جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ , 29 Mar 2024
تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۰ ساعت ۱۲:۳۳
کد مطلب : 24115
هشدار چاووش اوغلو به آمریکا و مصر
وزیر امور خارجه ترکیه تاکید کرد، هر گونه اقدامی از سوی جو بایدن رئیس جمهور آمریکا به جهت به رسمیت شناختن کشتار سال ۱۹۱۵ ارامنه توسط امپراطوری عثمانی تحت عنوان "نسل کشی" به روابط از هم گسسته این دو کشور همپمان در ائتلاف ناتو، هر چه بیشتر آسیب وارد خواهد کرد.
به گزاش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، ترکیه می پذیرد که بسیاری از ارمنی‌های ساکن امپراطوری عثمانی در جریان درگیری با نیروهای این امپراطوری در جنگ جهانی اول کشته شدند اما ارقام منتشر شده درباره این کشته‌ها را به چالش کشیده و سازماندهی سیستماتیک این کشتار واین که یک نسل کشی بوده را رد میکند.
هر سال در ۲۴ آوریل مراسم های یادبود مربوط به این کشتارها در نقاط سراسر جهان برگزار می شوند.
چند دهه است که لوایح مربوط به نسل کشی خواندن کشتار ارمنی‌ها در کنگره آمریکا به بن بست می‌خورند و روسای جمهور آمریکا نیز از نسل‌کشی خواندن آن امتناع می‌ورزند که عمدتا ناشی از نگرانی‌ها درباره روابط با ترکیه و همینطور لابی‌گری‌های شدید آنکارا است.
مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در مصاحبه‌ای با شبکه هابرتورک با این سوال مواجه شد که آیا جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا بر اساس گزارش‌ها قرار است تبدیل به اولین رئیس جمهور کشورش باشد که این کشتارها را نسل کشی می‌خوان؟. او پاسخ داد، آمریکا "باید به قوانین بین‌المللی احترام بگذارد".
چاووش اوغلو تاکید کرد: بیانیه‌هایی که الزام حقوقی نداشته باشند سودی نخواهند داشت اما به روابط آسیب وارد خواهند کرد. اگر آمریکا به دنبال بدتر ساختن روابط است تصمیم‌گیری در این مورد به عهده آنهاست.
در سال ۲۰۱۹ سنای آمریکا با تصویب یک قطعنامه غیرالزام آور این کشتارها را به عنوان نسل کشی به رسمیت شناخت؛ این اقدامی تاریخی بود که باعث خشم ترکیه شد.
روابط بین آنکارا و واشنگتن بر سر یک سری مسائل از جمله تصمیم ترکیه برای خرید سامانه دفاع هوایی اس-۴۰۰ از روسیه و همینطور اختلافات سیاسی بر سر سوریه، حقوق بشر و دیگر مسائل حقوقی از هم گسسته شده است.
وزیر خارجه ترکیه درباره اخوان‌المسلمین تاکید کرد که کشورش اخوان المسلمین را یک جنبش سیاسی می‌بیند و با این که مقامهای مصری اخوان المسلمین را "تروریست" بخوانند به رغم اجرای فرآیند اخیر ترمیم روابط بین دو کشور مخالف است.
ماه گذشته میلادی ترکیه اعلام کرد ارتباطات دیپلماتیک با مصر را هشت سال بعد از قطع روابط دو طرف از بابت اقدام ارتش مصر در سرنگون ساختن رئیس جمهور وابسته به اخوان المسلمین و نزدیک به آنکارا در این کشور، از سر گرفته‌اند.
چاووش اوغلو در پاسخ به سوالی درباره روابط کشورش با اخوان المسلمین در مصاحبه مذکور گفت، روابط بین المللی ترکیه مبتنی بر احزاب یا افراد نیست و مساله آنکارا با قاهره ناشی از اتفاقی است که آنکارا "کودتا" در نظر میگیرد.
وی افزود: ما با کودتا در مصر نه به خاطر اینکه هدفش اخوان المسلمین بوده مخالف بودیم. اگر عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر آن روز در قدرت بود و کسی دیگر یک کودتا اجرا می کرد ما همان موضع اصولی را نشان میدادیم.
وزیر خارجه ترکیه بیان داشت: روابط ما وابسته به یک شخص یا حزب نیست. اما ما با این که اخوان المسلمین به عنوان سازمان تروریستی اعلام شود مخالفیم. این یک جنبش سیاسی است که تلاش دارد با انتخابات به قدرت بیاید.
ذوب شدن یخ روابط بین ترکیه و مصر می تواند تبعاتی در حوزه مدیترانه داشته باشد. آنها از طرفهای رقیب در جنگ لیبی حمایت کرده و توافقهای دریایی متعارض با کشورهای مختلف دارای حوزه های ساحلی برقرار کرده‌اند. اما ترکیه گفته که یک دوره جدید در روابطش با مصر شروع شده و چاووش اوغلو اخیرا گفت آنکارا لیبی را "یک حوزه رقابت" با مصر نمی بیند.
  https://ccsi.ir//vdccpsqi.2bq0s8laa2.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

عضويت در خبرنامه