سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ , 19 Mar 2024
تاریخ انتشار :سه شنبه ۸ خرداد ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۲۹
کد مطلب : 19270
با امضاء توافق نامه فروش 30 فروند بالگرد جنگی ترکیه از نوع T129 به پاکستان، روابط دفاعی بین دو کشور وارد مرحله جدیدی شد.
 
به گزارش ایرنا، پاکستان و ترکیه گرچه مرز مشترک ندارند، اما به‌دلیل آنکه در یک منطقه ژئوپلیتیکی واقع شده‌اند و در سازمان همکاری اقتصادی (اکو) عضو هستند، منافع و مسائل مشترک دارند.
پاکستان پس از استقلال خود، تلاش کرد با طرح شعارهای اسلامی روابط خود را با دیگر کشورهای جهان اسلام گسترش دهد و ترکیه نیز یکی از کشورهای قدرتمند جهان اسلام است.
پاکستان نیز از منظر توازن قوا در شبه قاره هند، به برقراری روابط مستحکم با ترکیه نیازمند است.
با توجه به اینکه پاکستان در همسایگی خود هند را با وسعت،‌ جعمیت و توانایی های اقتصادی و نظامی بیشتر می بیند، به دنبال این است که برای گسترش توان دفاعی خود، تعامل خود را با دیگر کشورها افزایش دهد.
یکی از مهم ترین این راه ها علاوه بر تعامل با قدرت های جهانی، افزایش روابط با قدرت های منطقه ای به خصوص ترکیه است، از این رو پاکستان علاقه مند است که برای توازن در مقابل هند روابط خوب و بادوامی با ترکیه داشته باشد.
هرچند پاکستان از توان ایران نیز پیش از این در این زمینه استفاده کرده و پاکستان پیش از انقلاب اسلامی ایران، همواره بر ایران و قدرت سیاسی- نظامی ایران تکیه داشت و از طرف حکومت وقت ایران نیز حمایت می شد.
در چند جنگی که بین پاکستان و هند به وقوع پیوست،‌ پاکستان تا حدودی از حمایت ها و پشتیبانی های حکومت وقت ایران برخوردار بوده است.

*** پیشینیه روابط سیاسی و نظامی ترکیه و پاکستان
سال ۱۹۵۴ میلادی ( 1333 خورشیدی) پیمان همکاری سیاسی - اقتصادی پاکستان با ترکیه امضاء شد و عضویت پاکستان در سپتامبر 1955 (مهرماه 1334) در پیمان بغداد که بعد‌ها به 'سنتو' تغییر نام داد، روابط پاکستان و ترکیه را وارد دوران جدیدی کرد.
پس از آن با تشکیل سازمان همکاری‌های منطقه‌ای در سال ۱۹۶۳ همکاری‌های دو کشور افزایش یافت.
سال ۱۹۸۰ پس از کودتای اورن در ترکیه ضیاءالحق سعی نمود روابط پاکستان را با این کشور توسعه دهد، بدین منظور دیدارهای متوالی از ترکیه داشت.
ضیاءالحق در اوت ۱۹۸۳ (شهریورماه 1362 خورشیدی) برای سومین بار در طی سه‌سال از ترکیه دیدن کرد و اورن نیز در نوامبر ۱۹۸۱ و دسامبر ۱۹۸۲ به پاکستان رفت.
سال ۱۹۹۲ نخست وزیران دو کشور پاکستان و ترکیه یادداشت تفاهم مشترکی در اسلام‌آباد برای گسترش همکاری دو جانبه در زمینه‌های مختلف امضاء کردند.
بر این اساس همچنین در سال ۱۹۹۳ موافقت‌نامه‌ای بین نیروی دریائی پاکستان و یک شرکت ترک برای ساخت یک لنگر‌گاه در ایالت سند پاکستان به امضاء رسید که به عنوان بزرگ ترین قرارداد بین این کشور و یک شرکت ترک تلقی شد.
دسامبر ۱۹۹۳ بی‌نظیر بوتر نخست وزیر فقید پاکستان از ترکیه دیدار کرد و در آن دیدار، در مورد تحکیم روابط تجاری دو کشور و سرمایه‌گذاری مشترک در جمهوری‌های آسیای مرکزی مذاکراتی انجام شد.
رئیس جمهور وقت پاکستان نیز سپتامبر ۱۹۹۴ از ترکیه دیدار و با مقامات آن کشور مذاکره کرد.
نیمه اوت ۱۹۹۶ نجم‌الدین اربکان نخست وزیر وقت ترکیه از پاکستان یک دیدار سه روزه داشت.
۱۹ دسامبر ۱۹۹۷ (28 آذرماه 1376) رئیس جمهور وقت ترکیه سلیمان دمیرل و نوازشریف در پاکستان ملاقات کرده و در زمینهٔ تقویت روابط دو جانبه گفت و گو کردند.
'اسماعیل جم' وزیر امور خارجه ترکیه در آوریل ۱۹۹۸ (اردیبهشت ماه 1377) برای تحکیم روابط سیاسی به اسلام‌آباد رفت.
ژوئیهٔ ۱۹۹۸ هیأت 10 نفره از وزارت دفاع ترکیه از پاکستان بازدید کرد و 'رفیق تارر' رئیس جمهور وقت پاکستان در اکتبر همان سال برای شرکت در مراسم جشن آزادی ترکیه از آنکارا بازدید به عمل آورد.
در زمینه تحکیم روابط پارلمانی رئیس مجلس ترکیه، ۲۲ نوامبر ۱۹۹۸ (اول آذرماه 1377) از اسلام‌‌آباد دیدار کرد.
رئیس ستاد نیروی زمینی ترکیه برای حضور در مانور نظامی مشترک دو کشور در نیمه دسامبر وارد اسلام‌آباد شد و یک هیأت عالی‌رتبه دفاعی ترکیه به ریاست فرمانده دانشکده هوایی ترکیه برای بازدید رسمی شش روزه در مارس ۱۹۹۹ (فروردین ماه 1378) از اسلام‌آباد دیدار کرد.
اوایل سپتامبر همان سال، احمدخان معاون وزارت امور خارجه به منظور تبادل نظر با همتای ترک خود پیرامون روابط دوجانبه و امور منطقه‌ای که جزو مشورت سالانه دو کشور می‌باشد عازم آنکارا شد.
نوازشریف نخست وزیر وقت پاکستان نیز، ۲۷ اوت ۱۹۹۹ (پنجم شهریورماه 1378) برای اظهار همبستگی با زلزله‌زدگان ترکیه به این کشور رفت.
پس از کودتای نظامی ژنرال مشرف در هشتم نوامبر ۱۹۹۹ (هفدهم آبانماه 1378) برای تحکیم روابط دو جانبه به ترکیه سفر کرد.
آوریل ۲۰۰۰ (اردیبهشت ماه سال 1379) رئیس کمیسیون مشترک اقتصادی ترکیه و پاکستان به منظور بررسی زمینه‌های توسعه همکاری تجاری وارد اسلام‌آباد شد.

*** همکاری های اقتصادی ترکیه و پاکستان
مقامات عالی رتبه پاکستان و ترکیه در بیانیه سال 2016 میلادی بر تقویت روابط راهبردی به توافق رسیدند و در تاریخ روابط دیپلماتیک دو کشور، ترکیه از موضع پاکستان در سازمان ملل برای برخورداری از حق تعیین سرنوشت مردم کشمیر ( تحت کنترل هند )حمایت کرده است.
آنکارا همچنین از پیوستن اسلام آباد به گروه کشورهای تامین کننده انرژی هسته ای حمایت می کند.
پس از استقلال پاکستان در سال 1947 میلادی، ترکیه از نخستین کشورهای جهان بود که استقلال این کشور را به رسمیت شناخت و از سوی دیگر نیز، پاکستان و ترکیه از بنیانگذاران سازمان همکاری های اقتصادی و عضو سازمان کشورهای در حال توسعه (D-8) هستند.
دو کشور همچنین اخیرا در خصوص گسترش تجارت آزاد وارد مذاکره شده اند.
ترکیه همچنین نقش موثری در آموزش افسران نیروی هوایی پاکستان داشته است به نحوی که پاکستان توانسته است با کمک ترکیه از کادر نیروی هوایی خوبی برخوردار شود.
نیروی هوایی پاکستان همچنین با کمک نیروی هوایی ترکیه توانسته است هواپیماهای جنگی F-16 را به روز رسانی کند.
آوریل 1954 میلادی بود که معاهده گسترش همکاری ها و دوستی بین دو کشور به امضاء رسید.
پاکستان و ترکیه در زمان جنگ سرد بین آمریکا و شوروی با پیوستن به معاهده سنتو به رهبری آمریکا برای جلوگیری از نفوذ کمونیسم به منطقه با یکدیگر همکاری کردند.
هر چند پاکستان پیش از این، فروشنده سلاح و مهمات به ترکیه بود، در زمان کنونی اسلام آباد تمایل خود را برای تامین نیازمندیهای دفاعی خود از ترکیه نشان داده است.
سال 2003 میلادی آنکارا و اسلام آباد 'گروه گفت گوهای دو جانبه' برای توسعه همکاری های دفاعی را تاسیس کردند و اعضای این گروه به مسئولان بلند پایه دو کشور برای نحوه گسترش روابط دفاعی و همچنین استفاده از فرصت های موجود مشاوره می دهد.
در نتیجه نشست اخیر گروه گفت و گوهای دوجانبه، ترکیه 37 فروند هواپیمای T-37 به همراه قطعات آن به نیروی هوایی پاکستان اهدا کرد.
ترکیه همچنین علاقه مندی خود را برای خرید هواپیمای مشتاق MFI-17 از پاکستان اعلام کرده است و از سویی نیز، برای ارتقاء و نوسازی سه زیردریایی پاکستان با این کشور همکاری می کند.

*** سفر فرمانده وقت ارتش پاکستان به ترکیه
سال 1394 بود که «راحیل شریف» فرمانده وقت ارتش پاکستان برای انجام سفر سه روزه راهی ترکیه شد و در ملاقات با «محمد وجدی گونول» همتای وقت ترک خود اظهار داشت:تروریسم دشمن مشترک دو کشور است و اسلام‌آباد آماده است تا برای مبارزه با تروریست‌ها با آنکارا همکاری کند.
راحیل شریف در ملاقات‌ با وزیر وقت دفاع ترکیه در زمینه مبارزه با تروریسم، آموزش نظامی سربازان ترکیه و همکاری اطلاعاتی به توافقاتی دست یافت.
ترکیه و پاکستان هم اکنون در حال همکاری بر روی چندین پروژه دفاعی هستند.

*** سفر نخست وزیر پاکستان به ترکیه
شاهد خاقان عباسی نخست وزیر پاکستان28 مهرماه سال 96 در سخنانی در نشست مشترک خبری با 'بنعلی یلدریم' نخست وزیر ترکیه در استانبول اعلام کرد:بر این باوریم که ملت دو کشور با یکدیگر دوست هستند، از این حیث، دوست ترکیه دوست ما و دشمن ترکیه، دشمن ماست.
وی انتقال روابط حسنه به نسل های آینده را وظیفه ملی خود دانست و افزود: از حمایت همیشگی ترکیه از کشورمان به ویژه در مساله کشمیر قدردانی می کنیم، همچنین از موضع ترکیه در مسائل میانمار و فلسطین نیز حمایت می کنیم.
عباسی با تشریح مبارزه دو کشور با تروریسم اظهار داشت:نیروهای مسلح پاکستان در مبارزه با تروریسم تمامی تلاش های خود را به کار گرفته و در محکومیت این پدیده و ریشه کن کردن آن در کنار ترکیه هستند. ما آماده ارایه هر نوع کمک در این زمینه هستیم.
شاهد خاقان عباسی همچنین با بیان اینکه ترکیه نقش مهمی در توسعه اقتصادی و اجتماعی پاکستان ایفا می کند، تصریح کرد: سرمایه گذاری بازرگانان و کارآفرینان ترک در پاکستان همچنان ادامه دارد.
نخست وزیر پاکستان در پایان سخنانش بار دیگر از دولت ترکیه بابت کمک هایش به کشورش قدردانی کرده و گفت: ما خواهان پیشرفت و رفاه ترکیه هستیم.

*** همکاری نظامی ترکیه و پاکستان طی سال های گذشته
ارتش ترکیه و پاکستان به منظور آمادگی نظامی هر از چند گاهی مانورهای مشترک نظامی برگزار می کنند، به عنوان مثال، سال گذشته یک گروه متعلق به نیروی هوایی ترکیه به مناسبت هفتادمین سالگرد استقلال پاکستان در رژه سالانه ارتش این کشور در اسلام آباد شرکت کرد.
نیروی دریایی پاکستان نیز علاقه خود را برای خرید کشتی های جنگی ساخت ترکیه اعلام کرده است.
ارتش پاکستان همچنین برای خرید تانک های پیشرفته ترکیه از نوع (MBT) Altay اظهار علاقه کرده است.
بالگرد تهاجمی و شناسایی تاکتیکی نوع «T129» با قابلیت و امکانات ملی، از سوی صنایع هوا و فضای ترکیه برای تامین نیازهای ارتش این کشور و همچنین صادرات ساخته شده است.
بالگرد «T129» دارای قابلیت عملکرد بالای مانور، حمل سلاح، قدرت دید، صدا و رادار صوت پایین و سطح مقاومت بالا است.
این ویژگی ها به بالگرد توان عملیاتی فوق العاده و همه جانبه در جنگ های مختلف می دهد.
این بالگرد قابلیت حمل 76 راکت غیر هدایت شونده برای ماموریت های پشتیبانی هوایی نزدیک و حمل 500 توپ 20 میلیمتری حامل مهمات را دارا است.
بالگرد ' T129' که از سوی صنعت هوایی ترکیه و با مشارکت شرکت ' AgustaWestland' طراحی شده است در مراسم رژه نظامی 23 مارس امسال به مناسبت روز پاکستان در اسلام آباد شرکت کرد.
رسانه ها می گویند که با خرید این بالگرد از سوی پاکستان، روابط دو جانبه و همکاری دیرین در زمینه های دفاعی بین آنکارا و اسلام آباد گسترش خواهد یافت.
 
  https://ccsi.ir//vdciuraz.t1a3y2bcct.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عضويت در خبرنامه