جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ , 29 Mar 2024
تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۱ بهمن ۱۳۹۰ ساعت ۱۸:۰۰
کد مطلب : 3546

سفر محمود احمدي نژاد به ارمنستان

تورج خسروی - بنیاد مطالعات قفقاز
سفر محمود احمدي نژاد به ارمنستان

رييس جمهور ايران به دعوت رسمی سرژ سركیسیان، رییس جمهور ارمنستان، و در پاسخ به سفر وی كه در نوروز سال جاری به ايران سفركرده بود و همچنين براي تعمیق و گسترش روابط تهران ـ ایروان در ۲ ديماه سال جاري به ارمنستان سفر كرد.
در این سفر یك روزه علی اكبر صالحی، وزیر امور خارجه، مجید نامجو، وزیر نیرو، عبدالرضا شیخ الاسلامی، وزیر تعاون، كار و رفاه اجتماعی ، محمد جواد محمدی زاده، رییس سازمان محیط زیست و مجتبی ثمره هاشمی هيأت همراه محمود احمدي نژاد بودند.
دستاورد سفر رييس جمهور ايران امضای ۱موافقت¬نامه و ۵ يادداشت تفاهم¬نامه متقابل میان ایران و ارمنستان بوده است كه به ترتيب عبارتند از:
۱. پروتكل الحاقی موافقت¬نامه «راه‌اندازي نيروگاه برقابي بر روي رود ارس» كه در۱۹ مارس ۲۰۰۷ به امضا رسيده است.
۲. در اختيار گذاشتن تجارب پيشرفت از سوي جمهوري اسلامي ايران به ارمنستان.
۳. همكاری مشترك در زمینه مسايل اجتماعی و كاري.
۴. همكاري متقابل زيست محيطي ميان سازمان محیط زیست ایران و وزارت محیط زیست ارمنستان به مدت دوسال.
۵. همكاري مشترك ميان موسسه ملي استاندارد ايران و موسسه ملي استاندار ارمنستان.
۶. قرارداد ساخت نيروگاه برقابي مغري بر اساس ساخت، مديريت، بهره¬برداري و انتقال.
رؤساي دو جمهور علاوه بر امضاي شش سند مشترك همكاري اظهار كردند تا در جهت تسريع در افزايش روابط تجاري و اقتصادي دو طرف اقداماتي اتخاذ شود و همچنين فهرست مشتركي از كالاها براي مبادله تهيه شود تا با كمترين ميزان تعرفه‌، ميان دو كشور مبادله شوند.
لازم به ذكر است كه حجم مبادلات تجاري كنوني ايران و ارمنستان كه حدود ۳۰۰ميليون دلار است مورد رضايت مقامات دو كشور نبوده و با توجه به ظرفيت¬ها و امكانات ايران و ارمنستان سعي دارند تا حجم مبادلات تجاري ميان دو كشور به مرز ۱ ميليارد دلار در سال برسد. زيرا تركيه با وجود اينكه مرز زميني-اش با ارمنستان بسته است تقريباً همين ميزان حجم مبادلات تجاري با ارمنستان دارد و در ميان شركاي تجاري ارمنستان بعد از ايران جاي دارد.
رؤساي جمهور دو كشور همچنين بعد از دیدار خصوصی¬شان بیانیه مشتركی را صادر و بر ضروت صلح، برقراری ثبات و امنیت پايدار در منطقه و همچنين عدم گسترش سلاح¬های كشتار جمعی تاكید و پای-بندی خود را نسبت به معاهده «عدم اشاعه سلاح هسته¬ای» اعلام كردند. آنان همچنين بر حقوق همه كشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران و ارمنستان برای استفاده صلح آمیز از انرژی هسته¬ای و حل و فصل برنامه¬های هسته¬ای ایران از طریق مذاكرات و مجاری دیپلماتیك تاكید كردند.
در این بیانیه احمدي نژاد و ساركيسيان آمادگی دو كشور خود را برای همكاری دو جانبه پیرامون مبارزه علیه ترورسیم بين¬المللی و جنایت سازمان یافته اعلام و همچنين خواستار پی¬گیری توافقات دهمین اجلاس كمیسیون مشترك ايران و ارمنستان و سایر اسناد امضا شده میان دو كشور طی سال¬های گذشته شدند.
از دیگر موارد مطرح شده در بیانیه مشترك توسعه حجم مبادلات تجاری دو كشور، توسعه زیرساخت¬ها و ارتقا سطح همكاری متقابل در عرصه¬های اقتصاد، انرژی، حمل و نقل، ارتباطات، صنعتی و سرمایه گذاری بوده است.
رؤساي جمهور دو كشور در اين بيانيه تعمیق همكاری همه جانبه منطقه¬ای و تلاش برای حل مناقشات موجود را مهم و موثر دانسته و بر ضرورت حل مناقشه قره¬باغ از طریق مسالمت¬آمیز و بر اساس اصول و معیارهای حقوق بین¬المللی تاكید كردند.
در این سفر رییس جمهوری ایران علاوه بر همتای ارمنستانی خود با تیگران سركیسیان، نخست وزیر و ساموئل نیكویان، رییس مجلس ارمنستان، نیز بطور جداگانه دیدار و درباره مسایل دو جانبه گفت وگو كرد.

https://ccsi.ir//vdcj.xetfuqeimsfzu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عضويت در خبرنامه