چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳ , 22 Jan 2025
تاریخ انتشار :دوشنبه ۱۸ تير ۱۳۹۷ ساعت ۱۷:۰۶
کد مطلب : 19525
مقامات مسکو و واشنگتن در مورد محتوای بیانیه پایانی نشست سران هلسینکی، از جمله موضوع «دخالت روسیه در انتخابات سال ۲۰۱۶» و لزوم توافق جدید درباره اوضاع سوریه، با یکدیگر اختلاف نظراتی دارند.
اختلاف روسیه و آمریکا بر سر بیانیه پایانی نشست پوتین-ترامپ
به گزارش روزنامه «کامرسانت»، چاپ مسکو، امروز در تحلیلی نوشته است: دقیقا یک هفته دیگر، روز دوشنبه، 16 جولای (25 تیرماه) در هلسینکی (پایتخت فنلاند) نخستین دیدار کامل "ولادیمیر پوتین" و "دونالد ترامپ"، روسای جمهوری روسیه و آمریکا انجام خواهد گرفت. البته دو طرف سال گذشته دو بار با یکدیگر دیدار داشتند، ولی این دیدارها در حاشیه سایر نشست‌ها انجام گرفته بود.
به گفته منابع خبری این روزنامه، مسکو پیش‌نویس بیانیه پایانی نشست سران دو کشور را برای واشنگتن ارسال کرده است. طرف آمریکایی اعلام آمادگی نموده که از این سند بعنوان پایه توافقات پایانی استفاده کند، ولی اصرار دارد که در این سند باید نگرانی کاخ سفید درباره «دخالت روسیه در انتخابات سال 2016» ذکر شده و تضمین داده شود که چنین اتفاقی در آینده دیگر نخواهد افتاد.
چنین نشست‌هایی در سطح رهبران دو کشور، به ندرت به توافقات مهمی می‌انجامد و در مسکو و واشنگتن نیز چنین انتظاری از دیدار پوتین و ترامپ ندارند. "جان بولتون" مشاور امنیت ملی در کاخ سفید در سفر اخیر خود به مسکو نیز گفته بود که برگزاری چنین نشستی خود یک دستاورد بشمار می‌رود. به عقیده وی، مذاکرات سران دو کشور ساختار دشواری نداشته و دو طرف به سادگی با یکدیگر صحبت خواهند کرد. البته جان بولتن بعید ندانست که ترامپ و پوتین درباره مسائل مشخصی هم به توافق دست یابند.
"یوری اوشاکوف" مشاور رئیس جمهور روسیه خوش‌بین تر از این بوده و معتقد است: روسای جمهوری دو کشور حداقل بیانیه مشترکی امضاء خواهند کرد که در آن گام‌های بعدی در جهت بهبود روابط دوجانبه و همچنین برنامه اقدامات مشترک در عرصه بین المللی مورد تاکید قرار خواهد گرفت.
دو منبع خبری «کامرسانت» در وزارت خارجه آمریکا تایید کرده‌اند که طرف روسی پیش‌نویس بیانیه پایانی را ارائه داده و واشنگتن در حال بررسی آن است. به گفته یکی از این منابع، صحبت بر سر سندی دوجانبه است که در آن بر اهمیت ادامه مذاکرات در بالاترین سطح، در سطح دیپلماتیک، در سطح نظامی و مقامات امنیتی دو کشور، توسعه روابط اقتصادی و ادامه تماس‌ها بین مردم دو کشور مورد تاکید قرار گرفته است.

بیانیه پایانی نشست سران باید نشانگر واقعیات در روابط دو کشور باشد

همکاری روسیه و آمریکا یکی از عوامل موثر در امنیت منطقه‌ای و جهانی است. در ساختارهای روسی این مسئله در سازماندهی نشست سران در نظر گرفته شده، ولی چنین مسئله‌ای از سوی طرف آمریکایی مورد تایید قرار نگرفته است. "تام گرام" مدیر ارشد سابق مسائل روسیه در دولت جورج بوش پسر و مدیر اجرایی کنونی گروه «انجمن کیسینجر» در گفت‌وگو با این روزنامه تاکید کرده که بیانیه پایانی نشست سران باید نشان دهنده واقعیات کنونی در روابط دو کشور باشد، در غیر این صورت جدی گرفته نخواهد شد.
به گفته وی، مطلوب است در بیانیه پایانی اشاره شود که دو کشور به وجود اختلاف نظرات جدی فیمابین اعتراف می کنند، نگران تشدید رویارویی دو کشور و امکان وقوع درگیری نظامی واقعی بوده و آمادگی دارند تا نخستین گام‌ها برای ایجاد شرایط مناسب به منظور به حداقل رساندن خطر رویارویی تمام عیار بین دو کشور را بردارند چرا که این مسئله اساس همکاری‌های دوجانبه آتی مطابق با منافع دو کشور را فراهم خواهد ساخت.
منابع خبری این روزنامه یادآور شده‌اند که واشنگتن حاضر است پیش‌نویس بیانیه پایانی طرف روسی را پایه و اساس کار خود قرار دهد، ولی برای طرف آمریکایی مهم است که در این بیانیه یا در سند جداگانه‌ای نگرانی کاخ سفید درباره دخالت سرویس‌های امنیتی روسیه در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016آمریکا مورد اشاره قرار گرفته و تضمین داده شود که چنین مسئله‌ای در آینده دیگر رخ نخواهد داد.
"دمیتری پسکوف" سخنگوی کاخ کرملین چند روز قبل اعلام کرد که اگر دونالد ترامپ در نشست سران هلسینکی مسئله دخالت مسکو در انتخابات آمریکا را مطرح کند، ولادیمیر پوتین آمادگی آن را دارد تا بار دیگر تکرار کند که روسیه در این قضیه هیچ دخالتی نداشته است.

مسئله «دخالت روسیه در انتخابات» برای واشنگتن اهمیت زیادی پیدا کرده است

"دمیتری ترنین" مدیر مرکز «کارنگی» در مسکو نیز معتقد است که ولادیمیر پوتین ممکن است موافقت کنند که در بیانیه مشترکی گفته شود که روسیه و آمریکا دخالت در روند انتخابات در سایر کشورها را غیرقابل قبول می دانند. به گفته وی، رئیس جمهوری روسیه ممکن است سپس در کنفرانس مطبوعاتی مشترک تاکید کند که مسکو هیچ دخالتی در مسائل داخلی آمریکا نداشته و قصد چنین کاری را نیز ندارد. چنین اشاره برای دونالد ترامپ کافی خواهد بود و طرف آمریکایی نیز نباید بیشتر از این انتظار داشته باشد.
مسئله دخالت روسیه در انتخابات آمریکا، اکنون به یکی از مهمترین موضوعات در روابط روسیه و آمریکا تبدیل شده. این مسئله اهمیت سیاسی زیادی برای واشنگتن دارد و اهمیت آن حتی از مسائل مربوط به اوکراین، سوریه، ایران و کنترل تسلیحات نیز بیشتر است. این موضوع دلیل اصلی عدم توانایی دولت ترامپ در داشتن روابط عادی با مسکو بوده و ابزار کلیدی در دست دموکراتها برای تضعیف مشروعیت رئیس جمهوری کنونی آمریکاست.
به عقیده ترنین، اصلی‌ترین هدف دونالد ترامپ این است که این احساس را در داخل آمریکا بوجود آورد که وی کاملا صریح و قاطع با ولادیمیر پوتین صحبت کرده و از او خواسته تا در انتخابات آمریکا دخالت نکند.

به عقیده مقامات مسکو، توافق تازه‌ای درباره سوریه لازم نیست

یکی دیگر از موضوعاتی که ترامپ قصد دارد در مذاکره با پوتین مطرح کنند اوضاع سوریه است. باید یادآور شد که دقیقا «توافق بر سر سوریه» تنها نتیجه دو دیدار قبلی روسای جمهوری آمریکا و روسیه بوده که از جمله آنها، ایجاد منطقه کاهش تنش در جنوب غربی سوریه است.
چند روز قبل، "سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه در رابطه با توافقات احتمالی بر سر سوریه صحبت کرد. به گفته وی، در مسکو معتقدند که توافق درباره اوضاع جنوب سوریه ازهم اکنون نیز وجود دارد. وی تاکید کرد، ارتش سوریه باید کنترل مناطق مرزی با اسرائیل را در دست داشته باشد و به گروه های تروریستی جبهه النصره و داعش هم اجازه نمی‌دهد تا در این مناطق فعالیت داشته باشند.
وی یادآور شد که طرف روسی به تعهدات خویش در این زمینه پایبند بوده و انتظار دارد که طرف‌های دیگر نیز همین برخورد را داشته باشند. سخنان لاوروف گویای آن است که توافق جدیدی در این خصوص انجام نخواهد شد، تا زمانی که همه طرفین (از جمله آمریکا) تعهدات قبلی خویش را اجرا کرده باشند.

منبع: اکوفارس https://ccsi.ir//vdcbssb8.rhb95piuur.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عضويت در خبرنامه