به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس، عصر سهشنبه، 4 تيرماه 1392، در محل بنیاد مطالعات قفقاز نشست بررسی اعتراضات اخیر در ترکیه با حضور دو تن از کارشناسان این حوزه و دبیر دوم سفارت ترکیه در تهران برگزار شد.
«بيلال امره بیرال» (Bilal Emre Biral) دبیر دوم سفارت ترکیه در پایان سخنان کارشناسان ضمن اظهار خوشحالی از حضور در این نشست و تشكر از طرح مباحث علمي و تخصصي در حوزه مسايل منطقه، با انتقاد از رسانههای ایرانی در نحوه انعکاس اخبار حوادث ترکیه گفت: در این حوادث رسانههای ایرانی علیرغم روابط نزدیک و نقاط مشترک بین دو کشور، رسانههای غربی را به عنوان منبع انتخاب کردهاند و پوشش اخبار وقايع تركيه را مبتني بر گزارشات جهتدار خبرگزاريهاي غربي صورت دادهاند. بايد توجه داشت كه اگر بحث وابستگی به منابع غربی باشد ما هم میتوانیم نقد خود را نسبت به ایران با استناد به رسانه های غربی داشته باشیم.
وی افزود: کسانی که از زاویه نگاه مطبوعات و رسانههای غربی، مسايل ایران را دنبال میکنند مطمئناً یک نگاه غربی نسبت به تهران دارند و اينچنين است كه وقتي از دید شرقشناسانه غربيها به ترکیه نگاه کنیم صرفاً میدان تقسیم را میبینیم و البته به همين شكل هم از منظر مزبور شهرك غرب به نماد تهران تبديل ميشود و طبيعي است كه هر دو تصوير نميتواند گويا و جامع باشد.
دبیر دوم سفارت ترکیه در تهران با بیان اینکه رسانههای غربی تا جایی که میتوانستند حوادث اخیر تركيه را وارونه نشان دادهاند، گفت: آنها آن چیزی را که خود میخواستند اتفاق بیافتد و مطلوبشان بود را ارائه دادند نه آنچه را که در واقعيت جاري بود. در ترکیه اینترنت آزاد و سرعت بالایی دارد، اما در وقایع اخیر از این فرصت سوءاستفاده زیادی شد. با این حال اینترنت در کشور من فیلتر و یا قطع نشد.
وی افزود: این وقایع از مطالباتی بحق شروع شد و به دلیل اشتباهات پلیس بحران ایجاد شد اما گروههای افراطی میخواستند این اعتراضات را به نفع خود مصادره کنند. در بین معترضین توریستهای آمریکایی و آلمانی حضور داشتند و ما باید بپرسیم که آنها آنجا چه میکردند؟
وی در خصوص علویان گفت: بین علویان و سنیها چنین بحرانی که شما بيان میکنید وجود ندارد. قرائت سنی که در ترکیه نهادینه شده یک برخاسته از عرفان و تصوف است که برخی کارشناسان این قرائت را ناشی از تأثیر علویان بر سنیهای ترکیه میدانند. در مورد روزنامهنگاران زندانی در ترکیه هم باید بگویم که آنها به خاطر فعالیت در مطبوعات و یا نوشتههاي خود بازداشت نشده و یا تحت نظر نیستند، بلکه به خاطر اعمال و دلايل دیگری بازداشت شدهاند. نميتوان انتظار داشت كه چون اين افراد روزنامهنگار هستند میتوانند دست به هر اقدام غیرقانونی بزنند و مورد پيگرد قانون قرار نگيرند.
احمد مرجاني نژاد در پاسخ به اظهارات دبير دوم سفارت تركيه با اشاره به نحوه انعكاس اخبار مربوط به ايران در بسياري از شبكههاي تلويزيوني و خبرگزاريهاي تركيه و به ويژه خبرگزاريهاي نزديك به دولت تركيه، اخبار مزبور را در بسياري موارد وارونه و اغلب جهتدار دانست و با ذكر مثالهايي بيان داشت كه خبرگزاريهاي تركيهاي در پاسخ به اعتراضات طرف ايراني، همواره منبع اخبار مزبور را منابع غربي عنوان ميكنند كه البته در بسياري از موارد اساسا چنين منابعي وجود ندارد و يا در برخي موارد مشاهده ميشود كه خبرگزاريهاي تركيه در انعكاس جهتدار اخبار پا را از منابع غربي نيز فراتر گذاشتهاند، اما در مورد اخبار وقايع اخير تركيه، خبرگزاريهاي ايران هيچگاه پا را از خبرهاي منابع تركيهاي و غربي فراتر نگذاشتند و با بررسي اخبار انعكاس يافته از اين وقايع در خبرگزاريهاي ايراني، به وضوح ملاحظه ميشود كه منبع اغلب اين اخبار خبرگزاريهاي تركيهاي بوده و اخبار مزبور نيز در غالب موارد با رعايت امانت انعكاس يافته است، لذا رويكردهاي رسانهاي ايران و تركيه در قبال يكديگر را به هيچ روي نميتوان مشابه دانست و قطعا طرف ايراني تمايل و ارادهي جديتري نسبت به حفظ روابط دوستانه و انعكاس صادقانهي اخبار داشته است.