سفر محمدجواد ظريف در راستاي سفرهاي وزير خارجه کشورمان به کشورهاي همسايه صورت گرفته است. جمهوری آذربايجان کشوري است که در سال هاي اخير روابط حسنه اي با ايران داشته است. ظريف در سفرش به اين کشور از اعلام آمادگي ايران براي کمک به حل بحران قره باغ خبر داد. براي تشريح اهداف و دستاوردهاي اين سفر، گفت و گويي با محسن پاک آئين سفير جمهوري اسلامي ايران در جمهوری آذربايجان انجام داديم که در ادامه مي آيد:
خبرآنلاین: سفر وزير امورخارجه کشورمان به جمهوری آذربايجان به چه منظور صورت گرفته است؟
پاک آیین: پیگیری توافقات اقتصادی انجام شده در سفرهای سابق وزرای دو کشور به تهران و باکو در سه حوزه تجارت، ترانزیت و انرژی، بررسی تهدیدات امنیتی منطقه ای از جمله خطر تروریسم و افراطی گری، مشورت در مورد چگونگی یافتن راه حل برای مناقشه قره باغ و استفاده از ظرفیت های دو کشور در بخش های گردشگری و فرهنگی از اهداف سفر وزیر امور خارجه به باکو بود.آقاي محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه کشورمان، در سفر به باکو گسترش همکاري ها در زمينه هاي مختلف را با مقامات عالی جمهوری آذربایجان از جمله الهام علي اف، رئيس جمهور آذربايجان مورد مذاکره قرار داد و طرفین اذعان داشتند که روابط ايران و جمهوري آذربايجان در طول يک سال و نيم گذشته رشد چشمگیری داشته و انجام حدود بيست سفر در سطح وزرا و مقامات عالي رتبه دو کشور به تهران و باکو موید توسعه مناسبات می باشد.
خبرآنلاین: دستاوردهاي اين سفر چيست؟
پاک آیین: در ارتباط با مبارزه مشترک با تروریسم و افراط گرایی، ایران و جمهوری آذربایجان با تاکید بر ضرورت توجه به اسلام اعتدالی تصریح کردند که این تفکر نه تنها میتواند مانع پیشرفت خشونت و تروریست در منطقه شود بلکه می تواند چهره زیبای اسلام و مسلمانان را به جهان معرفی کرده و تمدن و رشد آنها را به شایستگی به نمایش بگذارد. توافق برای استفاده از ظرفیتهای مختلف برای همکاری میان دو کشور در حوزه های مختلف انرژی، اقتصادی، ترانزیت و به ویژه صنعت برق دستاورد دیگر سفر بود. توجه بیش از پیش به توسعه زیرساخت های حمل و نقل و تلاش دو کشور برای اتمام ساخت راه آهن رشت - آستارا نیز در دستورکار قرار داشت و تصمیماتی برای تامین مالی این پروژه اتخاذ شد.
خبرآنلاین: چه موضوعاتي در سفر آقاي ظريف به جمهوری آذربايجان پيگيري شده است؟
پاک آیین: در ارتباط با دریای خزر به عنوان منطقه دوستی و همکاری قرار شد ایران و جمهوری آذربایجان در این منطقه براساس همکاری و منافع مشترک حرکت کنند و ایران در نشست معاونان وزیران امور خارجه کشورهای ساحلی خزر در ماه آینده (مارس) در باکو، فعالانه شرکت نماید. در حاشیه این اجلاس نیز دیدار دو جانبه نمایندگان ایران و جمهوری آذربایجان برای دستیابی به نتیجه مثبت در باره رژیم حقوقی دریای خزر، انجام شود. در بخش همکاری های بین المللی و روابط چند جانبه، همکاری های سه جانبه میان ایران، جمهوری آذربایجان و ترکیه در بخش های اقتصادی مصوب شد. در مورد مناقشه قره باغ با توجه به نظر جمهوری اسلامی ایران برای برقراری ثبات در منطقه، بر ضرورت حل همه مشکلات از طریق گفت و گو و با راه حل های صلح آمیز و احترام به حقوق بین المللی و تمامیت ارضی، وزیر امور خارجه ایران برای میانجی گری به منظور حل این مناقشه، آمادگی ایران را برای به عهده گرفتن نقشی برای پایان دادن به این مشکل در صورت لزوم، اعلام کرد. همچنین از حمایت جمهوری آذربایجان از برنامه صلح آمیز هسته ای ایران در سطوح بین المللی تشکر شد.
خبرآنلاین: اين سفر چه تاثيراتي در روابط دو طرف دارد؟
پاک آیین: این سفر موجب تقویت نقش منطقه ای ایران گردید و میزان تاثیرگذاری ایران برای حل مناقشه های منطقه ای و عزم ایران برای کار مشترک با جمهوری آذربایجان برای مبارزه با تهدیدات منطقه ای را نشان داد. توجه به همکاری های منطقه ای میان ایران و جمهوری آذربایجان با کشورهای ترکیه، روسیه و گرجستان نشان داد که ایران به قفقاز نگاه راهبردی دارد و مصمم است که روابط خود را با کشورهای این منطقه مستحکم سازد.
مصاحبه از: سیدصادق روحانی
منبع: خبرآنلاین https://ccsi.ir//vdcir5az.t1aur2bcct.html
اشتراک گذاری :
ccsi.ir/vdcir5az.t1aur2bcct.html
ارسال نظر
کليه حقوق اين سايت متعلق به بنياد مطالعات قفقاز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.