نمایش نفوذ پوتین در خاورمیانه با توافق های ۲ میلیارد دلاری؛ سفر پوتین پس از یک دهه به عربستان
به گزارش رویترز، مسکو در سال ۲۰۱۵ با ارسال نیرو به سوریه قدرتی در خاورمیانه کسب کرده است که مثالزدنی است. این درحالی است که ایالاتمتحده از این منطقه عقبنشینی کرده است.سفر پوتین به عربستان سعودی در شرایطی صورت گرفته است که نیروهای آمریکایی از شمال سوریه عقبنشینی کردهاند و همزمان متحدان کرد توافقی با ارتش اسد تحت حمایت روسیه داشتهاند تا جلوی تهاجم ترکیه را بگیرند. روسیه همچنین مناسباتش با اهل تسنن در عربستان و شیعیان ایران را تقویت کرده است.
پوتین در سفر به عربستان با وزیر انرژی روسیه و رئیس صندوق سرمایهگذاری کشورش همراه شده و قرار است مذاکراتی با سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه سعودی و محمد بن سلمان، ولیعهد و حاکم دوفاکتوی عربستان داشته باشد؛ فردی که پوتین میگوید روابط دوستانهای با وی دارد. این روابط باعث شده است که روسیه بهعنوان دولت خارج از اوپک که زمانی بهعنوان رقیب در بازارهای نفتی محسوب میشد، به پادشاهی سعودی در تشکیل اتحادیهای موسوم به «اوپک پلاس» بپیوندد تا از قیمتهای نفت خام با محدود کردن تولید حمایت کند.
پیش از این دیدار، پوتین که پس از حملات ۱۴ سپتامبر به تاسیسات نفتی آرامکو پیشنهاد ارائه سیستمهای دفاعی روسی را به این پادشاهی ارائه داده بود، گفت او همچنین میتواند نقش مهمی در کاهش تنشها با تهران داشته باشد، زیرا روابط خوبی با هر دو طرف دارد. این سفر در شرایطی رقم میخورد که عمرانخان، نخستوزیر پاکستان هم سفری به تهران داشته و به گفته کارشناسان برای میانجیگری بین دو کشور آمده است.
در این شرایط هرگونه پیشرفتی در برنامههای بلندمدت عربستان سعودی برای خرید سامانههای موشکی زمین به هوای اس۴۰۰ روسیه باعث ایجاد ناراحتی در واشنگتن خواهد شد. آمریکاییها اخیرا اعلام کردهاند پس از حمله ماه گذشته حدود ۳ هزار سرباز و سیستم پدافند هوایی اضافی به عربستان سعودی اعزام میکنند اما حالا روسیه قصد دارد تا درخصوص فروش این سامانه هوایی با عربستان سعودی گفتوگو داشته باشد.
نفت و سرمایهگذاری
عادل الجبیر، وزیر مشاور عربستان در امور خارجه در رابطه با نگرانیها از گرم شدن روابط کشورش با مسکو گفت که مشکلی در این زمینه احساس نمیکند. او یکشنبه به خبرنگاران گفت: «باور نداریم که داشتن مناسبات نزدیک با روسیه تاثیری منفی بر روابط ما با ایالاتمتحده داشته باشد. معتقدیم میتوانیم روابط استراتژیک و قدرتمندی با ایالاتمتحده داشته باشیم و در عین حال روابطمان را با روسیه گسترش دهیم.»
پرچمهای روسیه و عربستان در آستانه سفر یکروزه پوتین در خیابانهای ریاض به شکل چشمنوازی به اهتزاز درآمده بودند. قرار است پوتین پس از آن عازم امارات متحده عربی شود. رئیسجمهوری روسیه در جریان دیدار با رهبران سعودی، درباره پیمان اوپک پلاس که شامل کاهش عرضه روزانه ۲/ ۱ میلیون بشکه نفت از ژانویه میشود، بحث و تبادلنظر خواهد کرد. در همین حال نشستی با حضور ۳۰۰ تن از مدیران اجرایی سعودی و روسی برگزار خواهد شد.
انتظار میرود طرفین توافقهایی به ارزش بیش از ۲ میلیارد دلار به امضا برسانند که شامل یک سرمایهگذاری مشترک از سوی شرکت آرامکو و صندوق سرمایه روسیه خواهد بود. الکساندر نوواک، وزیر انرژی روسیه هم گفت که گازپروم روسیه مایل به همکاری با شرکتهای سعودی در حوزه گاز طبیعی است. مسکو، بزرگترین صادرکننده گندم در جهان، پیشرفتهایی هم در دسترسی به بازارهای سعودی و خاورمیانه داشته است و پادشاهی سعودی ماه اوت با تسهیل ویژگیهای واردات گندم، درها را به سوی واردات از دریای سیاه باز کرد.
منبع: روزنامه دنیای اقتصاد