سخنگوی وزارت خارجه روسیه با اشاره به عملیات نظامی ۲۰ ساله پنتاگون در افغانستان، وضعیت فاجعهبار کنونی این کشور را نتیجه این حضور نظامی نامید و گفت: در نشست سران ابتکاری واشنگتن دقیقاً باید این موضوع بررسی شود.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری «نووستی»، "ماریا زاخارووا" سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه روسیه عملیات نظامی 20 ساله پنتاگون در افغانستان را "سیاه چاله فساد" نامید. به عقیده وی، افغانستان در حال حاضر در آستانه یک فاجعه انسانی قرار گرفته و این وضعیت نتیجه حضور نظامی ایالات متحده در این کشور است و دقیقاً این مسئله باید موضوع اصلی مباحثات آتی "نشست سران برای دموکراسی" باشد که واشنگتن مبتکر برگزاری آن است.
لازم به یادآروی است که در این نشست سران که قرار است در تاریخ 9 الی 10 دسامبر (18 و 19 آذر ماه) و بصورت کنفرانس ویدئویی برگزار شود، نمایندگان بلندپایه حدود 110 کشور جهان شرکت دارند.
زاخارووا در بیانیهای در این باره نوشت: «پنتاگون با عملیات نظامی خود افغانستان را به یک سیاه چاله فساد واقعی تبدیل کرد و بیمعناترین مسئله هم ادعای مقامات آمریکایی در خصوص کمکهای انسان دوستانه به این کشور است، در حالی که اکنون که مردم افغان بیش از هر زمان دیگری نیازمند کمکهای بین المللی هستند، کشورهای غربی داراییهای بانکی میلیونها نفر از شهروندان این کشور را مسدود کرده و اصلاً مشخص نیست که آنها چه زمان میتوانند به دارایی خود دسترسی پیدا کنند. در صورتی که شرایط کنونی افغانستان نتیجه اقدامات آمریکا و متحدانش در ناتو است.»
سخنگوی وزارت خارجه روسیه همچنین در واکنش به بیانیه وزارت امور خارجه آلمان و فرانسه درباره عدم تمایل مسکو به حل و فصل مناقشه دونباس، یادآور شد که مذاکره کنندگان اصلی برای حل و فصل مناقشه داخلی در اوکراین، گروه تماس سهجانبه با حضور نمایندگان کییف و دو جمهوری خودخوانده دونتسک و لوهانسک است که با میانجیگری روسیه و سازمان امنیت و همکاری اروپا تشکیل شده است.
این دیپلمات با اشاره به تلاشهای مقامات مسکو در چارچوب گروه چهارجانبه نرماندی (شامل روسیه، اوکراین، آلمان و فرانسه) برای کمک به حل و فصل مناقشه دونباس، تأکید کرد: «مقامات برلین و پاریس بدون دلیل طرف روسی را به عدم تمایل برای شرکت در نشست وزرای خارجه این گروه متهم کرده و خواستار بازگشت روسیه به این مذاکرات شدهاند، در حالی که مسکو صرفاً به دلیل عدم اجرای تعهدات از سوی مقامات کییف به توافقات بدست آمده در چارچوب نشست سران گروه نرماندی که از سوی شرکای غربی نادیده گرفته میشود، ادامه مذاکرات در این چارچوب، بدون توجه به نتیجه بخش بودن آن را بی فایده ارزیابی کرده است.»
پیش از این "سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که تاریخ برگزاری نشست وزریران کشورهای گروه چهارجانبه نرماندی هنوز مشخص نشده است. لاوروف افزود: «ابتدا باید درک کرد که چه سندی در چنین نشستی نهایی شده و نتیجه آن چه خواهد بود و تا چه اندازه طرف اوکراینی را به سمت اجرای تعهداتش سوق خواهد داد. مسکو به تازگی پیشنویس منطقی از سند نهایی برای نشست وزیران گروه نرماندی را برای شرکای خود در این گروه ارسال کرده، ولی هنوز واکنشی به این پیشنهاد دریافت نکرده است.»