خبرگزاری ترند جمهوری آذربایجان مصاحبهاي اختصاصي با جواد جهانگیرزاده عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران كه به باكو سفر كرده است انجام داده است.
ترند: سطح همکاریهای پارلمانی ایران و جمهوري آذربایجان را چگونه ارزیابی میکنید و در سفری که به باکو داشتید با همکاران آذربایجانی خود چه مذاکراتی را انجام دادید؟
جهانگيرزاده: اولا من یک پیامی داشتم از طرف آقای علی لاریجانی رئیس محترم مجلس شورای اسلامی به همتای آذربایجانی خود جناب آقای اوکتای اسداف که تقدیم ایشان کردم. دیدارها خیلی مثبت و موثر بود و در فضای کاملا دوستانه برگزار شد. در این دیدارها تاکید بر همکاریها در روابط دو جانبه، روابط منطقهای و روابط بینالملل بود. ظرفیت همکاریهای ایران و جمهوری آذربایجان خیلی بیشتر از شرایطی است که الان وجود دارد و باید به سمت توسعه روابط در حوزههای مختلف اقتصادی و سیاسی برویم
اینکه جای خالی برای افزایش ظرفیتهای اقتصادی وجود دارد و هر چه قدر تلاش بکنیم برای دو ملت هم سازنده است. در این دیدارها ما بر اشتراکات فرهنگی، مذهبی، جغرافیایی و سیاسی تاکید کردیم. دو کشور همسایگان خوبی برای هم هستند و می توانند در مجامع بینالمللی هم در کنار هم و کمک کار هم باشند. در مجموع مذاکرات تاکید شد که تلاش برخی از کشورها یا افراد برای ایجاد فاصله در روابط بین دو کشور و دو ملت تلاشی بیهوده است. مسئولین دو کشور متوجه ظرفیتهای هم هستند و سطوح همکاری هم به شکلی است که حتما از ایجاد هر گونه شکاف در روابط دو کشور مانع خواهد شد. عزم مسئولین دو کشور نیز بر توسعه روابط هست. در این مذاکرات هر دو طرف ضمن مردود دانستن ایجاد اختلاف بین دو ملت برخی تحرکات بینالمللی برای ایجاد جنگها، نزاعها و یا دخالت در امور داخلی کشورها را محکوم کردند.
رئیس پارلمان جمهوری آذربایجان انتخاب آقای روحانی و انتظاری که در آینده از ایشان هست را خیلی مثبت تلقی کردند. در این دیدارها تاکید شد که گروه دوستی پارلمانی دو کشور میتواند موتور محرکه رشد روابط در بخشهای مختلف بین دو کشور باشد و باید از این ظرفیت به نحو شایسته استفاده کنیم.
در دیداری که با علی احمداف دبیر اجرایی حزب آذربایجان نوین نیز داشتیم، بر توسعه همکاریها حزبی میان این حزب و برخی از احزاب داخلی ایران مثل حزب موتلفه تاکید شد و از مسئولین حزب هم برای حضور در جمهوری اسلامی ایران دعوت شد. امیدواریم که افزایش این رفت و آمدها موجب ارتقای سطح همکاریها بین دو کشور باشد.
ترند: نقش پارلمانهای ایران و جمهوري آذربایجان در توسعه روابط دو کشور به ویژه در بخشهای خصوصی را چگونه ارزیابی می کنید؟
جهانگيرزاده: امروزها بحث دیپلماسی پارلمانی یک بحث جدی در تحولات بینالمللی است. به هر طریق نمایندگان بر آمده از میان ملت هستند. منافع ملت را را در بخشهای مختلف به ویژه حوزه اقتصاد را مد نظر قرار میدهند. اگر ما بتوانیم سطوح همکاری بین دو دولت و همکاری بین بخش خصوصی را ارتقا بدهیم و حمایت بکنیم از افزایش سطح همکاریهای بخش خصوصی مطمئنا ظرفیت همکاریهای اقتصادی بسیار بسیار بیشتر از شرایط موجود است.
اگر چه در حال حاضر سطح مبادلات تجاری مطلوب است ولی ایجاد ارتباط میان بخش خصوصی دو کشور می تواند سطح همکاریها را افزایش دهد. هم تاجرین، صنعتگران و بازرگانان ما بیشتر با جمهوري آذربایجان آشنا بشوند و هم بازرگانان، تجار و صنعتگران جمهوری آذربایجان با ظرفیت بازار داخلی ایران آشنا بشوند. مرزهای ما مرزهای امنی است. می تواند زمینه ساز توسعه چنین همکاریهایی باشد. عزم دولت جدید جمهوری اسلامی ایران هم بر استفاده هر چه بیشتر و توسعه بخش خصوصی قدرتمند است. از این جهت بنظر می رسد که فصل جدیدی در همکاری ها ایجاد خواهد شد.
ترند: همانطور که میدانید ۲۰ درصد اراضی جمهوری آذربایجان در اشغال ارمنستان می باشد. پارلمانهای کشورهای اسلامی به خصوص پارلمان جمهوری اسلامی ایران برای حل مناقشه قره باغ کوهستانی چه اقداماتی را می توانند انجام دهند.
جهانگيرزاده: هر گونه اختلاف، جنگ و نزاع منطقه ای قطعا مورد پذیرش هیچ ملتی در منطقه نباید باشد. باید دولتها بر اساس معاهدات بینالمللی تلاش بکنند. ما هم از ابتدا گفتیم که گروه مینسک از ابتدا ساختارش طوری تنظیم شده است که توانایی لازم برای حل و فصل مسائل مربوط به مناقشه موجود را ندارد. جمهوری اسلامی ایران این ظرفیت را دارد که به حل این بحران کمک بکند. این بارها توسط مسئولین جمهوری اسلامی ایران بیان شده است و امیدواریم که بزودی شاهد پایان چنین مناقشه ای باشیم و مردمی که آواره شده اند به سرزمین اصلی خودشان برگردند. به هر ترتیب کشورها نسبت به حقوق ارضی خودشان احترام بگذارند. این نه فقط برای ایران بلکه برای جهان اسلام قطعا آزاردهنده خواهد بود که بخشی از سرزمین مسلمانان خارج از توافقات بینالمللی مورد تعرض واقع شود.
منبع: خبرگزاري ترند
گفتگو از: تمكين جعفراف