خبرگزاري آپا درباره نتايج سفر رئيس جمهوري آذربايجان به تهران به گفتگو با مدیر شعبه اجتماعی- سیاسی نهاد ریاست جمهوری آذربایجان، علی حسناف پرداخته است.
آپا: در سفر «الهام علیاف» به ایران کدام موضوعات مورد مذاکره قرار گرفت؟
علي حسناف: همان طور که میدانید، این سومین سفر رئیس جمهور آذربایجان به ایران است. رؤسای جمهور آذربایجان و ایران در دیدار خودشان در نشست اقتصادی داووس موضوعات مختلفی را در زمینه روابط دو جانبه مذاکره کرده بودند و این سفر که در سطح بسیار عالی برگزار گردید سهم بسزایی در توسعه روابط بین دو کشور خواهد داشت و موجب افزایش و تقویت همکاریهای دو جانبه بین دو کشور خواهد شد.
طی این سفر رئیس جمهور آذربایجان با حسن روحانی و رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران آیتالله سیدعلی خامنهای و چند تن از مقامات بلندپایه ایران دیدار داشتند. در این دیدارها تقریبا در تمامی موضوعات مربوط به روابط دو کشور گفتگوهایی به عمل آمد. در دیدار الهام علیاف با حسن روحانی وضعیت فعلی همکاری های دو کشور در زمینه های سیاسی، اقتصادی و همکاریهای بشردوستانه و همچنین چشماندازهای آینده روابط ایران و جمهوري آذربایجان و گسترش هر چه بیشتر این روابط مورد بحث و گفتگو قرار گرفت، به ویژه سرمایهگذاری مشترک در زمینههای انرژی، حمل و نقل، حوادث غیر مترقبه، تکنولوژی فناوری اطلاعات، زیرساختها، امور فرهنگی، ورزش - جوانان و سایر بخشها تبادل نظر گردید.
بعد از دیدار جداگانه رؤسای جمهور؛ سه یادداشت تفاهم و یک موافقتنامه بین مقامات رسمی دو کشور به امضا رسید. یادداشت تفاهم بین بین وزارتخانه ورزش و جوانان، یادداشت تفاهم همکاری در زمینه حوادث غیر مترقبه، یادداشت تفاهم همکاری در زمینه هواشناسی و منابع طبیعی و همچنین موافقتنامه همکاری برای ساخت و بهرهبرداری نیروگاه برقآبی اردوباد و مارازاد. بدون شک این قراردادها در توسعه و گسترش روابط بین دو کشور سهم عظیمی خواهد داشت.
یکی از صحنه های غیر قابل وصف در سفر رئیس جمهور آذربایجان به ایران دیدار وی با حضرت آیتالله سيدعلی خامنهای رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران بود که با شور و شوق هر چه تمام تر و در یک فضای دوستانه و درک متقابل برگزار گردید. آقای [حضرت آيتالله] «خامنهای» ضمن اطمینان از تأثیرات مثبت سفر وی بر توسعه و گسترش همکاریهای دو کشور یک بار دیگر بر حمایت خود از تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان تأکید نمود.
باید خاطرنشان سازم که در کنفرانس مطبوعاتی رؤسای جمهور دو کشور، آن چه که از همه مهمتر برای جمهوری آذربایجان بود موضع رئیسجمهور ایران در مورد حل مناقشه قرهباغ بود. رئیس جمهور ایران در این کنفرانس مطبوعاتی تأکید کرد که تمامی مناقشات منطقه ای، از جمله مناقشه قرهباغ کوهستانی باید در چارچوب اصول پذیرفته شده قوانین بین المللی و براساس عدالت حل و فصل شود و ایشان تأکید کردند که به هیچ وجه به تغییر مرزهای جغرافیایی کشورهای منطقه اجازه نخواهند داد.
آپا: در مورد روابط ایران و جمهوري آذربایجان گاها شاهد موضوعات نگرانکننده در رسانهها هستیم، آیا در این زمینه هم بحث و تبادل نظر انجام گرفت؟
علي حسناف: روح حاکم بر گفتگوها نشانگر این بود که عواملی برای خلل رساندن به توسعه روابط دو کشور وجود ندارد. ایران و جمهوري آذربایجان با وجود این که دو کشور دوست و همسایه و دارای پیشینه مشترک و نیز مشترکات دینی و ارزشهای فرهنگی میباشند، در عین حال هر دو سیاستهای داخلی و خارجی، اهداف استراتژیکی و دیدگاه های مستقل در مورد جریانات منطقهای مطابق با منافع ملی خود دارند. در برقراری روابط دو جانبه کشورها همه این موارد در نظر گرفته میشود. با این وجود ما مدت ها رفتارهای تخریب آمیز بعضی از قدرت ها را در مشکل آفرینی و ایجاد تنش در روابط بین دو کشور و در نتیجه ایجاد بی اعتمادی بین ایران و آذربایجان را شاهد بوده ایم. در دیدار سران دو کشور در موضوعات فوق هم بحث و تبادل نظر انجام گرفت و قرار بر این شد که در بروز این گونه موارد و برای ممانعت از بروز چنین حوادثی، اقدامات عاجل توسط هر دو کشور به عمل آید. همچنین در نشست فوق در ارتباط با این موضوع اشاره شد که، مسئولیت رسانه های دو کشور در این زمینه بسیار سنگین بوده، زیرا که در برخی از موارد رسانه ها مغرضانه برای رسیدن به اهداف خود نسبت به انتشار اخبار غیر واقعی اقدام می کنند و متاسفانه این گونه موارد بارها هم در رسانه های ایران و هم در رسانه های آذربایجان مشاهده شده است. بنابراین رؤسای جمهور دو کشور توافق کردند که برای جلوگیری از بروز چنین مواردی ارتباطات مراجع ذی صلاح هر دو کشور بیش از پیش افزایش یابد و کمیسیون های مشترک متعددی در این زمینه تشکیل شود. معتقدم با اجرای چنین برنامه ای از بروز رویدادهای منفی ممانعت به عمل خواهد آمد.
آپا: به طور کلی، نتایج این سفر را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا به نظر شما سفر رئیس جمهور آذربایجان به ایران تأثیری بر توسعه آینده روابط دو کشور خواهد گذاشت؟
علي حسناف: خود سفر، امضای توافقات، به ویژه دیدار رؤسای جمهور و بیانیه ای که در کنفرانس مطبوعاتی صادر گردید، بیانگر این است که، در آینده روابط ما با ایران به عنوان یک کشور همسایه، دوست و شریک توسعه خواهد یافت و محورهای توسعه روابط بین دو کشور مشخص می باشد. در مورد بسیاری از رویدادهای منطقه ای و بین المللی اتفاق نظر داریم. رؤسای جمهور هر دو کشور در مورد توسعه روابط همه جانبه ابراز علاقمندی کرده و فرصت های موجود را در این زمینه ارزشمند دانستند. رئیس جمهور آذربایجان همکاری های دوجانبه و بین المللی با ایران رابه ویژه همکاری های این دو کشور در چارچوب سازمان ملل، سازمان کنفرانس اسلامی، سازمان اکو و جنبش عدم تعهد خوب ارزیابی نمودند. مواضع هر دو رئیس جمهور بیانگر توسعه همکاری های سیاسی، اقتصادی و بشر دوستانه در آینده است و گسترش روابط بین دو کشور ثمرات بیشتری را خواهد داشت. طبق اظهارات حسن روحانی هیچ مانعی برای گسترش روابط بین ایران و جمهوری آذربایجان وجود ندارد. گفتگوهای انجام شده بیانگر این است که ایجاد روابط صمیمی بین دو کشور و همکاری های متقابل برای شهروندان هر دو کشور هم مفید خواهد بود. زیرا که این همکاری ها امنیت و صلح در منطقه را در پی خواهد داشت. به عقیده من، سفر رئیس جمهور آذربایجان به ایران نشانگر آغاز مرحله نوین در توسعه روابط دوستانه و همکاری های دو جانبه بین این دو کشور بوده و موجب تعمیق همکاری های متقابل خواهد بود. همچنین این دیدار یک بار دیگر ثابت کرد که روابط ایران و آذربایجان دارای پایه های محکم بوده و در خدمت منافع متقابل می باشد.