جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ , 27 Dec 2024
تاریخ انتشار :پنجشنبه ۷ دی ۱۳۹۱ ساعت ۱۹:۴۷
کد مطلب : 5614

بازیگری کردها در بحران سوریه

"امروزه کردها به عنوان عنصری موثر برای ایجاد یا برهم زدن موازنه قوا در سوریه تبدیل شده اند."
بازیگری کردها در بحران سوریه
دكتر حسن لاسجردي در اين مصاحبه به چگونگی نقش آفرینی کردها در صحنه ی تحولات سوريه و نوع نگاه آنها به دولت سوریه و اپوزسیون اين كشور پرداخته است:


پرسش: کردهای سوریه در درگیری فعلی میان حکومت و اپوزیسیون سوریه عملا شرکت ندارند در این حال به نظر شما وضعیت کردهای سوریه به عنوان یکی از متغیرهای حاضر در بحران سوریه به چه گونه ای است؟

لاسجردي: من فکر میکنم با توجه به مجموعه تحولاتی که در سوریه اتفاق افتاده است امروزه کردها به عنوان عنصری موثر در موازنه در سوریه و یا برهم زننده شرایط در سوریه تبدیل شده اند. همچنین کردها هم در دو کشور سوریه و ترکیه دارای مزیت هایی هستند. این مزیت میتواند جمعیت، میزان بازیگری، نگاه دیگران و چگونگی بازی کردها باشد. در این حال موضوع کردها در تحولات امروز به جهت حساسیتی که در موضوع سوریه و عوامل بیرونی و درونی دارد، باعث شده کردها بتوانند نقش موثر و مثبتی را بازی کنند. این نقش مثبت نخست میتواند به میزان بازیگری خود و ارتقای میزان بازیگرشان بیانجامد. دوم اینکه هر گونه بازی کردها به سرنوشت آنها در آینده نیز مرتبط است. سوم اینکه اگر بخواهد امتیازات ویژه ای بگیرند بسته به نوع بازیگری کنونی در ترتیبات امنیتی، سیاسی و منطقه ای و نحوه بازیگری آنها می توانند امتیازاتی را در آینده به دست آورند. یعنی همان میزان بازیگری امتیازاتی به دست آورند و یا اینکه برعکس امتیازتی از دست دهند.
 

پرسش: ائتلاف ملی مخالفان که اخیرا در دوحه تشکیل شده است پس از دریافت درخواست و پیشنهادات گروههای کُرد سوریه تلاش کرده است تا با تعیین پستی به نوعی آنها را وارد جریان مبارزه با اسد کند به نظر شما این رویکرد مخالفان تا چه حدی می تواند موفق باشد؟

لاسجردي: من فکر میکنم بحث تشکیلات و گروه هایی که بویژه از سوی طیف مخالفان خارج نشین در پرونده سوریه شکل گرفته است (آنچه که در استانبول و در دوحه شکل گرفته است) برگرفته از ملاحظات عناصر خارجی است. یعنی به نظر میرسد بیش از آنکه عناصر داخلی آن در سوریه بتوانند مخالفان را سازماندهی و تشکیلاتی را برای آنها درست کند این عناصر خارجی هستند که به سمت ایجاد تشکیلات مخالفین برخاسته اند. نکته دیگر اینکه دست به دست شدن ریاست های شورای های مخالفان سوری نشان میدهد که مداخله گران خارجی راهکارهای مناسبی را برای بحران نیافته اند. بنابراین هر چند نگاه دولت سوریه به مناطق کردنشین تاکنون نگاهی توسعه ای و همه جانبه نبوده است اما دولت سوریه طی ماههای اخیر نشان داده است می خواهد سیاست های پیشین خود در قبال کردها را اصلاح کرده و مطالبات آنها را شنیده و بررسی کند.
 

پرسش: بسیاری بر این نظرند که کردها در سوریه تا این لحظه بسیار آگاهانه و با تدبیر با بحران این کشور برخورد کرده و تا کنون کرد تبدیل به قربانی جنگ و بحران سوریه میان اوپوزیسیون و دولت این کشور نشده است. با این حال آیا فکر می کنید کردها و بخصوص حزب اتحاد دموکراتیک (وابسته به پ.ک.ک) در سوریه نهایتاً به اوپوزسیون ملحق میشود؟

لاسجردي:‌ به نظر میرسد که نقش آفرینی کردها در زمان فعلی می تواند در کیفیت آینده سیاسی آنها تاثیرات قابل توجهی داشته باشد. اینکه حزب اتحاد دمکراتیک و یا هر حزب دیگری بخواهد ساز مخالف زده و ... بحث دیگری است. من فکر میکنم کردها در جریان معارضه حتما حسابگری لازم را داشته اند اما از آنجا که کردهای سوریه دارای توان و قدرت لازم نیستند به همین جهت در دید طرفین اصلی بحران این کشور یعنی دولت و اوپوزیسیون فعلاً نگاهی جدی به تحولات مناطق کردنشین وجود ندارد. 


پرسش: کردهای سوریه کنترل بیشتر مناطق کردنشین را به دست آورده اند و ارتش سوریه نیز در توافقی اعلام نشده به طور کامل از این مناطق عقب نشینی کرده و شورشیان سوریه، کردها را به همکاری با بشار اسد متهم میکنند در ماه های گذشته هم درگیریهایی بین نیروهای کرد و ارتش آزاد و القاعده ای رخ داده است. دراین حال می توان گفت با توجه به رویکرد کردها درگیری های بیشتری بین احزاب کردی با مخالفان اسد و نیروهای ارتش آزاد و... شکل گیرد؟

لاسجردي: آنچه که مهم است این است که این برخوردها در چه سطحی و با چه اهدافی صورت گیرد. اما اگر جریان معارض ائتلاف ملی مخالفان سوریه بخواهد جریان کردی و احزاب کرد را به زور وارد جریان معارضه کند و به این مناطق لشکر کشی کند و بخواهد مناطق کردی را تحت تسلط قرار دهد با رویارویی کردها مواجه می شود. در این حال اگر مخالفان با جریان کردی کاری نداشته و شرایط معیشت را ارتقا دهد و امتیازاتی اقتصادی به آنها اختصاص دهد، جریان کردی ممکن است آرام آرام به طرف مخالفان حرکت کند. در این حال در شرایط کنونی به نظر نمی رسد کردها به سمت یکی از دو جبهه درگیری کشیده شوند. آنچه که مهم است این است که جریان کردی تلاش میکند مناطق تحت تسلط خود را حفظ کند، امنیت را برقرار کند، موضوع معیشت را حل کند و روابط مناسب و حساب شده ای را با کشورهای منطقه داشته باشد تا بتواند گلیم خود را از آب کشد.
 
گفتگو از: فرزاد رمضانی بونش
منبع: كردپرس https://ccsi.ir//vdch.znmt23n-kftd2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عضويت در خبرنامه