انعکاس سرکوب شیعیان در گزارش کمسیون آمریکا در امور آزادی مذهبی در جمهوری آذربایجان
پس از حمله مسلحانه در ژانویه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران مقامات در سراسر کشور یک سری دستگیری ها را برای مقابله با اقدامات ادعایی از جمله جاسوسی، تلاش برای سرنگونی دولت و قاچاق موادمخدر انجام دادند. در حالی که به گفته مقامات دولتی افراد دستگیر شده در این پویش ها به دنبال ایجاد یک دولت دینی بودند، مدافعان حقوق بشر اعلام کردند که بسیاری از این افراد در ارتباط با انتقاد از سیاست-های مذهبی دولت بازداشت شده اند.
به گزارش بنیاد مطالعات قفقاز، کمیسیون ایالات متحده در امور آزادی مذهبی بینالمللی (USCIRF) در تازه ترین گزارش خود در خصوص شرایط آزادی مذهبی در جمهوری آذربایجان می نویسد: در سال 2023، شرایط آزادی مذهبی در جمهوری آذربایجان روند منفی را نشان داد. دولت اجرای قانون سال 2009 خود درباره آزادی اعتقادات مذهبی را دنبال کرد که شامل الزام ثبت گروههای مذهبی برای انجام فعالیت قانونی و انجام عبادت، اجباریسازی بررسی و تأیید متون مذهبی و ایجاد محدودیت برای افراد در تبلیغات مذهبی و فعالیتهای تبلیغی بود. مطابق با سال قبل، دولت با وجود تلاش مستمر مسیحیان پروتستان و شاهدان یَهُوه (به عنوان فرقهای از مسیحیت) برای ثبت رسمی، بار دیگر از ثبت هر جامعه مذهبی غیرمسلمان خودداری کرد. دولت فقط از ثبت دو مسجد در طول سال خبر داد.
علاوه بر این مقامات به اعمال فشار بر مسلمانان در ارتباط با فعالیتهای مذهبی ادامه داده و آنها را جریمه، بازداشت و دستگیر کردند. در ژانویه و فوریه 2023، دادگاههای جمهوری آذربایجان چهار مرد مسلمان را به دلیل حضور فرزندانشان در یک جشن مذهبی به اتهام "مشارکت غیرقانونی افراد زیر سن قانونی در انجام مراسم مذهبی" جریمه کردند. مقامات متعاقباً یکی از چهار مرد را به اتهام مشکوک قاچاق مواد مخدر دستگیر کردند. در سال 2023 جنبش اتحاد مسلمانان (MUM) به عنوان یک گروه مسلمان شیعه که با کنترل اعمال مذهبی دولت مخالف است؛ تحت فشار و آزار و اذیت قرار گرفت. مسئلهای که بسیاری از مدافعان حقوق بشر آن را دارای انگیزه سیاسی میدانند. در طول سال، پلیس اعضای این گروه را بازداشت و تحت فشارهای جسمی و روانی قرار داد. در چندین مورد، اعضای این گروه مدعی بودند که مقامات آنها را کتک زده و شکنجه کردهاند. پس از حمله مسلحانه در ژانویه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران مقامات در سراسر کشور یک سری دستگیریها را برای مقابله با اقدامات ادعایی از جمله جاسوسی، تلاش برای سرنگونی دولت و قاچاق موادمخدر انجام دادند. در حالی که به گفته مقامات دولتی افراد دستگیر شده در این پویشها به دنبال ایجاد یک دولت دینی بودند، مدافعان حقوق بشر اعلام کردند که بسیاری از این افراد در ارتباط با انتقاد از سیاستهای مذهبی دولت بازداشت شدهاند.
در ارتباط با مسیحیان، با وجود پیشبینی در قانون اساسی، اعضای فرقه شاهدان یَهُوه هنوز نمیتوانند به جای انجام خدمت اجباری سربازی، خدمت غیرنظامی جایگزین انجام دهند. در ژوئن، دادگاه عالی درخواست تجدیدنظر سیمور ممدوف از اعضای این فرقه را که حکم 9 ماه حبس وی در سال گذشته به یک سال تعلیقی تبدیل شده بود، رَد کرد. همچنین نهادهای دولتی مربوطه از صدور گذرنامه برای سایر شاهدان یَهُوه امتناع کرده و به بهانه عدم انجام خدمت سربازی برای آنها ممنوعیت خروج وضع کردند.
در سال گذشته دولت همچنان به تهدید اماکن مذهبی در داخل و اطراف منطقه قرهباغ کوهستانی ادامه داد. در ماه می، رئیس کمیته رسمی دولتی کار با نهادهای مذهبی از کشیشان کلیسای حواری ارمنی خواست که صومعه دادیوانک واقع در منطقه کلبجر را ترک کنند و ادعا کرد که آنها هیچ ارتباطی با مکان مذهبی ندارند. با وجود اعلام هیئت سازمان ملل متحد در شهر خانکندی در ماه اکتبر مبنی بر عدم آسیب به ساختارهای فرهنگی یا مذهبی، سازمانهای دیگر نگران احتمال آسیب یا تخریب در منطقه هستند. در نوامبر 2023، دیدهبان میراث قفقاز (CHW) آسیب به کلیسای تاریخی مادر خدا در شوشی را گزارش کرد. در همان ماه دیدهبان میراث قفقاز (CHW) تصاویر ماهوارهای را منتشر کرد که حاکی از آسیب احتمالی به دو قبرستان ارامنه در شوشی بود.
توصیه هایی به دولت آمریکا
- تعیین جمهوری آذربایجان در دسته کشورهای با نگرانی خاص (CPC) از منظر آزادی مذهبی به دلیل نقض سیستماتیک، مداوم و فاحش آزادی مذهبی، برپایی تعاریف قانون بینالمللی آزادی مذهبی (IRFA)؛
- همکاری با دولت جمهوری آذربایجان برای بازنگری قانون دینی سال 2009، همانطور که اخیراً در سال 2022 اصلاح شده است، به منظور مطابقت با استانداردهای بینالمللی حقوق بشر و تطبیق آن با توصیههای ارائه شده کمیسیون ونیز شورای اروپا و سازمان امنیت و همکاری اروپا در سال 2012؛
- کمک به دولت جمهوری آذربایجان، با همکاری شرکای بینالمللی، برای ایجاد خدمات غیرنظامی جایگزین و اجازه یا حق مخالفت مطابق با قانون اساسی این کشور و بر اساس تعهدات باکو در قبال شورای اروپا و تعهدات تحت قوانین بینالمللی حقوق بشر و
- تخصیص بودجه به آژانس توسعه بینالمللی ایالاتمتحده و سفارت ایالاتمتحده در باکو برای بازسازی، حفظ و حفاظت از عبادتگاهها و سایر مکانهای مذهبی یا فرهنگی در قرهباغ کوهستانی و مناطق اطراف آن.
- کنگره ایالات متحده باید نگرانیهای خود را از طریق جلسات عمومی و سایر اقدامات، در مورد آزادی مذهبی در جمهوری آذربایجان و نقض گستردهتر حقوق بشر، از جمله رفتار با جنبش اتحاد اسلامی (MUM)، مستقیماً با سفارت جمهوری آذربایجان و سایر مقامات دولتی مطرح و آزادی همه زندانیان عقیدتی را خواستار شود.
موقعیت مذهبی
جمهوری آذربایجان حدود 10.4 میلیون نفر جمعیت دارد. 96 درصد از جمعیت این کشور را مسلمانان تشکیل میدهند که 65 درصد آنها شیعه و 35 درصد اهل سنت هستند. چهار درصد باقیمانده جمعیت را بیدینها، حواریهای ارمنی، بهائیان، کاتولیکها، ارتدوکسهای گرجی، اعضای انجمن بینالمللی آگاهی کریشنا، شاهدان یَهُوه، یهودیان، مالاکانها، پروتستانها و ارتدوکسهای روسی تشکیل میدهند. قانون اساسی، جمهوری آذربایجان را به عنوان یک دولت سکولار معرفی میکند و قائل به جدایی دین از سیاست است. با این وجود دولت همچنان به ایفای نقش فعال در مدیریت و نظارت بر فعالیتهای مذهبی در سراسر کشور ادامه داده و تقریباً تمام فعالیتهای مذهبی تحت کنترل شدید دولت قرار داد. علیرغم این مسئله مقامات مختلف باکو به دنبال معرفی جمهوری آذربایجان به عنوان الگوی ایدهآل از روابط دولت و دین هستند.
دولت با سوءاستفاده از مفهوم «افراطگرایی» اغلب اتهامات فعالیتهای افراطی را علیه مخالفان سیاسی و کسانی که مخالف یا از دولت انتقاد میکردند، اعمال میکند. در ژوئیه 2023، پلیس قباد عباد اوغلو فعال مدنی را با اتهام افراطگرایی دستگیر کرد. در مارس 2023، کمیسیون ونیز و دفتر نهادهای دموکراتیک و حقوق بشر سازمان امنیت و همکاری اروپا در یک نظر مشترک ضمن ابراز نگرانی اعلام کردند که جمهوری آذربایجان از چنین مفاهیمی برای محدود کردن اعمال مشروع حقوق آزادی مذهب یا عقیده، آزادی بیان و برپایی اجتماع مسالمتآمیز سوء استفاده میکند.
سرکوب مسلمانان
دولت به طور معمول مسلمانان شیعه را در ارتباط با فعالیتهای مذهبی مورد آزار، جریمه، نظارت، بازداشت، دستگیری و زندان قرار میدهد. سازمانهای مجری قانون به ویژه افراد وابسته به جنبش اتحاد اسلامی (MUM) را هدف قرار دادند. به گزارش این گروه، پلیس دهها تن از اعضای آن را بازداشت یا دستگیر کرده است. در مارس 2023، دادگاه ماهر عظیماف عضو این گروه را به اتهام قاچاق موادمخدر به چهار سال زندان محکوم کرد. در نوامبر، همان دادگاه عضو دیگر جنبش اتحاد اسلامی به نام اعتبار اسماعیلاف را بر اساس اتهامات مشابه به 10 سال زندان محکوم کرد. سایر اعضای ادعا کردند که مقامات آنها را در حین بازداشت تحت شکنجه و فشار روانی قرار دادهاند. در ماه ژوئیه، طبق گزارشها، نگهبانان جیحون بالاشوف، عضو جنبش اتحاد اسلامی را مورد ضرب و شتم قرار دادند، در حالی که در ماه سپتامبر، پلیس ظاهراً آگالی یخیایف، عضو دیگر این گروه را شکنجه و تهدید به تجاوز جنسی کرد. در ماه دسامبر، اتحادیه آزادی برای زندانیان سیاسی جمهوری آذربایجان از 183 نفر نام برد که به اشتباه در ارتباط با اعتقادات مذهبی یا سایر فعالیتهایشان زندانی شدهاند. بسیاری از این افراد در اوایل سال 2023 در دستگیریهای دسته جمعی که دولت به عنوان بخشی از کارزار برای خنثی کردن جرایم احتمالی جاسوسی، خیانت و موادمخدر انجام داد، بازداشت شدند. با این حال، ناظران مدعی شدند که مقامات بسیاری از فعالان مذهبی را در آن پویشها دستگیر کردند. علاوه بر این، صبوحی سلیماف از حزب اسلامی جمهوری آذربایجان در ماه مارس پس از اعتصاب غذا در دادگاه درگذشت. در اوایل سال 2023، یکی دیگر از زندانیان و رهبر حزب اسلامی به نام موسوم صمداف پس از اتمام دوران محکومیت 12 ساله خود آزاد شد.
تهدیدات اماکن مذهبی
ناظران بینالمللی همچنان نگران احتمال آسیب یا تخریب اماکن مذهبی واقع در قرهباغ کوهستانی و اطراف آن هستند. کشیشان حواری ارمنی ابراز نگرانی کردند که دولت جمهوری آذربایجان به طور خاص میراث مذهبی جامعه آنها را در سراسر منطقه هدف قرار میدهد.
سیاست کلیدی ایالات متحده
موضوع مناقشه بین ارمنستان و آذربایجان بسیاری از روابط دوجانبه ایالاتمتحده و جمهوری آذربایجان را در طول سال گذشته شامل شد، زیرا ایالاتمتحده همچنان به دنبال میانجیگری بین دو کشور بود. در طول سال 2023، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در موارد متعدد با الهام علیاف در مورد بازگشایی کریدور لاچین و فوریت اجازه دسترسی بشردوستانه به قرهباغ کوهستانی صحبت کرد. وزارت امور خارجه ایالاتمتحده همچنین میزبان وزرای خارجه دو کشور به عنوان بخشی از مذاکرات صلح بود.
دولت آمریکا همچنین نگرانیهای خود را در مورد حقوق بشر در جمهوری آذربایجان اعلام کرد. در ماه فوریه، سخنگوی وزارت امور خارجه خواستار آزادی سریع بختیار حاجیاف فعال آذربایجانی شد. در کنفرانس ورشو در ماه اکتبر، نماینده ایالاتمتحده ضمن انتقاد از جمهوری آذربایجان آن را کشوری توصیف کرد که در آن فعالیتهای مذهبی به شدت توسط دولت کنترل شده و آزار و اذیت علیه برخی از جوامع دینی، اعم از شیعه و سنی ادامه دارد.
کمیسیون ایالات متحده در امور آزادی مذهبی بینالمللی (USCIRF) یک کمیسیون دولت فدرال ایالاتمتحده است که درسال 1998 ایجاد شد. اعضای این کمیسیون توسط رئیسجمهور و رهبری هر دو حزب سیاسی در سنا و مجلس نمایندگان منصوب میشوند. مسئولیتهای اصلی این کمیسیون بررسی حقایق و شرایط نقض آزادی مذهبی در سطح بینالمللی و ارائه توصیههای سیاستی به رئیسجمهور، وزیر امور خارجه و کنگره است.