هشتمین دوره انتخابات ر یاست جمهوری آذربایجان با شرکت هشت نامزد و حضور 900 ناظر بین المللی از ساعت هشت صبح امروز در سراسر این کشور جریان دارد.
به گزارش ایرنا ، از جمعیت 10 میلیون نفری جمهوری آذربایجان ، پنج میلیون و 315 هزار واجد شرایط رای دادن در این انتخابات هستند که 118 نماینده از 51 رسانه خارجی آن را پوشش خبری می دهند.
نامزد پیروز در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری به مدت هفت سال عهده دار زمام امور این کشور خواهد بود.
بر اساس قانون اساسی جمهوری آذربایجان که با برگزاری همه پرسی سپتامبر سال 2016 میلادی ، اصلاح شد ، دوره ریاست جمهوری این کشور از پنج به هفت سال افزایش یافت .
** احتمال بالای پیروزی الهام علی اف
به غیر از یک نامزد مستقل ، شش نفر از نامزدهای ریاست جمهوری این دوره ازسوی احزاب سیاسی و یک نامزد از سوی گروه موسوم به ابتکارمعرفی شده اند.
الهام علی اف رییس جمهوری فعلی آذربایجان از سوی حزب حاکم ' آذربایجان نوین ' ، آراز علی زاده از سوی حزب سوسیال دموکرات ، قدرت حسن قلی اف از سوی حزب جبهه خلق یکپارچه ، فرج قلی اف از سوی حزب رستاخیز ملی ، حافظ حاجی اف از سوی حزب مساوات معاصر ، رازی نورالله اف از سوی گروه ابتکار جبهه خلق ، سردار جلال اوغلی از سوی حزب دموکرات و نیز زاهد اروج بعنوان نامزد مستقل در این دوره انتخابات ریاست جمهوری رقابت می کنند .
به عقیده کارشناسان ، نتیجه این انتخابات پیش از برگزاری مشخص است و الهام علی اف رییس جمهوری و نامزد این دوره انتخابات ریاست جمهوری بدلیل ضعیف بودن هفت نامزد انتخابات دیگر پیروز قاطع این انتخابات است .
** تحریم انتخابات از سوی احزاب مخالف
مخالفان دولت اعلام کرده اند که این انتخابات فرمایشی است و الهام علی اف رئیس جمهوری فعلی آذربایجان که پس از فوت پدرش ،از سال 2003 میلادی زمام امور را در این کشور بدست گرفته ، برای برای هفت سال دیگر نیز در این سمت باقی خواهد ماند.
برخلاف اکثر نظام های جمهوری دنیا ، که دوره ریاست جمهوری محدود و اغلب دو دوره است ، در کشور آذربایجان هیچ محدودیتی برای تعداد دوره های ریاست جمهوری وجود ندارد .
تبلیغات انتخاباتی که 19 مارس آغاز و روز گذشته 20 آوریل به پایان رسید در شرایط آرامش کامل سپری شد و طی یک ماه گذشته برخلاف اکثر کشورها که برگزاری انتخاباتی با شور و حرارت سیاسی در میان مردم همراه است ، در آذربایجان هیچ نشانه و جنب و جوشی ، طی دوره تبلیغات انتخاباتی به چشم نمی خورد.
فقط حدود یک ماه پیش چند تظاهرات اعتراضی در مکان های تعیین شده از سوی احزاب مخالف دولت که انتخابات را تحریم کرده اند ، برگزار شد.
برخی احزاب غربگرای مخالف دولت فعلی باکو از جمله مساوات و جبهه خلق از مشارکت در این دوره انتخابات ر یاست جمهوری خودداری کردند .
با توجه به جایگاه ضعیف احزاب مخالف دولت در جامعه این کشور ، اقدام آنها برای تحریم انتخابات ریاست جمهوری و نیز برگزاری چند تظاهرات اعتراض آمیز در آستانه این دوره انتخابات در باکو به روند برگزاری انتخابات در این کشور تاثیری نداشته است .
**15 نفر کاندیدای ریاست جمهوری آذربایجان شدند
15 نفرداوطلب شرکت در رقابت های ریاست جمهوری شدند که از میان آنها هشت نفر تایید صلاحیت شد.
الهان علی اف رئیس جمهوری آذربایجان ،16 بهمن ماه سال گذشته فرمان برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در روز 11 آوریل ( برابر 22 فروردین ) را صادر کرد.
در فرمان رئیس جمهوری آذربایجان، به دلیل برگزاری انتخابات پیش از موعدریاست جمهوری اشاره ای نشده بود.
در حالیکه اعلام شده بود، هشتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در جمهوری آذربایجان 17 اکتبر سال
جاری میلادی ( برابر 25 مهر ماه سال 1397 ) برگزار خواهد شد .
** شرایط نامزدی و تایید صلاحیت در انتخابات ریاست جمهوری آذربایجان
بر خلاف جمهوری اسلامی ایران که برای اعلام و ثبت نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری هیچ محدودیتی ، حتی شرط سنی وجود ندارد ، بر اساس قوانین جمهوری آذربایجان ، شرط ثبت نام برای نامزدهای انتخابات ریاست در این کشور ، ارائه 40 هزار امضای واجدان شرایط آرا از حد اقل 60 حوزه انتخاباتی از میان مجموع 125 حوزه انتخاباتی در سراسر کشور است .
در مرحله بعد کمیسیون مرکزی انتخابات ریاست جمهوری ، امضا های ارائه شده را بررسی می کند و در صورت تایید امضاها ، نامزد ثبت نام شده ، امکان شرکت در رقابت های انتخابات را کسب می کند.
بر اساس قانون انتخابات جمهوری آذربایجان نتایج آرای کسب شده از سوی نامزدهای انتخاباتی یک روز بعد از برگزاری انتخابات ، توسط کمیسیون مرکزی انتخابات به دادگاه قانون اساسی این کشور ارایه می شو د و این دادگاه نیز ظرف 10 روز نتایج نهایی و پیروز انتخابات را اعلام می کند .
انتخابات ریاست جمهوری آذربایجان در سراسر جمهوری آذربایجان به غیر از منطقه قره باغ کوهستانی و هفت شهرستان دیگر در همجواری آن که بر اثر مناقشه قره باغ تحت کنترل نیروهای ارمنی قرار می گیرد ، برگزار می شود .
** روسای جمهوری آذربایجان
جمهوری آذربایجان در سال 1991 و پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوری اعلام استقلال کرد، نخست رئیس جمهوری این کشور تازه استقلال یافته «ایاز مطلب اف» بود که به مدت یک سال از ۱۹۹۱ تا ۱۹۹۲ در این سمت باقی ماند.
ابوالفضل ائلچی بیگ ، سیاستمدار آذربایجانی و یکی از مخالفان اتحاد جماهیر شوروی سابق و دومین رئیس جمهوری آذربایجان و نخستین رئیس جمهور غیر کمونیست جمهوری آذربایجان بود که در انتخابات آزاد این مقام را در ۱۶ ژوئن ۱۹۹۲ احراز کرد و ۱۹۹۳ از قدرت کنار رفت.
حیدر علیاف سیاستمدار و دولتمرد برجسته جمهوری آذربایجان است. از سال ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۳ میلادی عنوان ریاست جمهوری آذربایجان را بعهده داشت.
الهام علی اف رئیس جمهوری کنونی آذربایجان که از سال 2003 زمام امور را در دست دارد و انتظار می رود برای هفت سال دیگر نیز در این سمت باقی بماند.