محسن پاك آئین، سفیر جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان در مصاحبه اختصاصی با روزنامه «هفته ایچی»، در مورخ ۲۹/۱۲/۹۱ به پرسشهای این رسانه ی آذری پاسخ داده است:
هفته ایچی: مناظره مكتوب بین "سیاووش نوروز اف" نماینده پارلمان جمهوری آذربایجان و "منصور حقیقت پور" نماینده پارلمان ایران به موضوع اصلی رسانه ها تبدیل شده است. اخیرا این نامه ها لحن تندتری به خود گرفته است. آیا این مناظره بازتاب مناسبات دو كشور است؟
پاک آیین: به طور كلی تعاملات بین پارلمانی را مثبت ارزیابی می كنیم. به اعتقاد ما این ارتباطات به نفع دو كشور و دو ملت خواهد بود. مذاكرات بین پارلمانی می تواند به كاهش سوء تفاهم و تحكیم روابط و همكاری ها كمك کند. هر چند مناظره بین این دو نماینده پارلمانی، موضع رسمی دولت های ما نیست، ولی طرفین باید به طور متقابل در مكاتبات خود محترمانه برخورد کرده و مبانی اخلاقی را رعایت كنند. آنها باید به تمامیت ارضی و مرزهای رسمی و همچنین به استقلال كشور دیگر احترام بگذارند. همچنین نمایندگان پارلمان با احترام به اصول كشور خود در سیاست خارجی، نباید از خط قرمزها عبور کنند. در این صورت مناظرات نتیجه مثبتی خواهد داشت. جمهوری آذربایجان و ایران دو كشور مستقل هستند كه روابط همسایگی، دوستی و برادری دارند. آنها تمامیت ارضی یكدیگر را به رسمیت شناخته و معاهدات بین المللی مربوطه را پذیرفته اند. كشورهای ما در پایتخت یكدیگر سفارتخانه دارند و به عنوان دو كشور مستقل همكاری می كنند. اینها اصول اساسی است و باید در همه زمینه های مربوط به مناسبات، از جمله در مناظرات مكتوب رعایت شود. اگر طرفین مناظره، به مشتركات زیادی که وجود دارد استناد کنند، فعالیت آنها ثمربخش خواهد شد.
هفته ایچی: رابطه ایران با ارمنستان، موجب سردی روابط تهران - باکو نمی شود؟
پاک آیین: ایران با ۱۵ كشور همسایه خود مناسبات عادی دارد و این یكی از ویژگی های مثبت سیاست خارجی ایران است. روابط مثبت ایران با جمهوری آذربایجان و ارمنستان امكان می دهد کشورمان برای برقراری صلح و جلوگیری از شروع مجدد رویارویی کمک کند. ایران از توانائی تاثیرگذاری در این رابطه برخوردار است. بنابراین برای حل مناقشه قره باغ، موضع ایران تا كنون تغییری پیدا نكرده و تهران طرفدار حل صلح آمیز این مناقشه می باشد. البته جمهوری آذربایجان و ارمنستان برای حل مناقشه میانجیگری گروه مینسك را ترجیح داده اند. ما همیشه بر این باوریم كه گروه مینسك اراده حل این مناقشه را ندارد و چنین به نظر می رسد كه برخی از روسای این گروه طرفدار طولانی شدن مناقشه هستند. روسای این گروه سعی می كنند حل این مناقشه طول بكشد تا بتوانند از ارمنستان و جمهوری آذربایجان به نفع خودشان امتیاز بگیرند و منافع خود را در این كشورها تأمین نمایند. ایران طولانی شدن روند حل این مناقشه را در راستای امنیت منطقه نمی داند و به این دلیل نیز علاقمند است در حل مناقشه قره باغ ایفای نقش کند. بدیهی است که این امر در صورت موافقت هر دو طرف با میانجی گری ایران امکان پذیر است.
هفته ایچی: آیا در خصوص زمان برگزاری نشست آتی كشورهای ساحلی خزر اطلاعی دارید؟
پاک آیین: سی و یكمین نشست در سطح معاونان وزارت خانه های امور خارجه كشورهای ساحلی خزر در ۱۷ دسامبر سال ۲۰۱۲ در شهر عشق آباد تركمنستان برگزار شد. در این نشست نیز كشورهای ساحلی بر ضرورت حل رژیم حقوقی دریای خزر تأكید نمودند. ایران خواستار تسریع روند حل و فصل این مساله و استفاده درست همه كشورهای ساحلی از امکانات دریای خزر است. تمایل كشورهای ساحلی برای حل رژیم حقوقی دریای خزر افزایش یافته است. روسیه نیز تأكید كرده بود كه نشست آتی در این كشور برگزار شود. آرزو می كنیم كه اجلاس آینده نتیجه مفیدی در پی داشته باشد.
هفته ایچی: آیا برای آینده نزدیك سفرهای متقابل در سطح عالی پیش بینی می شود؟
پاک آیین: باید توجه داشته باشیم که بین كشورهای ما مشتركات مختلفی وجود دارد. بنابراین برای آینده سفرهای متعددی در نظر گرفته شده که پس از مشخص شدن موعد دقیق این سفرها اطلاع رسانی خواهیم کرد.
هفته ایچی: آیا از مناسبات بین دو كشور راضی هستید؟ برای توسعه روابط چه اقداماتی باید انجام بگیرد؟
پاک آیین: هر دو كشور معتقدند که ظرفیت های گسترده ای برای توسعه مناسبات اقتصادی وجود دارد. می توان مبادلات تجاری را به دو برابر میزان فعلی افزایش داد. به این منظور باید روی زمینه های جدیدی برای توسعه همكاری اقتصادی کار کرد. توسعه مناسبات بین مردم و تجار دو کشور، همچنین ایجاد تسهیلات عبور و مرور مرزی از منظر افزایش مبادلات تجاری و تحكیم روابط در همه بخش های اقتصادی، بسیار حایز اهمیت است. همچنین آشنایی بیشتر طرفین با یكدیگر و رعایت قوانین، شرایط لازم را برای توسعه همكاری فراهم می كند. سفارت ایران نیز در دیدار با مقامات رسمی جمهوری آذربایجان مساله ایجاد شرایط لازم برای سهولت فعالیت تجار و فعالان اقتصادی را مطرح می كند.