الیم شیرزماناف، معاون رئیس پیمان ملی تاجیکستان در مصاحبه با تسنیم گفت که فعالیتهای پیمان در یک سال گذشته فراتر از توقعات ما بوده و با برنامهریزیها، در سال آینده قطعا فعالتر عمل خواهیم کرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، پیمان ملی تاجیکستان ائتلافی سیاسی بود که سال گذشته در حاشیه کنفرانس حقوق بشر سازمان امنیت و همکاری اروپا در شهر ورشو و به مناسبت بیست و هفتمین سالگرد استقلال تاجیکستان از سوی چهار گروه اپوزوسیون تاجیک از جمله حزب نهضت اسلامی تاجیکستان، انجمن آزاداندیشان تاجیک، جنبش رشد و اصلاحات تاجیکستان و انجمن مهاجرین آسیای مرکزی تاسیس شد. در کنار تمامی اما و اگرها پیرامون شکلگیری و تداوم فعالیت این ائتلاف سیاسی، طی یک سال اخیر شاهد فعالیتهای آن بودهایم. هفته گذشته نیز جشن یک سالگی پیمان ملی و بیست و هشت سالگی استقلال تاجیکستان در شهر ورشو برگزار شد. در همین راستا، به منظور بررسی فعالیتهای یک سال گذشته پیمان ملی و تحلیل نقاط ضعف و قوت این ائتلاف، مصاحبهای را با آقای الیم شیرزماناف، معاون رئیس پیمان ملی و مدیر انجمن آزاداندیشان تاجیک ترتیب دادهایم. در ادامه این مصاحبه را میخوانید.
تسنیم:در ابتدای شکلگیری پیمان ملی تاجیکستان، اما و اگرهای بسیاری درباره موفقیت شکلگیری و ادامه فعالیت آن مطرح شد. به نظر شما آیا توقعات و انتظاراتی که چهار گروه سیاسی حاضر در پیمان یک سال پیش در نظر داشتند، طی این مدت برآورده شده است؟
شیرزماناف: بله، در خلال کنفرانس حقوق بشر سازمان امنیت و همکاری اروپا و به مناسبت بیست و هشت سالگی استقلال جمهوری تاجیکستان، ما یک سالگی پیمان ملی تاجیکستان را جشن گرفتیم. باید بگویم که توقعات حداقل شخص بنده بسیار کمتر از آن چیزی بود که طی یک سال اخیر به آن دست پیدا کردیم. خوشبختانه پیمان ملی تاجیکستان توانست در طول یک سال هم به خود و هم به دیگران اثبات کند که یک تشکیلات مصنوعی نیست و قادر به فعالیت و اثرگذاری است.
تسنیم:مهمترین فعالیتهای پیمان ملی طی یک سال اخیر در چه حوزههایی بوده است؟ آیا برنامههای پیمان ملی آنطور که انتظار میرفت به پیش رفتهاند؟
شیرزماناف: با توجه به این که پیمان ملی دور از کشور و در اروپا قرار دارد، در طول یک سال ما در سه حوزه میتوانستیم فعالیت کنیم. اول، حوزه اطلاعرسانی؛ دوم، حوزه روابط و فعالیت خارجی؛ و سوم، اقدامات و برنامههای حقوقی. خدا را شاکریم که در هر سه حوزه توانستهایم در طول این یک سال موفق عمل کنیم. مخصوصا در نبرد اطلاعاتی که در قضیه ربوده شدن شرفالدین گدایف پیش آمد، ما موفق شدیم در کوتاهترین فرصت این برادر خود را از چنگ ظالمان نجات دهیم. اصلیترین موفقیت پیمان ملی تاجیکستان هم در این است که هیچ عضو آن یک لحظه حتی نه به خود و نه به دیگران این اجازه را ندهد که شک یا شبههای برای ربوده شدن گدایف از مسکو مطرح شود. چرا که در همان زمان حتی افرادی در همین سنگر نیز اینطور قلمداد میکردند که الدین گدایف داوطلبانه به تاجیکستان برگشته و ما شاهد گفتهها و نوشتههای بسیاری با چنین ادعاهایی بودیم. ولی الحمدالله پیمان ملی تاجیکستان توانست این موضوع را به شهروندان تاجیکستان برساند که ما در صداقت شرفالدین گدایف شک و شبههای نداریم. بعد هم که شرایط بازگشت وی از تاجیکستان فراهم آمد، و باعث شد که شرفالدین گدایف امروز هم در قطار ما حضور داشته باشد، نشان دهنده یک موفقیت مهم برای پیمان ملی تاجیکستان است.
تسنیم:یکی از موضوعات مهمی که درباره پیمان ملی، به ویژه پس از قضایای شرفالدین گدایف مطرح شد، مذاکرات احتمالی اپوزوسیون با دولت تاجیکستان برای بازگشت به کشور است. آیا همچنان چنین رویکردی در پیمان ملی وجود دارد؟ پیشنهاداتی از سوی دولت دریافت کردهاید؟
شیرزماناف: در مورد مذاکره با دولت، چند نکته مهم باید ابتدا در نظر گرفته شود. اول، برای مذاکره در هر موضوعی، دو طرف باید ضرورت این مذاکره را احساس و درک کند. اما این در حالی است که امروز مقامات تاجیکستان در همین حالت هیچ ضرورتی را برای گفتوگو و مذاکره نمیبینند. لذا، گمان نمیکنم تا وقتی آن طرف مایل به مذاکره نیست، مذاکرهای شکل بگیرد. ثانیا، برای مکالمه نیت و اراده سیاسی و آمادگی برای گذشت در کار است.اما به نظر نمیرسد که هیچ کدام از طرفین برای چنین موضوعی آمادگی لازم را داشته باشند. حتی در طرف مخالفین هم این موضوع وجود ندارد. یعنی بنده به شخصه حاضر نیستم که بدون آزادی زندانیان سیاسی با هیچ شرط و شروط دیگری با این حکومت پای میز مذاکره قرار گیرم. لذا، حداقلیترین شرط، آزادی زندانیان سیاسی است. شاید بعد از اجرای آن مخالفین بتوانند آن با طرف مقابل بر روی یک میز حاضر شوند.
تسنیم:یکی از موضوعاتی که معمولا درباره پیمان ملی مورد انتقاد قرار میگیرد، فقدان یک رسانه جامع و فعال است. اما در یک سال اخیر تنها شاهد فعالیتهای پیمان ملی در شبکههای اجتماعی بودهایم. آیا این ضعف را میپذیرید؟
شیرزماناف: تا جایی که من میدانم و برداشت من این است، پوشش خبری و فعالیت رسانهای پیمان در طول همین یک سال خیلی موفق بوده است. البته شاید ما میتوانستیم موفقتر باشیم. اما این نیازمند منابع مالی است. شما ببینید اگر امروز آن مبلغی را که حکومت برای تبلیغ و تشویق مبارزه با مخالفین صرف میکند که حق امروز ملت است، در دست پیمان ملی بود، قطعا شرایط طور دیگری پیش میرفت. همین فعالیت امروز ما نیز بدون هیچ هزینهای است. یعنی نیروهای ما به طور داوطلبانه و بدون دریافت هیچ مبلغ و معاشی کار میکنند. آن هم با امکانات محدودی که ما در دست داریم. لذا، با توجه به این شرایط فکر میکنم که در پوشش خبری و نبرد اطلاعاتی موفق عمل کرده ایم. ولی قطعا میتواند این فعالیت بهتر و بیشتر شود.
تسنیم: یکی از نقاط قوت پیمان ملی در یک سال اخیر، روابط خارجی و دیپلماتیک بوده است. پیمان ملی چه اهداف و دستاوردهایی از این نوع روابط داشته است؟
شیرزماناف: پیمان ملی و مخالفین تاجیک که اکنون خارج کشور قرار دارند، اگر کاری میتوانند انجام دهند و فعالیتهایی را رقم بزنند، به واسطه همین روابط سیاسی خارجی و دیپلماتیک است. در این راستا نیز ما دستاوردهای زیادی را نائل شدهایم. یکی از این دستاوردها، مربوط به نشست تبلیغاتی است که در شهر استانبول ترکیه قرار بود علیه پیمان ملی و یکی از اعضای آن، یعنی حزب نهضت اسلامی برگزار شود. اما پیمان ملی توانست از طریق رایزنیهای سیاسی و دیپلماتیک آن را لغو کند. در حقیقت تاثیر ما بود که جمهوری ترکیه از این نشست دست کشید. در حوزه دیگر، یعنی کشورهای غربی نیز ما تا حدودی موفق عمل کردهایم. حتی میتوانیم امروز ادعا کنیم که در روابط خارجی پیمان ملی تاجیکستان از وزارت امور خارجه دولت نیز موفقتر بود. تماسهایی که چه در شرق و چه در غرب ما با امکانات محدود خود برقرار کردیم، گمان نکنیم که وزارت امور خارجه چنین کرده باشد.
تسنیم:یکی از موضوعات مهم در مورد فعالیت جریانات سیاسی، ارتباطات مردمی است. اما در مورد پیمان ملی شاهد آن هستیم که ارتباطات با مردم داخل تاجیکستان در سطح بسیار پایینی هست. علت این موضوع چیست؟
شیرزماناف: بله، قطعا ارتباط با داخل خیلی مهم است و ما هم این ارتباط را یک طرف انجام دادهایم. یوتیوب، فیسبوک و شبکههای مجازی اصلیترین ابزار ما بودهاند که تعامل و ارتباط ما با مردم را حفظ کردهاند. چندین نوبت ارائه گزارشهای مستقیم به شهروندان را رئیس پیمان ملی و دیگر رهبران پیمان برگزار کردهاند که با توجه به بازدیدها موفق هم بود. لکن، از سوی دیگر هم ما نمیخواهیم در داخل کشور جانبداران خود را در خطر اندازیم و آنها را به فعالیتی که در تاجیکستان غرقانونی و ممنوع اعلام شده است جلب کنیم. بدون این مساله هم امروز در فضای بسته تاجیکستان مردم دچار مشکلات حقوقی بسیاری هستند و ما نمیخواهیم که آن را زیادتر کنیم.
تسنیم:به عنوان آخرین سوال، بفرمائید که برنامهریزی پیمان برای سال آینده و دومین سال فعالیت چگونه است؟
شیرزماناف: ما طی این مدت تمام بردها و باختها، مشکلات و ضعفها، نقاط قوت و .... را مورد بررسی قرار دادیم و تصمیماتی را گرفتهایم که البته در حال حاضر امکان رسانهای کردن خیلی از این تصمیمات وجود ندارد. اما در همین قدر مطمئن باشید که در سال پیشرو، پیمان ملی تاجیکستان خیلی فعالتر از سال پیش خواهد بود.برنامههای مشخصتری در پیش داریم و به آن عمل خواهیم کرد و مطمئن هستم که در طول یک سال دیگر که ما فعالیت خواهیم کرد، اعتماد خیلی بیشتری را از سوی شهروندان تاجیکستان جلب میکنیم و البته به فعالیت شهروندان داخل به مراتب خواهد افزود.