به گزارش فارس به نقل از روزنامه پر تیراژ عصر بیشکک در شماره مورخه ۱۷ آذر ماه سال۹۴ خود با اشاره به حادثه حمله ترکیه به جنگنده روسی؛ به تبیین موضع قرقیزستان در قبال چالش جدید امنیتی منطقه پرداخت.
عصر بیشکک در این خصوص نوشت: پس از اینکه نیروهای هوایی ترکیه جنگنده روسیه را در تاریخ سوم آذرماه (۲۴ نوامبر) سرنگون کردند، قرقیزستان با اتخاذ سیاست درست بیطرفانه؛ بگونهای عمل کرد که هیچکدام از طرفین دعوا بر موضع اصولی بیشکک انتقادی وارد نکردند.
در این خصوص، عصر بیشکک در گفتوگو با کارشناسان مسائل سیاسی همچون «مارس ساریف» و «مارات قازاکپایف» به بررسی چرایی اتخاذ این سیاست توسط دولت قرقیزستان پرداخت.
به نظر ساریف، بهترین راهکار در این موقعیت حرکت در مسیر «نورسلطان نظربایف» و «الهام علیف» است که ۲ کشور ترکیه و روسیه را دعوت به مذاکره کرده تا تنشها را برطرف سازند.
در اینباره نظربایف عنوان میکند، «با وجود آنکه این موضوع خیلی دشوار است، اما فکر میکنم که باید کمیسیون مشترکی در جهت بررسی موضوع سرنگونی جنگنده سوخو ۲۴ روسیه تشکیل تا پس از بررسی، مجرمان تنبیه شوند، اشتباهات را باید به گردن بگیرند و روابط را بازسازی کنند.»
مارس ساریف ادامه میدهد، ترکیه به اتخاذ چنین اقدامی وادار شد و بازیگر بزرگتر با نقشهای از پیش تعیین شده مثل آمریکا پشت پرده این ماجرا است.
این کارشناس با اشاره به آینده امنیتی منطقه خاطرنشان کرد: این ۲ کشور در روزهای نزدیک راههای حل تنش را پیدا میکنند و اگر قرقیزستان به سمت یکی از این ۲ کشور جبهه گیری نماید، طی ماههای پیشرو در شرایط بدی قرار خواهد گرفت حال آنکه در چنین فرصتی اوضاع تنها به نفع آمریکا و چین رقم خواهد خورد، چون آنها از تنش روسیه با همکار منطقهای دیگر سود میبرند.
عصر بیشکک در تایید اتخاد موضع بیطرفی مقامات قرقیزی همچنین به ارائه نظرات مارات قازاکپایف کارشناس مسائل سیاسی نیز پرداخته است.
قازاکپایف در این خصوص معتقد است: روسیه همکار استراتژیک ماست، اما اگر قرقیزستان موضع یک جانبه اتخاذ کند، مثلا طرف روسیه را بگیرد، ممکن است اوضاع سیاسی در قرقیزستان با توجه به وجود سیستمهای آموزشی متعدد ترکی و همچنین حمایت بخش عظیمی از افکار عمومی جامعه از مواضع سالهای اخیر ترکیه؛ رو به وخامت گراییده و تاثیر منفی بر روند رو به رشد سیاسی قرقیزستان بازی کند.
قزاکپایف همچنین در خصوص تنش موجود و بیطرفی قرقیزستان در این میان میگوید: بیشکک باید در این اوضاع نقش خود را بخوبی ایفا کرده و بداند حمایت از کشوری خاص، با منافع کلان ملی در تعارض بوده و در صورت گرایش به مسکو یا آنکارا، قطعا در آینده که ۲ کشور درگیر بر مشکلات موجود فائق بیایند، مورد بازخواست طرف دیگری قرار خواهد گرفت.