کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

تاکید محسن پاک آیین بر ظرفیتهای ارتقای روابط ایران و جمهوری آذربایجان

5 آذر 1391 ساعت 0:03


محسن پاک آیین، سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو، در مصاحبه با سایت آذری اینترفاکس به روابط دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان پرداخته و از ظرفیتهای ارتقای روابط در زمینه های گوناگون و اولویتهای کاری خویش در دوره سفارت جمهوری اسلامی ایران در باکو، صحبت به میان آورده است.
این مصاحبه به زبان روسی و ترکی آذری در روز 23 نوامبر 2012 (3 آذرماه 1391) در وبسایت خبرگزاری اینترفاکس جمهوری آذربایجان بارگذاری شده است.


پرسش: سطح کنونی مناسبات ایران و آذربایجان را چگونه ارزیابی می کنید؟

پاک آیین: جمهوری آذربایجان در شمال غربی ایران و در منطقه استراتژیک قفقاز قرار دارد. این کشور به دلیل وجود پیوندها و مشترکات فراوان تاریخی، مذهبی، فرهنگی و نژادی دارای اهمیت بسیاری نزد ایرانیان است. مناسبات دو کشور در زمینه فرهنگی نیز در حال توسعه است. در زمینه سیاسی، كمیته مشورتی سیاسی بین دو كشور تاسیس شده و معاونین وزرای امور خارجه هر شش ماه یك بار در تهران و باكو مسایل و مشكلات موجود بین دو كشور را مورد بحث و بررسی قرار می دهند. دیدارهای سه جانبه وزیران امور خارجه ایران، جمهوری آذربایجان و ترکیه بطور منظم انجام می شود. در سال گذشته هفته فرهنگی ایران با حضور آقای حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان برگزار شد و هفته فرهنگی جمهوری آذربایجان نیز در ایران برپا گردید. جمهوری آذربایجان و ایران به منظور ثبت جهانی عید نوروز در فهرست میراث فرهنگی یونسکو مشترکا به این سازمان مراجعه کردند و در نتیجه آن، عید نوروز در فهرست میراث فرهنگی یونسکو به ثبت رسید. در حال حاضر فعالیت‌های مشترک جهت ثبت جنگل‌های هیرکانی نیز در فهرست میراث مادی ـ فرهنگی یونسکو در حال پیگیری است. 


پرسش: در مدت فعالیت خود در جمهوری آذربایجان برای کدام بخشها اولویت قایل می شوید؟ 

پاک آیین: همکاری در سه حوزه تجارت،حمل و نقل و انرژی برای دو کشور حایز اهمیت است و من در دوره ماموریت خود برای توسعه همکاری های اقتصادی در این سه حوزه اولویت قایل هستم.
 

پرسش: مناسبات اقتصادی میان دوکشور را چگونه ارزیابی می کنید؟ به نظر شما کدام بخش از همکاریهای اقتصادی را می توان تعمیق بخشید؟ 

پاک آیین: می‌توان سطح مناسبات اقتصادی بین دو کشور را خوب ارزیابی کرد اما با توجه ظرفیت های فراوان همکاری، سطح فعلی راضی‌کننده نیست و باید ارتقا یابد. حمل‌ونقل یکی از پایه‌های اصلی اقتصاد محسوب می‌گردد و ایفای نقش پل ارتباطی میان اروپا و آسیا، موجب افزایش اهمیت جغرافیایی ایران شده و جمهوری آذربایجان امکان صادرات محصولات خود به بازارهای اروپا و اسیا و افریقا از طریق ایران را دارد. طبعا احداث خط آهن قزوین ـ رشت ـ آستارا که بخشی از شاهراه حمل‌ونقل بین‌المللی «شمال ـ جنوب» است، روند ترانزیت کالا را سرعت می بخشد. حجم سالانه مبادلات اقتصادی بین دو کشور با توجه به سال‌های گذشته تقریباً معادل ۵۰۰ میلیون دلار آمریکاست. این رقم تنها شامل آمار رسمی است. در عین حال مناسبات بخش خصوصی ۲ کشور در سطح بالایی قرار دارد و ما در تلاش هستیم در سال‌ آتی حجم مبادلات تجاری را به یک میلیارد دلار برسانیم. پتانسیل‌های اقتصادی وسیع موجود در هر دو کشور این امکان را فراهم کند. امروز گاز جمهوری آذربایجان از مسیر ایران به نخجوان سواپ می شود. در حوزه های ترانزیت، راه ایران امن ترین، نزدیک ترین و اقتصادی ترین راه ترانزیتی برای کشورهای این منطقه از جمله جمهوری آذربایجان است. از خطوط ریلی، از خطوط جاده ای و دریایی ایران استفاده می شود. در حوزه تجارت و انرژی بیشترین همکاری را داریم. 


پرسش: در مورد ساخت راه آهن شمال ـ جنوب چه می توانید بگویید؟ چه زمان این طرح تکمیل ومورد بهره برداری قرار خواهد گرفت؟ 

پاک آیین: در این پروژه تاکنون پیشرفت فیزیکی حدود ۷۵ درصدی را داشته ایم و امیدواریم که باقیمانده طرح را ظرف یک سال آینده به پایان برسانیم. با اتصال قزوین به بندرانزلی و آستارا، و سپس به کشورهای حاشیه دریای خزر و اروپای شرقی، مسیری مطمئن برای جابجایی کالا و مسافر ایجاد می شود. طول مسیر خط راه آهن ۲۰۵ کیلومتر است. فاصله قزوین تا رشت ۱۶۴ کیلومتر است، که ۴ پیمانکار ایرانی در حال انجام پروژه می باشند. ۸۲ دهانه پل به طول ۹ کیلومتر، از ۱۰ تا ۱۵۰۰ متر، و ۵۳ تونل به طول ۲۲ کیلومتر، از ۷۰ تا ۲۰۰۰ متر، مهمترین ویژگی های خط راه آهن قزوین ـ رشت ـ انزلی ـ آستارا است. 


پرسش: پنجمین نشست کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی چه زمان و کجا برگزار خواهد شد؟ 

پاک آیین: فعال شدن كمیسیون مشترك اقتصادی بین دو كشور، همكاری های فیمابین را قانونمند ساخت و توسعه داده است. برگزاری اجلاس بعدی در باکو می تواند حجم مبادلات تجاری را افزایش داده و رشد اقتصادی ایجاد نماید.فعلا برای تعیین تاریخ پنجمین نشست کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی در حال رایزنی با دوستان آذربایجانی هستیم. 


پرسش: مذاکرات رژیم حقوقی دریای خزر در چه مرحله ای است؟ اجلاس بعدی چه زمان و در چه سطحی برگزار خواهد شد؟ 

پاک آیین: مذاکرات در باره رژيم حقوقي خزر در سطوح مختلف از جمله مذاکرات گروه ويژه کاري تدوين کنوانسيون رژيم حقوقي درياي خزر در جريان است و نشست دوره‌اي آن بطور منظم برگزار مي‌شود. گروه‌هاي کاري کشورهاي ساحلي در حال مذاکره بر سر پيش‌نويش، کنوانسيون رژيم حقوقي هستند و بر اين اساس، اصول کلي فعاليت‌ها و حقوق کشورها در اين دریا مورد بررسي قرار مي‌گيرد.


کد مطلب: 5347

آدرس مطلب :
https://www.ccsi.ir/fa/news/5347/تاکید-محسن-پاک-آیین-ظرفیتهای-ارتقای-روابط-ایران-جمهوری-آذربایجان

قفقاز
  https://www.ccsi.ir