روسای گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا با انتشار بیانیه ای، بار دیگر خواستار حل مسالمت آمیز مناقشه قره باغ شدند.
به گزارش رسانه های باکو، وزیران امور خارجه آمریکا، روسیه و فرانسه به عنوان روسای گروه میانجیگر مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا در بیانیه خود از جمهوری آذربایجان و ارمنستان به عنوان طرف های درگیر در مناقشه قره باغ خواستند به منظور رسیدن به صلح پایدار و دائمی بر سر مالکیت منطقه قره باغ کوهستانی، به توافق برسند.
روسای گروه مینسک در بیانیه خود همچنین با اشاره به تاثیر منفی مناقشه قره باغ بر مردم منطقه، پیرامون عواقب تاخیر در رسیدن به توافق بر سر مالکیت منطقه قره باغ هشدار دادند. در این بیانیه همچنین از سران جمهوری آذربایجان و ارمنستان خواسته شده است، مردم خود را نه برای جنگ که برای صلح آماده کنند.
روسای گروه میانجیگر مینسک پیش از این نیز بیانیه های مشابهی پیرامون این موضوع منتشر کرده اند. کارشناسان، انتشار این بیانیه های متعدد را نشان دهنده ناتوانی روسای آمریکایی، فرانسوی و روسی گروه مینسک برای خاتمه دادن به مناقشه قره باغ کوهستانی می دانند.
با وجود این، روسای گروه میانجیگر مینسک در بیانیه خود بار دیگر بر انحصاری بودن فعالیت های این گروه میانجیگر با ترکیب فعلی تاکید کرده اند. در واقع، روسای آمریکایی، فرانسوی و روسی گروه مینسک اعلام کرده اند که، با وجود ناتوانی برای خاتمه دادن به مناقشه قره باغ کوهستانی، حاضر نیستند از سمت فعلی خود کنار بروند و ناکارآمدی خود را تائید کنند.
انتشار این بیانیه همچنین به معنای آن است که روسای سه گانه گروه مینسک ازطریق این بخش از تلاشهای به اصطلاح صلح جویانه منافعی دارند و به همین دلیل است که بر انحصاری بودن فعالیت های خود اصرار دارند.
مناقشه جمهوری آذربایجان و ارمنستان برسرمالکیت منطقه قره باغ کوهستانی از سال ۱۹۸۸ آغاز شده است. این مناقشه بین سال های ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۴ که توافقنامه آتش بس میان دوطرف درگیری امضا شده است، ادامه داشت. بر اثر این مناقشه، یک پنجم از اراضی جمهوری آذربایجان به اشغال ارمنستان درآمده است.
گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا در سال ۱۹۹۲ با هدف پایان دادن به این مناقشه تاسیس شد. علیرغم آن که روسای این گروه میانجیگر طی دو دهه اخیر نتوانسته اند برای تحقق اهداف خود گام مثبتی بردارند، همچنان بر تداوم فعالیت های بی اثر و ناکارآمد خود تاکید دارند.
این در حالی است که، روسای گروه میانجیگر مینسک بر این واقعیت تاکید داشته اند، حل مناقشه قره باغ با توجه به ادعاهای ارضی جمهوری آذربایجان و ارمنستان، کار ساده ای نخواهد بود.
با وجود این، روسای گروه مینسک در بیانیه خود، به جای توضیح پیرامون ناکارآمدی فعالیت هایشان ، تلاش کرده اند سران باکو و ایروان و مردم جمهوری آذربایجان و ارمنستان را مقصر ناکارآمدی خود معرفی کنند.
در حالیکه حل مناقشه قره باغ از طریق کشورهای مستقل منطقه امکانپذیر است، روسای گروه مینسک همه تلاش خود را به کار گرفته اند تا از وارد کردن کشور چهارمی به این گروه خودداری کنند.
کارشناسان با توجه به انتشار بیانیه جدید روسای گروه مینسک، بر این باورند که اعضای این گروه طی دو دهه گذشته همواره از مقام های آذری خواسته اند تا با دادن امتیاز به طرف ارمنی، به این مناقشه خاتمه دهند.
هدف روسای گروه مینسک که همواره در نقش حافظان منافع ارمنستان و ارامنه قره باغ در این مناقشه مداخله کرده اند، واگذاری قره باغ به ارمنستان و ایجاد منطقه حائل امنیتی برای این منطقه بوده است.
اما برخورداری روسای گروه مینسک از منافع اقتصادی و نفتی در جمهوری آذربایجان موجب شده است که روسای گروه مینسک نیات خود را در این ارتباط آشکار نسازند.
در حال حاضر که مردم جمهوری آذربایجان مخالفت جدی خود را با دادن امتیاز به ارمنستان اعلام کرده اند: در حقیقت روسای گروه مینسک حرف آخر خود را زده اند و آن این است که روند جاری نه جنگ نه صلح میان طرفین مناقشه ادامه داشته باشد تا روسای این گروه بتوانند همچنان در آرامش به تاراج منابع انرژی جمهوری آذربایجان ادامه دهند./خ