این سایت افشاگر چهارشنبه 30 تیرماه متن دهها هزار ایمیل و هزاران فایل از ۷۶۲ حساب کاربری را منتشر کرد که مدعی است متعلق به حزب عدالت و توسعه، حزب حاکم ترکیه است. ویکی لیکس میگوید انتشار این اسناد واکنشی به پاکسازی دهها هزار نفر در نهادهای مختلف ترکیه پس از کودتای نافرجام بخشی از ارتش علیه دولت این کشور است.
در بیانیهای که ویکی لیکس همزمان با انتشار این اسناد منتشر کرده گفته شده است که این ایمیلها از سال ۲۰۱۰ تا ۶ ژوئیه ۲۰۱۶ (۱۶ تیر ۱۳۹۵) ارسال شده و این سایت یک هفته پیش از کودتای نافرجام جمعه گذشته، این اسناد را جمعآوری کرده است. در بیانیه ویکی لیکس همچنین گفته شده منابع و محتویات این ایمیلها بررسی و شناسایی شده و هیچ یک از این ایمیلها به هیچ وجه به عناصر کودتا یا احزاب سیاسی و دولتی رقیب حزب اردوغان تعلق ندارند. به گزارش ایرنا، با این حال ویکیلیکس تأکید کرده که ایمیلهای افشاشده ارتباطی با توطئه کودتا در ترکیه ندارند. این ایمیلها از ۷۶۲ حساب کاربری (میلباکس) به دست آمدهاند که آدرس akparti.org.tr را دارند و تعداد کل ایمیلها نیز ۲۹۴ هزار و ۵۴۸ ایمیل است. با وجود هشدار ویکی لیکس به مردم ترکیه درباره سانسور و مسدود کردن راههای دسترسی به این اسناد، ساعاتی پس از انتشار، دولت ترکیه دسترسی کاربران ترکیه به این سایت افشاگر را مسدود کرد.
به گزارش «ایران»، بررسی اولیه محتوای این ایمیلها از طریق موتور جستوجوی این سایت ممکن است اطلاعات جالبی از محتوای آنها در اختیار بگذارد. این در حالی است که هنوز رسانهها نتیجهای از بررسی گسترده محتوای ایمیلها مخابره نکردهاند. با این وجود به نظر میرسد در این شرایط انتشار این اسناد شرایط ویژهای را در ترکیه ایجاد کنند. این در حالی است که در روزهای اخیر و پس از بازداشتها وپاکسازیهای دولت در سراسر این کشور، انتقادهای بینالمللی از دولت ترکیه افزایش یافته و اردوغان و یارانش در حزب حاکم به سوءاستفاده از وضعیت پساکودتا متهم شدهاند. دولت این اتهامات را رد میکند و میگوید، تا زمان ریشه کن کردن تفکر «فتحالله گولن» روحانی ناراضی ترک که در امریکا زندگی میکند به این پاکسازیها ادامه خواهد داد. دولت همچنین در حال بررسی احیای دوباره مجازات اعدام در ترکیه است. اردوغان میگوید این موضوع خواست مردم از دولت او است. دهها ژنرال و افسربلندپایه ارتش متهم به طراحی کودتای نافرجام علیه دولت شدهاند. اردوغان میگوید رفتار این افراد مصداق کودتا بوده و مستحق سنگینترین مجازات است.
صدها متهم، ۴۷ هزار قربانی
براساس آمارهای غیر رسمی، از زمان ناکامی کودتا در روز شنبه تا پایان روز سهشنبه دست کم ۴۷ هزار نفر در ترکیه بازداشت، اخراج یا تعلیق شدهاند. همزمان شورای آموزش عالی ترکیه سفر پژوهشی و آموزشی استادان دانشگاههای این کشور به خارج را تا اطلاع ثانوی ممنوع کرده است.به گزارش ایسنا، همزمان وزارت آموزش ترکیه روز سه شنبه مجوز کار ۲۱ هزار معلم را که در مؤسسات خصوصی درس میدادند، لغو کرد. دو هزار و ۸۳۹ نظامی ارتش از جمله ۵۰ ژنرال و افسر ارشد نظامی دستگیر شدهاند.
همچنین دو هزار و ۷۴۵ قاضی، دادستان و کارمند سیستم قضایی ترکیه نیز بازداشت یا از کار برکنار شدند که در بین آنها دو قاضی دادگاه قانون اساسی ترکیه، ۱۴۰ قاضی دادگاههای استیناف، ۴۸ قاضی در دادگاه اداری و پنج نفر از هیأت عالی قضات و دادستانهای ترکیه هستند. در وزارت کشور ترکیه نیز هشت هزار و ۸۷۷ کارمند بازداشت یا از کار برکنار شدند که از این میان هفت هزار و ۸۹۹ تن پلیس و نیروی امنیتی، ۶۱۴ تن نیروی ژاندارمری، ۳۰ استاندار یا رئیس ایالت و ۴۷ فرماندار هستند.
وزارت آموزش و پرورش و آموزش عالی نیز شاهد یکی از بزرگترین پاکسازیها در ترکیه بوده که در مجموع ۳۱ هزار و ۲۲۰ نفر بازداشت یا برکنار شدند که در این میان ۱۵ هزار و ۲۰۰ کارمند در مؤسسههای آموزشی و ۱۵ هزار و۷۷۰ تن در دانشگاهها هستند. در وزارت دارایی ترکیه نیز در مجموع هزار و ۵۰۰ کارمند این وزارتخانه دستگیر یا برکنار شدند که بیشتر آنها مورد پیگرد قضایی قرار گرفتهاند. همچنین سازمان نظارت بر رسانههای ترکیه روز سهشنبه مجوز ۲۴ کانال رادیویی و تلویزیونی که متهم به تماس با فتحالله گولن هستند را لغو کرد. این پاکسازیهای گسترده با واکنش تند نهادهای حقوق بشری و همچنین کشورهای غربی مواجه شده است.
روز سهشنبه اردوغان در تماس تلفنی با باراک اوباما رئیس جمهوری امریکا از او خواست که گولن را به ترکیه تحویل دهد. در مقابل فتحالله گولن، ضمن رد اتهام دست داشتن در تلاش برای کودتا در ترکیه، از واشنگتن خواست با درخواست آنکارا برای تحویلش مخالفت کند.
ناوهای گمشده، بالگردهای سرگردان
در خبری دیگر، رسانههای ترکیه میگویند با وجود گذشت ۵ روز از کودتا در این کشور، هنوز از سرنوشت ۱۴ کشتی متعلق به این کشور بیخبر است. در حالی که پس از کودتای نافرجام روز جمعه دو فروند بالگرد و دهها نیروی نظامی این کشور نیز هنوز مفقود هستند. به گزارش ایسنا، این کشتیها روز جمعه پیش از آغاز کودتا علیه رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در دریای اژه یا دریای سیاه در حال خدمت بودهاند با این حال تاکنون به بنادر خود بازنگشتهاند. معاون نخستوزیر ترکیه گزارشها مبنی بر گم شدن هرگونه کشتی متعلق به این کشور را رد میکند اما هیچ جزئیاتی درباره محل این کشتیها هم ارائه نداده است.
در همین حال سرنوشت دریادار ویسل کوسهله، فرمانده نیروی دریایی ترکیه که از زمان وقوع کودتا خبری از وی در دست نیست، همچنان نامشخص است. او در ساعات اولیه به عنوان یکی از طراحان اصلی کودتا معرفی شده بود. در این میان دو فروند هلی کوپتر و ۲۵ نفر از نیروهای ویژه ارتش ترکیه نیز از زمان وقوع کودتا مفقود شدهاند. آن طور که روزنامه حریت گزارش داده است این نیروها و تجهیزات آخرین بار در مسیر حمله به محل استقرار اردوغان در مارماریس بودهاند.
منبع: الف https://ccsi.ir//vdcdxs0f.yt0oo6a22y.html
اشتراک گذاری :
ccsi.ir/vdcdxs0f.yt0oo6a22y.html
ارسال نظر
کليه حقوق اين سايت متعلق به بنياد مطالعات قفقاز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.