این جشن فراگیر که این روزها در بیشتر کشورهای خاورمیانه، آسیای میانه، قفقاز، شبه قاره هند و بالکان برگزار می شود ، سال به سال و به تدریج دارد بر دامنه جغرافیایی خود به عنوان حوزه نوروز می افزاید.
جغرافیای پهناور نوروز و همزمانی آن با بهار طبیعت در نیم کرهٔ شمالی و پیشینهٔ باستانی آن و تأکید این جشن بر نوع دوستی و مهرورزی موجب شده است در میان جهانیان جایگاه ویژه پیدا کند و حتی سازمان ملل متحد به نماد و آیین نوروز توجه داشته باشد.
در همین راستا بود که مجمع عمومی سازمان ملل در 10 مه سال 2010 میلادی، با گذراندن قطع نامه ای نوروز را به خاطر بزرگداشت آن توسط بیش از 300 میلیون تن در بیش از 11 کشور جهان به رسمیت شناخت.
به طور قطع، پیشینه غنی نوروز که بیانگر روایت زیبای عشق، گذشت، مهر ورزی و شور زندگی در طول قرن ها است، خود عاملی قوی برای وحدت بخشی فرهنگی همه کشورهای پایبند به این سنت زیبا است که به طور کلی با دو واژه امید و آرزو عجین شده است.
بنابراین، این روز بدان جهت نماد بخشش و زندگی مجدد است که همه حتی دشمنان خود را مورد بخشش قرار دهند و برای کمک به ضعیف ها و فقیران جامعه دست به کار می شوند. چون مردم اعتقاد دارند که این عمل موفقیت و کامیابی در زندگی برایشان به ارمغان می آورد.
خاستگاه نوروز به منطقه خراسان که بخشی بزرگ از شمال شرق ایران باستان بود و به کشورهای آسیای مرکزی امروزی به شمار می رفتند، بسیار نزدیک است.
خاستگاه این آئین کهن در این منطقه از جهان به بیش از سه هزار سال پیش و زمان ظهور نخستین نشانه های کشاورزی و زراعت بشریت باز می گردد. در آن زمان، کم کم این آیین کهن به کشورهای همسایه از آسیا غرب و آسیای مرکزی گسترش یافت.
این جشن باستانی به عنوان مظهر زایش طبیعت، در ازبکستان، یکی از این کشورهای آسیای مرکزی هر ساله در 21 مارس (اول فروردین) جشن گرفته میشود و در آن هنگام زنگ تعطیلی رسمی در کشور نواخته می شود.
در ازبکستان جشن 'نوروز' و جشن 'استقلال' به عنوان دو تا از مهمترین و بزرگترین جشن ها به شمار می روند.
اول سپتامبر روز استقلال ملی مهمترین جشن رسمی و نوروز گستردهترین جشن مردمی، سنتی و ملی به شمار می رود.
برخی از روشنفکران بر این باورند که هر چند نوروز بعد از کسب استقلال ازبکستان به صورت وسیع جشن گرفته میشود، اما تاکنون بسیاری از آیینها و سنتهای قدیمی نوروزی که حتی بعد از آمدن اسلام زنده مانده در اثر نوروزستیزی شدید نظام کمونیستی سابق کاملاً از ذهن مردم پاک شده و برخی تاکنون احیا نشده است.
منبع: ایرنا