کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

فراز و فرودهای سازمان اطلاعات و امنیت ترکیه

ترجمه: محمد مقامی – ایران بالکان (ایربا)

8 دی 1390 ساعت 18:26


میت "مستشاری تشکیلات استخبارات ملیMİT "با هدف جمع آوری اطلاعات در باره همه موارد مربوط به امنیت ملی و تعیین سیاست های امنیتی و تمرکز فعالیت های اطلاعاتی بر اساس قانون ۶۴۴ مورخ ۲۲ جولای ۱۹۶۵ که در مجلس ترکیه تصویب شد، تاسیس گردید.
میت (سازمان اطلاعات ملی ترکیه) دارای سایت رسمی اینترنتی است. به گزارش پایگاه تحلیلی – خبری ایران بالکان (ایربا) به نقل از سایت اینترنتی iyibilgi این سازمان در ۶ ژانویه ۲۰۱۱، هشتاد و چهارمین سال تاسیس خود را جشن گرفت. سرویس اطلاعاتی امروز ترکیه در حقیقت در دوره عثمانی و حاکمیت سلطان عبدالحمید ۱۸۳۹ ۱۸۶۱ -تاسیس شده است.
سرویس اطلاعات عثمانی به تقلید از پلیس مخفی فرانسه تاسیس شد. در اواخر قرن نوزدهم سلطان عبدالحمید دوم برای مقابله با تهدیدات داخلی و خارجی "تشکیلات استخبارات یلذیر" را در سال ۱۸۸۰ میلادی تاسیس کرد. این تشکیلات تا سال ۱۹۰۸ به فعالیت خود ادامه داد. سلطان عبدالحمید برای حفظ تاج و تخت خود "اطلاعات داخلی" و برای مقابله با تهدیدات خارجی ، از جمله ژون ترک ها JON TURK که در پاریس ، لندن، بروکسل، ژنو و قاهره سازماندهی شده بودند "اطلاعات خارجی" را سازماندهی کرد.
جمعیت اتحاد و ترقی که در مقدونیه فعالیت خود را آغاز کرده بود با اعلام مشروطیت دوم در سال ۱۹۰۸ میلادی به حاکمیت سلطان عبدالحمید دوم پایان داد.
حکومت اتحاد و ترقی هزاران سند و برگه اطلاعاتی را که جمع آوری شده بود آتش زده و نابود کرد. انور پاشا در سال های ۱۹۱۳ تا ۱۹۱۸ سرویس اطلاعاتی "تشکیلات مخصوصه" را تاسیس کرد.
هدف تشکیلات مخصوصه، حفظ وحدت و تمامیت ارضی عثمانی برخوردار از ملیت ها، اقوام ،نژادها ، ادیان ومذاهب مختلف، مبارزه با جدائی طلبان و تجزیه طلبان، پیشگیری از عملیات چریکی و نامنظم، جمع آوری اطلاعات و عملیات ضد جاسوسی و ضد اطلاعات بود.
تشکیلات مخصوصه ۱۷ نوامبر ۱۹۱۳ میلادی به طور رسمی شروع به کار کرد.این تشکیلات وابسته به وزارت جنگ عثمانی بود و برای مبارزه با عملیات نامنظم گروه های چریکی و شبه نظامی در قفقاز و خاورمیانه به صورت واحدهای نظامی و اطلاعاتی کوچک سازماندهی شده بود.

تشکیلات مخصوصه با آلمان همکاری داشت و با جواسیس انگلیس مانند توماس ادوارد لرنس (لرنس عربستان) مبارزه می کرد و در مناطق قفقاز نفوذ نموده و در باره تحرکات روسیه اقدام به جمع آوری اطلاعات می کرد. این تشکیلات حتی به کشورهای آسیای میانه، و از طریق ایران به افغانستان و هندوستان نفوذ کرده بود.

تشکیلات مخصوصه عملیات انهدامی مانند انفجار خط لوله در آذربایجان را نیز در ۱۲ ژانویه ۱۹۱۵ انجام داد و تا قلب مصر و شمال آفریقا ، یونان و کشورهای اروپائی نفوذ کرد.

در۳۰ اکتبر ۱۹۱۸ با امضای قرارداد متارکه جنگ از سوی دولت عثمانی انگلیس تهدید کرده بود که پرسنل تشکیلات مخصوصه را به شدت مجازات و نابود خواهد کرد ، بنابراین مقامات تشکیلات مخصوصه ۵ دسامبر ۱۹۱۸ استانبول را ترک کرده و سازماندهی جدیدی را آغاز و آن را منحل نموده ، سلاح و مهمات سازمان را به مناطق شرق منتقل کردند.

بعد از پایان جنگ جهانی اول (۱۹۱۴ - ۱۹۱۸) وامضای قرارداد متارکه جنگ مندروس Mondros که در ۳۰ اکتبر ۱۹۱۸ بین عثمانی با دول ائتلافی امضا شد امپراطوری عثمانی به تاریخ پیوست .ارتش عثمانی منحل، سلاح و مهمات، سیستم های مخابراتی، بنادر و صنایع کشتی سازی عثمانی و راه های مواصلاتی تحت کنترل نیروهای اشغالگر غربی - انگلیس قرار گرفت.

استانبول ۱۳ نوامبر ۱۹۱۸ اشغال شد. از اوایل سال ۱۹۱۹ جنگ آزادیبخش ملی ترکیه از سوی گروه های نظامی و شبه نظامی مسلح متشکل از افسران ارتش عثمانی آغاز شد. جنگ آزادیبخش ملی ترکیه که از ۱۹ می ۱۹۱۹ به طور رسمی آغاز شده بود ، در ۲۴ جولای ۱۹۲۳ با امضای پیمان صلح لوزان به پایان رسید. دولت جمهوری ترکیه تاسیس و بین سال های ۱۹۲۳ الی ۱۹۲۶ اصول و انقلاب های آتاترک آغاز شد.

بعد از تاسیس جمهوری ترکیه برای مقابله با گروه های تجزیه طلب و مخالف رژیم مانند ملی گرایان ارمنی و رومی (یونان)، کردی، کمونیستی و غیره بنا به دستور آتاترک سرویس اطلاعات تاسیس شد.در ۶ ژانویه ۱۹۲۶ ریاست خدمات امنیت ملی Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti تحت امر اداره اطلاعات ریاست ستاد کل ارتش ترکیه به طور رسمی آغاز بکار کرد.

مسئولیت این سرویس مبارزه با مخالفان در داخل کشور بود. اولین شعبات آن در استانبول، ازمیر، آدانا، دیاربکر و قارس تاسیس شد. پرسنل آن متشکل از افسران ارتش و کارمندان غیرنظامی (ماموران) بود.

سرویس ریاست خدمات امنیتی ملی برای تاسیس معاونت خارجی در پاییز سال ۱۹۲۵ سرهنگ Walther Nieolai رییس سرویس اطلاعات ریاست ستاد کل ارتش آلمان در قبل و بعد از جنگ جهانی اول را برای آموزش نیروهای اطلاعاتی خارجی به ترکیه دعوت کرد.وی اواخر سال ۱۹۲۶ به ترکیه آمد و آموزش نیروهای اطلاعات خارجی ترکیه را بر عهده گرفت. در اواخر سال ۱۹۲۶ ریاست اطلاعات خارجی ترکیه تاسیس شد.

سرویس اطلاعاتی ترکیه از چهارشعبه "اطلاعات"، "ضد اطلاعات" ، "تبلیغات" و "پشتیبانی فنی" تشکیل شد.شعبه اطلاعات متشکل از افسران ستاد کل ارتش، شعبه ضد اطلاعات متشکل از پرسنل پلیس و پرسنل فرماندهی کل ژاندارمری، شعبه تبلیغات متشکل از پرسنل وزارت خارجه و شعبه پشتیبانی فنی متشکل از پرسنل نظامی و غیرنظامی بود.

شعبات اطلاعات خارجی ترکیه در شمال با مرکزیت وین، در شرق با مرکزیت تهران و در جنوب با مرکزیت قاهره تاسیس و به فعالیت خود ادامه داد.

ریاست خدمات امنیت ملی MEH در ۱۹ دسامبر ۱۹۲۶ به طور رسمی بر اساس مصوبه محرمانه هیات وزراء به شماره ۴۵۰۷ تاسیس شد و با یک سازمان اطلاعاتی وابسته به نخست وزیری فعالیت رسمی خود را آغاز کرد. ریاست خدمات امنیت ملی مسئول جمع آوری اطلاعات داخلی و خارجی و ارزیابی آنها، ارائه اطلاعات به وزارت کشور، وزارت امور خارجه و ریاست ستاد کل ارتش بود. علاوه بر آن هنگام جنگ می بایست با ارتش ترکیه همکاری لازم را داشته باشد.

"MAH - MEH" در بین سال های ۱۹۲۷ تا ۱۹۶۵، مسئولیت مبارزه با جواسیس خارجی در داخل کشور، جمع آوری اطلاعات در کشورهای خارجی، مبارزه با منابع تهدید امنیت و تمامیت دولت ترکیه در داخل و خارج، مبارزه با جریانات خرابکار و تجزیه طلب، نهضت های دینی و اسلامی که با هدف سیاسی فعالیت می کردند، مبارزه با فعالیت اقلیت های مذهبی که برضد دولت ترکیه فعالیت می کردند ،بود.

میت "مستشاری تشکیلات استخبارات ملیMİT " ، با هدف جمع آوری اطلاعات در باره همه موارد مربوط به امنیت ملی و تعیین سیاست امنیت ملی و تمرکز فعالیت های اطلاعاتی بر اساس قانون بشماره ۶۴۴ مورخ ۲۲ جولای ۱۹۶۵ که در مجلس ترکیه تصویب شد، تاسیس گردید .پس ازمدتی ماه MEH - MAH نیز به MIT تغییر نام یافت. میت تحت ریاست یک مستشار میت که در قبال نخست وزیری ترکیه مسئول است ، اداره می شود.

سپس در اول نوامبر ۱۹۸۳ قانون "خدمات استخبارات دولت و تشکیلات استخبارات ملی" به شماره ۲۹۳۷ تصویب شده و اول ژانویه ۱۹۸۴ به اجراء گذارده شد. بر اساس قانون میت، این سازمان با بکارگیری تکنولوژی های پیشرفته، ماموران با تجربه اطلاعاتی و فنی خود بر اساس اصل دمکراسی کثرت گرا، اصول حقوقی و قانونی تعیین شده و سیاست بی طرفی، رعایت اصول حقوق بشر و قانون وظایف و صلاحیت های میت به فعالیت خود ادامه می دهد.

شرایط جذب نیرو در میت :
ماموران اطلاعاتی از بین جوانان دارای حداقل تحصیلات دانشگاهی چهار ساله با برگزاری امتحانات و گزینش نیرو انتخاب می شوند.

نیروهای مورد نیاز میت عبارتند از : نیروهای دارای تحصیلات عالیه و آکادمیک و با استعداد اطلاعاتی، کارشناسان و مهندسان رایانه، مهندسان رشته های مختلف و کارشناسان فنی و تکنیکی، تحلیلگران فنی، مترجم کتبی و هم شفاهی هم زمان.

حداکثر سن استخدام برای فارغ التحصیلان مدارس عالی حرفه ای ۲۸سال ، فارغ التحصیلان دانشگاه و مدارس عالی ۳۰ سال، فارغ التحصیلان فوق لیسانس ۳۲ سال و فارغ التحصیلان دکترا ۳۴ سال تمام است.

۸۷/۵ درصد پرسنل میت فارغ التحصیل دانشگاه و مدارس عالی هستند.

۱/۶ درصد پرسنل میت دارای تحصیلات ابتدائی هشت ساله هستند.

پرسنل میت در گروه سنی ۲۲ - ۲۵ سال ۱/۶ درصد، گروه سنی ۲۶ - ۳۵ سال ۳۶/۹ درصد ، گروه سنی ۳۶- ۴۵ سال ۳۸/۸ درصد گروه سنی ۴۶ - ۵۵ سال ۲۱ درصد و گروه سنی ۵۶- ۶۵ سال ۱/۷ درصد هستند.

۸۱ درصد پرسنل میت مرد و ۱۸/۹ درصد زن هستند.

آموزش اطلاعاتی در هیچ یک از موسسات آموزشی دولتی و خصوصی تدریس نمی شود. بدین سبب دختران و پسران جوان که می خواهند به عضویت میت در آیند، اگر در امتحانات گزینش موفق شوند، به مدت ۲۳ الی ۲۴ هفته در مرکز آموزش مستشاری میت تحت آموزش های ویژه قرار می گیرند.

این آموزش ها شامل تربیت بدنی و ورزش، تقویت توان فعالیت های بدنی و فکری اطلاعاتی، دروس تئوریک و عملی است. آموزش پرسنل جدید از سوی نیروهای اطلاعاتی با تجربه و متخصص امور اطلاعاتی مختلف انجام می گیرد. میت دارای روش ها و اطلاعات خاص خود است. پرسنل میت بعد از دوران آموزش اولیه، در رسته های مختلف اطلاعاتی تحت آموزش های تخصصی قرار می گیرند.

جمع آوری اطلاعات و ارزیابی اطلاعاتی، آموزش های نظامی و سلاح های مختلف و تجهیزات نظامی و اطلاعاتی، تعقیب و مراقبت سوژه و هدف آموزش های دفاع انفرادی ضد ترور و سوء قصد،حفاظت از خود، عملیات ضد تعقیب انفرادی و تاسیسات میت، هدایت و کنترل اطلاعات و ضد اطلاعات از موارد آموزشی میت است. آموزش رایانه و تجهیزات فنی مانند آن نیز به صورت عملی انجام می گیرد.

آموزش مدرن تکنولوژیک و فنی جدید نیز انجام می گیرد. پرسنل میت برای اجرای وظایف محوله اطلاعاتی به صورت متناوب تحت آموزش های جدید قرار می گیرند .


کد مطلب: 3233

آدرس مطلب :
https://www.ccsi.ir/fa/news/3233/فراز-فرودهای-سازمان-اطلاعات-امنیت-ترکیه

قفقاز
  https://www.ccsi.ir