جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ , 26 Apr 2024
تاریخ انتشار :پنجشنبه ۲۸ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۵۰
کد مطلب : 14585
گفتگو با حسن بهشتی پور: پشت پرده سفر نماینده پوتین به تهران
یک کارشناس مسائل روسیه درباره هدف سفر نماینده ویژه پوتین به تهران گفت: «سفر آقای بوگدانف به تهران هم درباره آینده مذاکرات سوریه و هم درباره بررسی تحولات میدانی در این کشور است چراکه ایشان درباره هر دو موضوع مسئولیت دارد.»

میخائیل بوگدانف نماینده رییس جمهوری روسیه در امور خاورمیانه روز دوشنبه در محل هتل اسپیناس با حسین جابری انصاری معاون افریقایی-عربی وزارت خارجه دیدار کرد. هدف سفر بوگدانف به تهران چیست؟

حسن بهشتی پور کارشناس مسائل روسیه در گفتگو با فرارو گفت: «هدف سفر نماینده آقای پوتین به تهران مذاکره درباره مسائل سوریه است. به احتمال قریب به یقین در دیدار آقای بوگدانف و جابری انصاری درباره آخرین تحولات سوریه و مواضع ایران و روسیه در این باره صحبت شده است. به خصوص با توجه به گفتگوهایی که اخیرا میان آمریکا و روسیه صورت گرفته و درباره طرح مشترکی توافق کرده اند این دیدار برای همراه کردن ایران با این طرح صورت گرفته است.»

وی ادامه داد: «البته هنوز میان آمریکا و روسیه درباره تعریف تروریسم و مصادیق گروههای تروریستی اختلاف نظر وجود دارد و از سوی دیگر این اختلاف وجود دارد که جبهه النصره با تغییر نام خود به جبهه فتح الشام نمی تواند ماهیت تروریستی خود را تغییر داده و صلاحیت ورود به مذاکرات صلح را بدست آورد.»

وی افزود: «لذا سفر آقای بوگدانف به تهران هم درباره آینده مذاکرات سوریه و هم درباره بررسی تحولات میدانی در این کشور است چراکه ایشان درباره هر دو موضوع مسئولیت دارد.»

بهشتی پور در پاسخ به این سوال که چرا سفر بوگدانف به تهران به عنوان نماینده رئیس جمهور روسیه صورت گرفته است؟، گفت: «بوگدانف در واقع معاون وزیر خارجه روسیه در امور خاورمیانه است. اما اینکه وی به عنوان حامل پیام ویژه رئیس جمهور روسیه به تهران سفر کرده به این دلیل است که موضوع را بتواند در سطح بالاتری پیگیری کرده و اطمینان دهد موضوع سوریه در بالاترین سطح هماهنگ می شود.»

وی ادامه داد: «لذا می توان گفت با توجه به زاویه ای که ایران با طرح مشترک روسیه و آمریکا درباره آینده سوریه دارد بوگدانف برای هماهنگ کردن ایران به تهران سفر کرده است. در واقع این سفر به دنبال مذاکراتی است که آقای روحانی و پوتین در حاشیه اجلاس باکو با هم داشته اند و بوگدانف برای مذاکره درباره جزئیات بحث به تهران آمده است.»

بهشتی پور در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است دیدگاه ایران به طرح مشترک آمریکا و روسیه درباره سوریه نزدیک شود؟، گفت: «به هر حال باید دید مذاکرات به چه سمتی پیش می رود. آنچه مشخص است دیدگاه ایران و روسیه در قبال سوریه تا حدود80 درصد مشترک است.»

بهشتی پور در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است هدف از این سفر مقدمه چینی برای تشکیل یک ائتلاف تاکتیکی میان روسیه، ترکیه و ایران باشد؟، گفت: «این تئوری به عنوان یک تئوری جالب است اما متاسفانه منطبق با واقعیت ها نیست و شانس کمی برای عملی شدن آن وجود دارد؛ چراکه ترکیه هنوز در مورد آینده سوریه و اسد با روسیه و ایران اختلافات جدی دارد.»

وی ادامه داد: «البته موضع دولت ترکیه در قبال سوریه بعد از رفتن آقای داود اوغلو و شروع به کار نخست وزیر جدید به طور آشکار تعدیل شده است. بعد از کودتا در ترکیه نیز علائم بیشتری بوجود آمد که ترکیه آمادگی لازم برای تعدیل سیاست های خود در قبال سوریه دارد به خصوص آنکه دلخوری میان ترکیه و روسیه نیز رفع شد و اردوغان با پوتین دیدار کرد.»

وی افزود: «لذا وقتی این حقایق را کنار هم می گذاریم حاکی از تعدیل سیاست ترکیه در قبال سوریه است؛ اما این به معنای چرخش 180 درجه ای نیست. یعنی اینکه ترکیه بخواهد از ائتلاف غربی به سمت ائتلاف با روسیه و ایران برود یک جهش و تغییر اساسی است که هنوز هیچ قراین و شواهدی چنین موضوعی را تایید نمی کند.»

این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: «لذا ترکیه گام های اولیه برای نزدیک کردن دیدگاههای خود به ایران و روسیه را برداشته تا بتواند مسئله سوریه را به صورت آبرومندانه و با یک راه حل میانه حل و فصل کند؛ چراکه ترکیه به دلیل سیاست های غلط در قبال سوریه هزینه های زیادی هم در سیاست داخلی و هم سیاست خارجی پرداخت کرده است.»

بهشتی پور در پاسخ به این سوال که آیا بعد از کودتا در ترکیه رابطه میان ترکیه و آمریکا شکرآب نشده است؟، گفت: «این شکرآب شدن تاکتیکی است. رابطه ترکیه با آمریکا و غرب در تمامی ابعاد نظامی، اقتصادی و سیاسی بسیار بسیار نزدیک است.»

وی ادامه داد: «لذا احتمال تغییر راهبردی سیاست ترکیه در قبال سوریه بسیار ضعیف است و صرفا برای فشار به آمریکا برای تحویل فتح الله گولن ممکن است تغییرات تاکتیکی داشته باشد و مثلا نشان دهد که به روسیه نزدیک شده است وگرنه مناسبات ترکیه با ناتو و آمریکا بسیار عمیق و ریشه دار است و نمی تواند این مناسبات را یک شبه تغییر 180 درجه ای دهد.»

بهشتی پور در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است با توجه به توافقات جدید میان روسیه و آمریکا درباره آینده سوریه، در این باره روسیه ایران را دور بزند؟، گفت: «اگرچه در سیاست نمی توان صد در صد صحبت کرد اما اصلا چنین چیزی امکان ندارد چون به نفع روسیه نیست که ایران را دور بزند.»

وی ادامه داد: «روسیه در موضوع سوریه با ایران بیشتر از آمریکا همکاری دارد و قصد دارد ایران را متقاعد کند تا به یک راه حل مشترک برسند. لذا حتی ممکن است به ایران امتیازاتی بدهند تا ایران را متقاعد کنند. این موضوع جای دور زدن ندارد چرا که روسیه با این کار بیشتر ضرر می کند مگر آنکه تحول بزرگ دیگری در روی زمین در سوریه رخ دهد.»

منبع: فرارو
https://ccsi.ir//vdccppqs.2bq048laa2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عضويت در خبرنامه