يكي از مهمترين نكاتي كه سفر روز چهارشنبه ولاديمير پوتين رئيسجمهور روسيه به تهران يادآوري ميكند اين واقعيت است كه روابط 2كشور علاوه بر ابعاد بينالمللي و دوجانبهاي كه در گذشته از آن برخوردار بود و طي 3سال گذشته تعميق و گسترش قابلتوجه يافته از دو بعد جديد همكاريهاي منطقهاي خاورميانهاي و اوراسيايي نیر برخوردار شده است.
در فاصله سفر آذرماه سال 1394 رئيسجمهور روسيه به تهران و ديدار وي با رهبر معظم انقلاب و رئيس جمهوري اسلامي ايران همكاريهاي 2كشور در مبارزه با تروريسم و برقراري آرامش و ثبات در خاورميانه نتايج بينظير و محسوسي داشته است.اين دستاورد ناشي از رويكردهاي مشترك راهبردي 2كشور و شناخت واقعي از ظرفيتهاي متقابل دو طرف و پيوند خوردن آن به هم است.
علاوه بر اين كريدور شمال و جنوب كه يك طرح راهبردي اقتصادي است و منطقه بزرگي را از شبهقاره هند، خليجفارس تا شمال روسيه و اروپاي شرقي و مركزي را از طريق 3كشور ايران، آذربايجان و روسيه به هم پيوند ميدهد براي بار دوم در فاصله كمتر از يك سال روساي جمهور 3كشور را گرد هم آورده است و اين طرح كه منافع بلندمدتي براي كشورهاي منطقه دارد بيش از همه سالهاي گذشته به واقعيت و عملياتي شدن نزديك شده است.
اين اميد وجود دارد كه 3كشور با كمك هند كريدور شمال و جنوب را به بخشي از اولويتهاي اصلي خود در حوزه ترانزيت و انرژي تبديل كنند و كارگروه و برنامهاي مشترك و ثابت براي عملياتي كردن كامل و پايدار اين كريدور و حمل بار از طريق آن با توجه به مزيتهاي فراواني كه نسبت به ديگر مسيرها دارد ايجاد كنند.
ملاقات و گفتوگوي رؤساي جمهور 2كشور كه دهمين ديدار آنان طي 4سال گذشته است علاوه بر مرور طرحهاي جاری همكاري ميان 2كشور انتظار ميرود كه برداشتن گامهاي بلندي در همكاري 2كشور در حوزه انرژي و حضور و سرمايهگذاري كمپانيهاي بزرگ روس در ميدانهاي نفتي و گازي ايران و همچنين در زمينه همكاري ايران با اتحاديه اقتصادي اوراسيا به دنبال داشته باشد.
رايزنيهاي پيوسته ميان ساختارهاي 2كشور در حوزه اقتصادي تلاش ميكند در كنار گسترش تعاملات سياسي، امنيتي، فرهنگي و دانشگاهي حجم مبادلات 2كشور را به سطح قابلقبولي متناسب با ظرفيتها برساند.
رشد نزديك به 40درصدي صادرات از ايران به روسيه در ششماهه اول 2017 در مقايسه با ششماهه اول 2016 نشان ميدهد كه با وجود همه كاستيها، ظرفيتهاي توليدي كشور در حال آشنايي و آشتی با بازارهاي شمالي است.
برنامهريزي براي توليد صادراتمحور، ايجاد شبكه تأمين كالا، تقويت پايانههاي صادراتي، ساختارسازي جهت تبديل ايران به هاب ترانزيت غلات روسيه به بازارهاي جهاني و بسترسازي براي توسعه صنعت گردشگري براي جذب درصدي از نزديك به 3ميليون گردشگر روسي كه با هدف فرهنگي و تاريخي سفر ميكنند از جمله مواردي است كه در داخل كشور و به منظور استفاده از فرصتهاي پديده آمده ميبايست مورد توجه قرار گيرد.
منبع: روزنامه همشهری، چهارشنبه 10 آبانماه 1396