کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نگاهي به فرآيند مناسبات تجاري ايران و تركيه

20 مهر 1390 ساعت 13:45


حجم مبادلات بازرگاني ايران و تركيه در هشت ماه نخست سال جاري ميلادي با رشدي به ميزان ۴۸/۶۶ درصد نسبت به دوره مشابه سال ۲۰۱۰ به ۱۰ ميليارد و ۵۶۰ ميليون و ۹۴۴ هزار دلار رسيد كه پيش بيني مي شود اين ميزان در پايان سال جاري ميلادي به ۱۵ ميليارد دلار برسد.
در هشت ماه اول سال گذشته ميلادي حجم مبادلات بازرگاني ايران و تركيه بالغ بر شش ميليارد و ۳۴۳ ميليون و ۳۳۳ هزار دلار و در كل سال ۲۰۱۰ ميلادي با ۹۷ درصد رشد نسبت به سال ۲۰۰۹ به ۱۰ ميليارد و ۶۸۷ ميليون و ۷۳۹ هزار دلار رسيده بود.
به گزارش ايرنا، حجم مبادلات بازرگاني ايران و تركيه فقط در ماه اوت ( مرداد ) سال جاري ميلادي با رشدي به ميزان ۴۱/۴۴ درصد نسبت به اوت سال گذشته به يك ميليارد و ۳۱۵ ميليون و ۳۹۴ هزار دلار رسيد تا حجم مبادلات بازرگاني دو كشور در هشت ماهه اول سال به بيش از ۵/۱۰ ميليارد دلار برسد.
تجزيه و تحليل خبرنگار ايرنا از آمار 'موسسه آمار دولتي تركيه' كه به تازگي منتشر شد، نشان مي دهد، با فرايند فعلي حجم مبادلات دو كشور در سال جاري به راحتي از مرز ۱۵ ميليارد دلار خواهد گذشت.
براساس همين آمار در هشتمين ماه سال جاري صادرات تركيه به ايران با ۴/۵۸ درصد افزايش نسبت به اوت سال گذشته از ۱۹۳ ميليون و ۴۷۲ هزار دلار به ۳۰۶ ميليون و ۴۴۰هزار دلار رسيد.
در مقابل واردات تركيه از جمهوري اسلامي ايران با ۶/۴۰ درصد افزايش نسبت به دوره مشابه سال گذشته از ۷۱۷ ميليون و ۳۷۵ هزار دلار به يك ميليارد و هشت ميليون و۹۵۴ هزار دلار رسيد.
حجم بازرگاني خارجي تركيه در ماه اوت (مرداد- شهريور) سال گذشته برابر ۲۳ ميليارد و ۹۵۷ ميليون و ۴۸۹ هزار دلار بود كه در اين دوره با رشدي برابر ۴۱/۲۸ درصد به ۳۰ ميليارد و ۷۶۶ ميليون و ۹۲ هزار دلار رسيد.
در ماه اوت سال جاري ميلادي صادرات تركيه با ۱۱/۳۲ درصد افزايش نسبت به دوره مشابه سال ۲۰۱۰ از هشت ميليارد و ۵۲۳ ميليون و ۴۵۲ هزار دلار به ۱۱ ميليارد و ۲۶۸ ميليون و ۲۸۶ هزار دلار و واردات اين كشور نيز با ۳/۲۶ درصد افزايش از ۱۵ ميليارد و ۴۳۴ ميليون و ۳۷ هزار دلار به ۱۹ ميليارد و ۴۹۷ ميليون و ۸۰۶ هزار دلار رسيد.
در هشت ماهه اول سال جاري ميلادي نيز صادرات تركيه به جمهوري اسلامي ايران با ۶/۳۳ درصد افزايش نسبت به دوره مشابه سال گذشته ميلادي از يك ميليارد و ۷۵۱ ميليون و ۸۶۹ هزار دلار به دو ميليارد و ۳۳۹ ميليون و ۸۹۶ هزار دلار رسيد.
در همين دوره واردات تركيه از جمهوري اسلامي ايران كه بخش عمده آن را سوخت فسيلي تشكيل مي دهد با ۱/۷۹ درصد افزايش از چهار ميليارد و ۵۹۱ ميليون و ۴۶۴ هزار دلار به هشت ميليارد و ۲۲۱ ميليون و ۴۸ هزار دلار رسيد تا حجم مبادلات بازرگاني دو كشور در اين دوره با بيش از ۴۸/۶۶ درصد افزايش از شش ميليارد و ۳۴۳ ميليون و ۳۳۳ هزار دلار به ۱۰ ميليارد و ۵۶۰ ميليون و ۹۴۴ هزار دلار برسد.
در اين دوره سهم ايران در كل صادرات تركيه برابر ۴/۲ درصد و در كل واردات اين كشور برابر ۱/۵ درصد شد.
كل حجم بازرگاني خارجي تركيه در هشت ماه اول سال ۲۰۱۰ برابر ۱۸۷ ميليارد و ۷۱۵ ميليون و ۷۰۲ هزار دلار بود كه در هشت ماه نخست سال جاري ميلادي با بيش از ۵۶/۳۲ درصد افزايش به ۲۴۸ ميليارد و ۸۴۴ ميليون و ۶۷ هزار دلار رسيد.
صادرات تركيه در هشت ماه اول سال جاري ميلادي با ۹/۲۱ درصد افزايش از ۷۲ ميليارد و ۸۰۵ ميليون و ۴۸۱ هزار دلار به ۸۸ ميليارد و ۷۲۹ ميليون و ۹۵۵ هزار دلار و واردات اين كشور نيز با ۳/۳۹ درصد افزايش از ۱۱۴ ميليارد و ۹۱۰ ميليون و ۲۲۱هزار دلار به ۱۶۰ ميليارد و ۱۱۴ ميليون و ۱۱۲ هزار دلار رسيد تا كسري در تراز بازرگاني خارجي تركيه در اين دوره با ۵۳/۶۹ درصد افزايش از ۴۲ ميليارد و ۱۰۴ ميليون و ۷۴۰ هزار دلار به به ۷۱ ميليارد و ۳۸۴ ميليون و ۱۵۷ هزار دلار برسد.
در سفر هفته گذشته 'مهدي غضنفري' وزير صنعت، معدن و تجارت ايران به استانبول براي شركت در دومين نشست وزيران صنعت كشورهاي دي ۸، موضوع فرايند مناسبات تجاري ايران و تركيه در ديدار وي با 'نهاد ارگون' وزير صنعت، علوم و فناوري تركيه به چالش كشيده شد و مقرر شد دو طرف با ايجاد فصل جديدي از همكاريها در حوزه صنايع جنبي خودروي سازي، تسريع در اجرايي كردن طرح احداث شهرك صنعتي مشترك در مرز ايران و تركيه در تحقق هدف ۳۰ميليارد دلاري در مبادلات تجاري دو كشور كه توسط مقامات بلندپايه دوك شور تعيين شده، كمك كنند.
به گفته ناظران رقم فعلي در مناسبات تجاري دو كشور درحالي تحقق مي يابد كه هنوز مكانيزم لازم براي هموارسازي تجارت بين دوكشور از كارايي لازم برخوردار نشده و از پاسخگويي به توانايي هاي بالقوه و امكانات تجاري دو طرف دور مانده است.
اما به رغم اين انتظار مي رود با اجرايي شدن قراردااد تجارت ترجيحي بين ايران و تركيه و گشايش بابهاي جديد همكاري در يك دوره كوتاه مدت بتوان شاهد دست يابي به هدف ۳۰ ميليارد دلاري بود.


کد مطلب: 2105

آدرس مطلب :
https://www.ccsi.ir/fa/news/2105/نگاهي-فرآيند-مناسبات-تجاري-ايران-تركيه

قفقاز
  https://www.ccsi.ir