در آستانه، در شهر آلماتی و بندر آکتائو در ساحل دریای خزر دارای سرکنسولگری است و سرکنسولگری قزاقستان نیز در گرگان فعالیت می کند و راه اندازی سرکنسولگری این کشور در بندرعباس نیز در دستور کار قرار دارد.
دو کشور علاوه بر همکاری های اقتصادی و سیاسی در حوزه‌های فرهنگی، علمی و دانشگاهی نیز همکاری‌های خوبی دارند.

ایرنا: روابط اقتصادی ایران و قزاقستان در چه سطحی است و حجم مبادلات تجاری میان دو کشور چه میزان است؟

مجتبی دمیرچی لو: روابط اقتصادی و تجاری بر مبنای ظرفیت‌های فراوان دو کشور ایران و قزاقستان و منافع متقابل صورت می گیرد. برای توسعه روابط اقتصادی نیز کار زیربنایی باید صورت می گرفت که بخش اعظم آنها انجام شده است.
تدوین مبانی حقوقی برای ایجاد و توسعه روابط اقتصادی از طریق انعقاد موافقت نامه ها و اسناد دولتی پایه، اتصال شبکه های حمل و نقلی و همچنین ایجاد ساختارها و سازوکارهای ارتباطی بین مراجع اقتصادی دو کشور در سطح دولتی و خصوصی از جمله اقدامات پایه ای است که خوشبختانه بخش اعظم آنها صورت گرفته است.
تاکنون اسناد بسیاری در راستای گسترش همکاریهای دوجانبه به امضاء رسیده که بخش اعظم آن در حوزه اقتصادی است. همچنین کمیسیون مشترک همکاری های ایران و قزاقستان به عنوان ساختاری که بر روند فعالیت های اقتصادی دو کشور نظارت و نقش راهبردی دارد در نشست های سالیانه خود ضمن بررسی روند روابط زمینه های جدید همکاری را تعریف می کند.
نشست آتی کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور به زودی در آستانه برگزار خواهد شد.
از مهم‌ترین تحولات اقتصادی در روابط دو کشور در سال‌های اخیر، می توان به ساخت و راه اندازی راه‌آهن سه جانبه ایران، ترکمنستان و قزاقستان، افتتاح سیلوی مشترک در شمال ایران، صدور خدمات فنی و مهندسی، سرمایه گذاری متقابل در بخش معدن، افزایش پروازهای مستقیم، برگزاری چندین نشست شورای بازرگانی و کارگروه تجاری و همچنین نشست های متعدد میان استانداران دو کشور اشاره کرد.
راه‌اندازی مجدد سواپ نفت نیز در دست پیگیری است ، در دولت یازدهم و دوازدهم بویژه پس از توافق هسته‌ای، قزاقستان از جمله کشورهای پیشرو بود که علاقمندی خود برای توسعه همکاری اقتصادی با ایران را در قالب اعزام هیات‌های متعدد تجاری به کشورمان نشان داد.
از جمله مهم‌ترین اینها، سفر سال گذشته آقای نظربایف به تهران در رأس یک هیأت تجاری و سیاسی بود و در مقابل نیز آقای روحانی طی امسال و سال گذشته به قزاقستان سفر کرده و در هر مورد نیز هیأت های تجاری و سرمایه گذاری ایشان را همراهی کرده اند و توافقات اقتصادی خوبی به هنگام این سفرها صورت گرفته است.
تلاش می شود با فراهم کردن زمینه اجرای توافقات، حجم روابط اقتصادی را که اکنون حدود 500 میلیون دلار است افزایش یابد.

ایرنا: قزاقستان چه مزیتی برای ایران و ایرانی ها دارد؟

مجتبی دمیرچی لو: مبنای روابط اقتصادی دو کشور منافع متقابل است. هر دو کشور مزیت های خوبی برای یکدیگر دارند. قزاقستان دارای منابع طبیعی غنی است و توان تولید و صادرات برخی محصولات کشاورزی و همچنین معدنی را دارد. این کشور بازار مستعدی برای صادرات کالا و خدمات فنی و مهندسی ایران است که می تواند برای تولیدکنندگان و شرکت های ایرانی جذاب باشد.
طرح ها و برنامه های توسعه ای این کشور، فرصت های متعددی را پیش روی شرکت ها و فعالان اقتصادی ایران قرار می دهد. نزدیکی جغرافیایی قزاقستان به ایران، وجود مزیت های ترانزیتی و حمل و نقلی برای دسترسی شرکت های ایرانی به چین و روسیه از طریق قزاقستان و بالعکس، وجود برنامه های عمرانی بلند مدت، که همه این مزیت ها با توجه به فناوری بالا و تجربه خوب شرکت های ایرانی در زمینه خدمات فنی-مهندسی و عمرانی، زمینه حضور موثر کشورمان در اجرای پروژه های زیرساختی، عمرانی، معدنی، راه سازی، مخابرات و صنایع غذایی و کشاورزی این کشور را فراهم کند.
در عین حال باید در نظر داشت که بازار قزاقستان مورد توجه همه کشورهاست و بازار رقابتی سختی دارد.
لذا توصیه می شود شرکتهای ایرانی علاقمند قبل از اقدام برای حضور در قزاقستان، اطلاعات مورد نیاز را از منابع معتبر از جمله اتاق بازرگانی، سازمان توسعه تجارت، انجمن دوستی و نهادهای اقتصادی کشورمان کسب کنند تا از مشکلات احتمالی در آینده جلوگیری شود.
در همین رابطه اطلاعات جامعی درباره فعالیت تجاری در قزاقستان در سایت سفارت قرار دارد و وابستگی بازرگانی سفارت هم آماده است اطلاعات تکمیلی و تخصصی را در اختیار فعالان اقتصادی و شرکت های علاقمند قرار دهد. شورای مشترک بازرگانی دوکشور هم که اخیراً تشکیل شد، می تواند مرجع مناسبی برای کسب اطلاعات اقتصادی و یافتن زمینه ها و شرکای مناسب تجاری باشد.

ایرنا: چه طرح های مشترکی میان ایران و قزاقستان در دست اقدام است؟

مجتبی دمیرچی لو: در حال حاضر مهمترین طرح های مشترک ما با قزاقستان طرح های ترانزیتی همچنین طرح های معدنی است.
ایران کوتاه ترین، امن ترین و باصرفه ترین مسیر دسترسی کشورهای آسیای مرکزی از جمله قزاقستان به دریاهای آزاد، بازارهای خاورمیانه و جنوب آسیا می باشد. موضوع ترانزیت از مسیر ایران، یکی از مهمترین مزیت های کشورمان در مراوادت اقتصادی با آسیای مرکزی محسوب می شود که هنوز از ظرفیت آن به طور کامل استفاده نشده است.
تلاش شده است تا از طریق کمک به تقویت ارتباطات میان بخش های حمل و نقلی دو کشور و رفع موانع، زمینه استفاده بیشتر از مسیر ایران برای انتقال کالا، تجهیزات، مواد معدنی، محصولات کشاورزی و منابع انرژی بیش از گذشته فراهم شود.
مهمترین طرح های حمل و نقلی که در مبادلات دو کشور و ترانزیت منطقه‌‌ای و بین‌المللی تاثیر دارد، عبارت است از؛ افتتاح مسیر ریلی بندر عباس-آلماتی که تا مسکو قابلیت تداوم دارد؛ همکاری در قالب موافقتنامه کریدور شمال ـ جنوب و کریدور شرق ـ غرب؛ بهره‌برداری کامل از خط آهن سه جانبه ایران ـ ترکمنستان ـ قزاقستان؛ پیگیری راه آهن ترانس آسیا؛ برقراری و گسترش همکاری‌ حمل و نقل دریایی در خزر؛ سرمایه گذاری در بخش معدنی و همچنین کشاورزی، که با افتتاح کامل این طرح ها حجم مبادلات میان ایران و قزاقستان و سایر کشورهای منطقه افزایش چشم گیری خواهد داشت.

ایرنا: وضعیت کشت فراسرزمینی و فعالیت شرکت های ایرانی در قزاقستان چگونه است؟

مجتبی دمیرچی لو: در حال حاضر توافقات زیادی در این زمینه میان شرکت های خصوص و دولتی دو طرف به امضا رسیده و کارهایی نیز آغاز شده ولی هنوز این طرح در ابتدای راه است. بر اساس اطلاعات واصله از شرکت های ایرانی فعال در حوزه کشت فرامرزی حدود 20 هزار هکتار از اراضی قزاقستان زیر کشت قرار گرفته است.
دانه های روغنی و غلات مهمترین محصولات تولیدی مدنظر در این طرح است. همچنین پرورش دام و صدور بخشی از گوشت تولیدی آن به ایران از دیگر فعالیت های صورت گرفته در چهارچوب این طرح است.
در موضوع کشت فرامرزی برخی از استان های کشورمان طرح هایی را آماده کرده و با طرف قزاقی خود نیز تفاهماتی داشته اند. با توجه به پیچیدگی های موضوع کشت فراسرزمینی این موضوع بایستی از ابعاد حقوقی، فنی و مالی و تجاری مورد توجه قرار گیرد. توجه شود شرکت های علاقمند حتماً از طریق مراجع مربوطه از جمله وزارت جهادکشاورزی که سازوکار مناسبی را برای این امر طراحی کرده است اقدام کنند تا از بروز مشکلات جلوگیری شود.
 
  https://ccsi.ir//vdcdjn0f.yt05n6a22y.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عضويت در خبرنامه