براساس این گزارش، «الکسی میلر » رئیس شرکت «گازپروم» روسیه اظهار داشت: این شرکت آمادگی دارد تا سالیانه ۳۳۰ میلیون متر مکعب گاز به ارزش ۱۶۵ دلار برای هر هزار متر مکعب به این کشور تحویل دهد.
بر این اساس، رئیس شرکت گاز پروم با «آلماس بیک آتامبایف» رئیس جمهور قرقیزستان به صورت تلفنی گفتوگو کردند.
همچنین، دفتر رئیس جمهور قرقیزستان پس از اتمام تماس تلفنی رئیس شرکت گازپروم با رئیس جمهور این کشور از تامین مایحتاج انرژی این کشور توسط شرکت مذکور و شرکتهای قزاقی خبر داد.
این در حالی است که در چند ماه گذشته، «ترگونبیک گلمیرزایف» مدیرکل شرکت دولتی «قرقیز گاز» در یک کنفرانس مطبوعاتی از قطع عرضه گاز از طرف شرکت «اوز ترانس گاز» ازبکستان به جنوب قرقیزستان خبر داد.
به گفته وی، بدنبال این اقدام ازبکستان، مناطق «اوش»، «باتکند»، «حیدرکان»، «قدمجای» و شهر «قزیل» بدون گاز به سر میبرند.
وی افزود: همه مناطق جنوبی قرقیزستان به استثنای «جلالآباد» که «بیشکک» گاز آن را تأمین میکند، بدون گاز باقی ماندهاند.
مدیرکل قرقیز گاز خاطرنشان کرد: هنوز دلایل قطع گاز از جانب شرکت اوز ترانس گاز عنوان نشده است.
به نظر تحلیلگران، در حال حاضر موضع ازبکستان در ارتباط با کشورهای آسیای مرکزی ۲ پهلو تلقی شده که قطع انتقال گاز به جنوب قرقیزستان بدون اعلام دلایلی موجه در این راستا میباشد.
این در حالی است که فرآیند همگرایی در منطقه با مشارکت قزاقستان و قرقیزستان و بنا به برخی گفتهها حضور آتی تاجیکستان در این فرآیند، با انتقاد مقامات تاشکند روبرو شده است ضمن اینکه ازبکستان در هیچ پیمان و اتحادیه منطقهای شرکت نمیکند.
از نگاه تحلیلگران، اقدامات تاشکند در مورد قطع انتقال گاز به جنوب قرقیزستان با مسئله الحاق «بیشکک» به اتحادیه گمرکی مرتبط دانسته میشود.
در این رابطه، «سمین اورالاف» کارشناس روس و سردبیر بخش تحلیلی پایگاه خبری «وستی.ک.ج» معتقد است که با پیوستن قرقیزستان و تاجیکستان به اتحادیه اقتصادی اوراسیا، تاشکند در موضع انزوا قرار خواهد گرفت.
به باور این تحلیلگر، قطع عرضه گاز به قرقیزستان توسط ازبکستان نشان از تمایل اعمال نفوذ در حوادث و تشدید درگیریها در جنوب قرقیزستان از سوی مقامات تاشکند دارد.
از نگاه اورالوف، باید حرکت تاشکند در گرایش به سمت مدیریت خارج از منطقه به ویژه از سوی آمریکا را نیز به این مسئله افزود.
این کارشناس تصریح کرد: بیثباتی در دره فرغانه یکی از اهداف اصلی واشنگتن بوده که در این راستا آمریکا به دنبال تقویت همکاری با ازبکستان و جذب این کشور به سمت سیاستهای خود میباشد.
این تحلیلگر ادامه داد: هماکنون حکومت ازبکستان بازی خود را در منطقه دنبال میکند که در راستای تضعیف پروسه همگرایی اوراسیایی در منطقه بوده و در این زمینه پیشزمینههایی را برای ایجاد نارضایتی در میان اهالی جنوب قرقیزستان، فراهم میکند.
به گفته اورالوف، ازبکستان در تضعیف امنیت دره فرغانه مشارکت میکند و حال آنکه مقامات «تاشکند» این مسئله را که ضربه به همگرایی اوراسیایی در واقع به زیان خود آنها نیز تمام میشود، درک نمیکنند.
به باور این تحلیلگر، نباید هیچ یک از بخشهای دره فرغانه دستخوش ناآرامی شود زیرا این مسئله سایر بخشهای این منطقه را نیز فرا خواهد گرفت
https://ccsi.ir//vdci.za3ct1ayubc2t.html
ccsi.ir/vdci.za3ct1ayubc2t.html